用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有冇學生四月底報到?
go

[澳紐] 請問有冇學生四月底報到? [複製鏈接]

現在澳洲要求隔離十四天,請問如果是寄宿,你會怎安排settledown?

還是可以要求學校延遲入學報到?
   0    0    0    0

我一月份入學,我會提早14日到澳洲

taifiona 發表於 20-3-17 21:36
我一月份入學,我會提早14日到澳洲

如一月份入學,相信都已經疫情結束,唔使隔離。

我女是剛剛一月份入學,本身入學前都不需要隔離,但係突然間嚴重了,學校要求個女隔離一日(因為之前我們已到澳洲13天),與其他同學就需要隔離14日,今個學期學校近要求學生儘量不要外遊,如果返咗香港再返去都要隔離14日先可以到學校

回覆樓主:

我小朋友都係4月過去開學,學校唔同意延期,但現澳洲情況好似愈來愈嚴重,我擔心情況好似英,美咁。
taifiona,  4 月term break 你女點安排?

chloe2526 發表於 20-3-18 07:16
我小朋友都係4月過去開學,學校唔同意延期,但現澳洲情況好似愈來愈嚴重,我擔心情況好似英,美咁。
taifio ...

澳洲好似比歐美嚴少少,好多大学科目已轉online上,我女boarding house closed, online上課,住親戚屋企,如無親人,学校会揾願意既day school student family做host. 政府亦禁止所有500人以上既聚集。原本諗住六月假会番香港,而家未必。各国各地封鎖,又要quarantine, 走出走入都麻煩及高風險。

https://www.health.gov.au/news/health-alerts/novel-coronavirus-2019-ncov-health-alert/coronavirus-covid-19-current-situation-and-case-numbers

chloe2526 發表於 20-3-18 07:16
taifio ...

我小朋友本身四月會返嚟香港,依家我哋都決定唔返,學校仍要繼續上課,學校出咗通告如果停課,boarding 都會如常開放,喺澳洲有家庭的boarder 就要返屋

Yanamami 發表於 20-3-18 09:17
澳洲好似比歐美嚴少少,好多大学科目已轉online上,我女boarding house closed, online上課,住親戚屋企, ...
之前在我為大女揀小學時, 一路有睇開你嘅分享, 獲益良多, 冇上嚟一排, 原來你個女都已經去左澳洲, 可以知道你女讀邊間大學嗎?  希望以後你可以分享多啲關於澳洲讀大學的心得. 謝謝.

mimi1102 發表於 20-3-18 10:14
之前在我為大女揀小學時, 一路有睇開你嘅分享, 獲益良多, 冇上嚟一排, 原來你個女都已經去左澳洲, 可以知道 ...

言重啦。两个女自己湊,幼小同升中當然親力親為,不过升中後已自动導航,無理佢地啦!連大学都係大女自己-手-脚搞,我無參予了。佢係SydU,有佢自己圈子同生活,我等埋個細入U就真正退休了。

其實外国生活第一部係要盡快融入當地生活。細女寄宿,禁啱今年早少少到澳,唔洗隔離14日,miss左开学。其他同学臨近开学先去澳,所以成个宿舍計華人佢最早到。班鬼妹同学同佢交心講,寄宿生唔少由遍遠地方黎,少接觸华人,会有stereotype, 觉得华人闷、自己鍾意-堆、只顧讀書咩都唔玩……佢地話阿女令佢地認識到原來亦唔-定係禁。所以我女寄宿都好多朋友。

Yanamami 發表於 20-3-18 10:35
言重啦。两个女自己湊,幼小同升中當然親力親為,不过升中後已自动導航,無理佢地啦!連大学都係大女自己 ...

好羡慕人地有"自動啟航" 嘅小朋友, 我兩個女仍然要我導航, 我就快斷氣.

原來細女都就上大學, 細女响澳洲讀高中?
我大女今年S3, 有考慮比佢去讀foundation 再考大學, 可行嗎?

mimi1102 發表於 20-3-18 11:22
好羡慕人地有"自動啟航" 嘅小朋友, 我兩個女仍然要我導航, 我就快斷氣.

原來細女都就上大學, 細女响澳洲 ...
细女未上大学,今年先中四。
其实我睇-係早d去讀高中,-係用DSE報大学。除非成績好差或英文唔掂,否則無咩必要花時間讀foundation.

回覆樓主:

請問如果到開學日都未能到澳洲報到,會有什麼影響?
那邊沒有親朋,不知道怎樣安排自我隔離。

Yanamami 發表於 20-3-18 12:20
细女未上大学,今年先中四。
其实我睇-係早d去讀高中,-係用DSE報大学。除非成績好差或英文唔掂,否則無 ...
明白, 謝謝 !

spiderman 發表於 20-3-18 13:00
請問如果到開學日都未能到澳洲報到,會有什麼影響?
那邊沒有親朋,不知道怎樣安排自我隔離。
...

我係陪阿女去洒店自我隔離
如果冇人陪,我諗你要通知學校 ,䏲下點處理

chloe.k 發表於 20-3-18 15:14
我係陪阿女去洒店自我隔離
如果冇人陪,我諗你要通知學校 ,䏲下點處理
...

我係諗住陪阿囝(中學生)過去自我隔離,但人生路不熟,住酒店,膳食方面怎安排?是否要找有room service 嘅酒店?
不能買東西回酒店煮食?

spiderman 發表於 20-3-18 15:28
我係諗住陪阿囝(中學生)過去自我隔離,但人生路不熟,住酒店,膳食方面怎安排?是否要找有room service 嘅 ...

Room service 又可 , 最好有煮食爐,佢地d店關好早 ,有野煮下
我自己帶電水壹煲下面
可以叫Uber eat 既。,我見有華人app 叫外賣 但我冇用過

chloe.k 發表於 20-3-18 15:31
Room service 又可 , 最好有煮食爐,佢地d店關好早 ,有野煮下
我自己帶電水壹煲下面
可以叫Uber eat 既 ...

Thanks.

咁我再research下,如果可行,book airbnb揾啲平啲apartment,十幾日住酒店好甘下。

回覆樓主:

你哋有冇要求仔女戴口罩呀?
聽聞嗰邊D人都唔戴,而且衛生意識好弱。

回覆樓主:

唔使諗了,澳洲封關了,澳航又停國際線兩個月,唔使報到了。
其實係唔知點去報到!

回覆 spiderman 的帖子

請問如在香港讀完F4,才過去澳洲讀year11,能否應付當地的課程?
‹ 上一主題|下一主題