用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲學生會唔會提早回港
go

[澳紐] 澳洲學生會唔會提早回港 [複製鏈接]

而家澳洲都好似越黎越多confirmed case, 但係所有大學都未話停課,只係有啲堂轉online,大家會唔會叫仔女回港先?我擔心如果返左去之後可能返唔到澳洲上堂,但係而家唔返遲啲澳洲政府又唔比出境又或者冇機位,大家會點樣決定?
   1    0    0    0

而家各国各地都封鎖,走黎走去確係麻煩同增加風險。我比較好d, 因為有親友係果边,可代為照顧比較放心,所以原本諗住六月放假番HK, 而家睇狀況再決定。

https://www.health.gov.au/news/health-alerts/novel-coronavirus-2019-ncov-health-alert/coronavirus-covid-19-current-situation-and-case-numbers

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 20-3-18 09:03
而家各国各地都封鎖,走黎走去確係麻煩同增加風險。我比較好d, 因為有親友係果边,可代為照顧比較放心,所 ...
其實仲有2星期左右已經放easter...我女本身都係留果邊...我地暫時都唔打算返黎...本身又係預6月返香港...依家咁情況...到時都要見步行步...澳洲開始入秋...病毒會更易散開

jcy 發表於 20-3-18 17:17
其實仲有2星期左右已經放easter...我女本身都係留果邊...我地暫時都唔打算返黎...本身又係預6月返香港...依 ...
我覺得如真係缺口罩,social distancing係有用既。勤洗手、少外出、唔好乱摸臉、空氣流通……盡做。

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 20-3-18 17:22
我覺得如真係缺口罩,social distancing係有用既。勤洗手、少外出、唔好乱摸臉、空氣流通……盡做。 ...
我都唔知佢地係缺定係真係覺得唔駛帶...social distancing 我女已經盡做...但係佢自己眼見好多人都完全無避忌

3:58pm更新:重磅!莫里森宣佈最嚴旅行禁令,所有非澳公民及居民禁止入境,明晚9點正式施行。

澳洲封關

回覆 taifiona 的帖子

而家 D Homestay 都吾比我囡出街, 除左返學, 相對返港都比較安全, 地方大人又少

taifiona 發表於 20-3-19 13:26
3:58pm更新:重磅!莫里森宣佈最嚴旅行禁令,所有非澳公民及居民禁止入境,明晚9點正式施行。

澳洲封關
应該早早果断決定~

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 20-3-19 14:59
应該早早果断決定~

遲做好過唔做,佢地地方大,只要大家盡量保持距離唔好再gathering,會比香港密集環境好,今日同host傾完一輪,佢都係要求屋企細路除左返學其餘時間盡量唔好外出,明白要帶口罩,但佢話2月頭已經買唔到口罩同搓手液,我今日都撲左6盒準備下星期寄過去,另一個同住學生家長都會寄一批過去,希望守得住啦

我仔係Adelaide讀Year 7,住學校boarding school,原本諗住唔返黎住,因為佢學校上星期都仲講緊如果唔走學校都會全力支持同幫忙,但尋日一話封城就立即打俾我叫我地最好俾佢返香港,因為怕呢個政策搞起碼半年,佢地都有壓力同埋始終跟返自己屋企好啲,好多同學都已經離開宿舍返屋企,所以我都唯有立即買機票星期三返黎

bloody 發表於 20-3-23 23:01
我仔係Adelaide讀Year 7,住學校boarding school,原本諗住唔返黎住,因為佢學校上星期都仲講緊如果唔走學 ...

我想是每間學校做法不同、我仔既中學無要求佢地走、並且因應此特殊情況會在 term break 保持宿舍開放、所以我識既一些家長朋友都會讓仔女留下、尤其我地不是 PR or citizen, 回左來就返唔到去架喇、同你情況不同。不過在我、即使可返去都打算讓佢地留下、已提左佢地不要去人多既地方轉。

佢地term break 也不會留在宿舍,會選擇回我地澳洲既家住,唔出街都無乜野既、只係幾隻野要學識煮飯了,唔係應會食風(個邊好多食肆都唔開了)

學校就問左我地有咩朋友親友在澳洲, 若emergency的話佢地都會安排搬 homestay. 叫左阿囡準備定走佬袋. 另外, 學校都暗示若政府吾關校, 形勢需要時家長可以選擇小朋友留家 online learning.

回覆 慢咪咪 的帖子

反而好多大學都已經轉曬online上堂,大學宿舍都繼續開既,但係就話除非真係番唔到屋企,如果唔係就強烈建議學生番去,internationals既都建議佢地飛番屋企。暫時好似話下一個term都會係online教學,姐係最早都要6月尾先番得過去。

jcy 發表於 20-3-21 00:14
遲做好過唔做,佢地地方大,只要大家盡量保持距離唔好再gathering,會比香港密集環境好,今日同host傾完一 ...

你好!請問寄口罩去澳洲係EMS嗎?要拆盒寄嗎?我也想寄給我家人。有勞回覆,謝謝

醒目開學勳章

EEXELTOR 發表於 20-3-30 22:34
你好!請問寄口罩去澳洲係EMS嗎?要拆盒寄嗎?我也想寄給我家人。有勞回覆,謝謝
...

我用香港郵政EC-ship...不過27/3已經停左好多地方唔做,你可以睇返下面條link...https://www.hongkongpost.hk/tc/about_us/whats_new/press_release/index_id_684.html|^|https://www.hongkongpost.hk/tc/about_us/whats_new/press_release/index_id_684.html
如果E+寄要用fedex/DHL...我28/3都寄左幾盒口罩比美國朋友...佢當地時間30/3已經收到...

回覆樓主:

多謝您的資料

我也想仔先回港, 一個二十歲的孩子, 到UNSW未夠兩個月, 朋友不多, 整天困在宿舍, 身心也不健康, 無奈, 仍未取得可退住宿的回復, 每月須付 AUD1,400 = HKD7,200 , 如何是好?

有否經驗如何可先退, 待疫情過後再續

回覆 SONIALAI 的帖子

我沒有讓女兒回來,聽身邊同事朋友說,假若選擇離開,宿舍租金仍要付,因為不是宿舍關閉,而是自己個人選擇離開。如果真的要退租,當學生回澳時應該要重新申請,亦未必申請到,所以他們如果離開都會繼續支付宿舍租金。

SONIALAI 發表於 20-4-1 11:04
我也想仔先回港, 一個二十歲的孩子, 到UNSW未夠兩個月, 朋友不多, 整天困在宿舍, 身心也不健康, 無奈, 仍未 ...

我仔都係同樣情況,無奈住宿費要照比人生路不熟,朋友又唔多,始終回港較放心,知道其他同學仔都已經回港
‹ 上一主題|下一主題