用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 考名幼K, 讀出名Pn 重唔重要?
go

考名幼K, 讀出名Pn 重唔重要?

當然講緊普遍情況我都知邨校有人考到SC
我都知無讀Pn 都有人考到MS K
咁本身好Outgoing 或者特別鍾意答問題嗰D 唔計
我係想知遍情況,或者潛規則/印象分

🙏

回覆 lcmyk 的帖子

謝謝各位經驗無數既前輩先

回覆樓主:

咩叫出名PN? 如果出名PN ,點解唔直上K?

回覆 piglover 的帖子

通常原因:想考既K1 無Pn /
Pn 考唔到1st choice,K 捲土重來 /
Etc.

lcmyk 發表於 20-3-17 23:10
當然講緊普遍情況我都知邨校有人考到SC
我都知無讀Pn 都有人考到MS K
咁本身好Outgoing 或者特別 ...

讀得名幼n, 點會唔直升同一間k. 除非係父母心中,心儀k 冇pn, 而間心儀k 又排第一位,名幼n 只排第二位, e.g. n 讀sc, k 想考kv.
同一問題都可以發生k 身上,心儀k 冇k1, e.g. k1 讀kv,  k2 想考cckg.

個人經驗,認為唔重要,因為K 的interview 係好睇小朋友的表現。

差不多的情況下才會看PN的名氣

問自己
1. 如果到時讀村幼考唔到名幼,而知道好多出名PN考到 (事實的確如此),你會唔會後悔?
2. 如果讀出名PN考唔到名幼K,又會唔會後悔?

回覆樓主:

我自己就覺得不重要,因為見身邊好多朋友PN讀普通私幼,村幼,K1入到st cat LH,龍幼民生,坑真。

(扣除SC、LH等有PN的K)如果小朋友面試表現好突出,令老師眼前一亮,應該讀唔讀N都冇關係的。

但對部分表現平均、穩定的小朋友來說,假設老師校長要從中挑選最後十人時,背景分:例如父母職業,父母就學背景,住址,小朋友讀邊間N都可能影響結果。

所以我覺得小朋友表現永遠行第一,其他的,父母俾到就買個安心,俾唔到都冇辦法,亦唔係最關鍵。

lolojai2 發表於 20-3-28 08:11
(扣除SC、LH等有PN的K)如果小朋友面試表現好突出,令老師眼前一亮,應該讀唔讀N都冇關係的。

但對部分表 ...
如果去到眼前一亮面試又合作就當然唔駛講其他啦,但撇除呢D 例子小朋友臨場表現係一個未知數
所以想買個安心
參考唔同家長經驗,我都同意至少讀比較多人識既Pn校,in 佢既學校唔駛估估下,學校對個學生都同樣有信心D

NNbaby 發表於 20-3-21 22:46
問自己
1. 如果到時讀村幼考唔到名幼,而知道好多出名PN考到 (事實的確如此),你會唔會後悔?
2. 如果讀出 ...
合理