用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC vs QC, 你會點揀?
樓主: sarahtsw
go

SPCC vs QC, 你會點揀?  

sarahtsw 發表於 20-3-17 15:43
如不考慮學費的因素, 你地會點揀呢?

只排除學費一個因素沒有意義

王家爸爸 發表於 20-3-18 18:08
學校太多,有成幾百間,小五學生,無可能可以自己做決定。佢做錯咗之後你再去反對,你就失去咗訓練佢自己做 ...

所以我俾左一堆list佢叫佢搵幾間做比較,寫低鍾意及唔鍾意原因,再俾意見佢,佢自己作最後決左。

王家爸爸    發表於 20-3-18 20:24

IloveJJ 發表於 20-3-18 12:37
我只係指出,讀SPCC會見識到一啲富豪權貴後代,至於會有正面/反面效果,係因人而異,唔係話咩階層既人,就 ...

富豪權貴,小學就有,最遲f2都走曬

interview 發表於 20-3-18 23:05
富豪權貴,小學就有,最遲f2都走曬

中學同小學同意係有啲分別,中學始終都係睇重成績收生,生源係會有少許分別~~~

王家爸爸 發表於 20-3-18 18:08
學校太多,有成幾百間,小五學生,無可能可以自己做決定。佢做錯咗之後你再去反對,你就失去咗訓練佢自己做 ...

可能,講吓啫。要身體力行先有說服力~~~

QC is picked because:
~官中一哥
~全港唯一一間官中男生可以著短褲及波鞋返學,好舒適
~有歷史、有名氣、有成績
~近維園,可以呼吸多D自由嘅空氣
~官中嘅學生自由度高
~龍頭純男校,初中可喪玩,高中閉關練功,勝過男女校
~皇仁舊生會會所好有特色
~毗鄰中央圖書館,盡吸書卷氣
~校園十分樸實及有特色
~兄弟情濃
~勤有功,簡而精
~學生家庭背景主要是中產以至基層,夠貼地

kiwi2007 發表於 20-3-19 00:28
QC is picked because:
~官中一哥
~全港唯一一間官中男生可以著短褲及波鞋返學,好舒適

可以著短褲及波鞋返學,好舒適
呢個可以係唔好處想像下夏天lunch後成班波牛打完波,係班房關門開冷氣,要閉氣上堂

繼續QC的原因:
~校舍夠矮,唔洗怕行樓梯行到腳軟
~校名,不論英文或中文,簡潔又易寫,罰抄也不怕
~萬一遲到要飛的趕返學,唔洗怕比的士佬搏懵車左去 Bonham Road SPC or Causeway Bay SPCS or even SPCPS on Victoria Road!!
~可以去獨家的大潭天文觀察站睇星星
~放學時,定力大考驗的好機會,向左走 - 去中央圖書館發奮讀書; 向右走 - 去太古城吃喝玩樂; 向前走 -過對面維園踢波打籃球
~放學時,最平可以坐$1.3 叮叮便回到家( from Kennedy Town to Shaukeiwan, if u are islanders)
~好處數之不盡....

kiwi2007 發表於 20-3-19 01:55
繼續QC的原因:

仲有
~皇仁書院隔離就係皇仁舊生會(中菜部),可替親朋戚友訂枱食飯。

kiwi2007 發表於 20-3-19 01:55
繼續QC的原因:

向左走,都可以去老銅,同埋落灣仔

回覆 lskstephen 的帖子

不是用家,但friend 的仔女兩間都有:資源:你已知
教學模式:SPCC當然好著重教學; 老師同學你知道也十分用功 ,換句話說:小朋友由初中開始,一稍為鬆懈便....唔係咁好;另外,要睇你個仔係想做一個乖巧型的人,還是較希望自由奔放;
因QC 自由度大, 你要自律。
所以,真係要睇你的孩子的學習模式,邊樣適合佢多啲

喜愛QC,只因:
~校史館,有特色
~近大坑,多美食
~中山像,新思維
~自由風,視野廣
~不死讀,不離地
~勤有功,戲無妨
~文武全,人中龍

newmommy 發表於 20-3-19 17:22

不是用家,但friend 的仔女兩間都有:資源:你已知

所有傳統仔校,都係自由度大!

SPCC 第1 round 收左 有 offer ?我仔間學挍都係 级 1 有得 1st round int .唔之有冇 offer ...
自 1 QC ?要等 4月7 ...

ywtsang 發表於 20-3-21 13:00

SPCC 第1 round 收左 有 offer ?我仔間學挍都係 级 1 有得 1st round int .唔之有 ...

如果唔知就要等ga 一齊

ywtsang 發表於 20-3-21 13:00

SPCC 第1 round 收左 有 offer ?我仔間學挍都係 级 1 有得 1st round int .唔之有 ...

Check EDB,暫時無變,官津都係4月7日,一收到,就要決定直資是否抽飛!

From EDB
//可於 4 月指定時間內(即收到學校通知後約一星期內,而 2020 年度在一般情況下的最後通知日期為 2020 年 4 月 16 日)決定是否 放棄有關非參加派位直資中學的學位。//

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/Updated%20FAQ_SSPA1820Sept_TC_March%202020.pdf