用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄物資去英國,郵局定係DHL好?
樓主: 亮燈
go

[英國] 寄物資去英國,郵局定係DHL好?   [複製鏈接]

ydoris 發表於 20-3-23 18:15
回覆 Taimum 的帖子

我今朝去郵局填表退返郵件,一件過左英國。一件仲係香港。阿囡星期五已經返左香港隔離 ...
阿哥問左Royal mail,如果無人收,會退回返香港!咁最緊要無人收!

ydoris 發表於 20-3-23 18:15

我今朝去郵局填表退返郵件,一件過左英國。一件仲係香港。阿囡星期五已經返左香港隔離 ...
阿哥問左Royal mail,如果送件無人收,會退回香港!我有1件仲在Heathrow,其他明早去郵政問下,如果仲在香港就申請取回!你就好啦!我仲要繼續擔心到28号,現在排緊waitlist25号CX,希望早D!

亮燈 發表於 20-3-23 17:14
我就係18/3終於用EMS寄,兩件都已經到左英國,但兩仔仲未收到。

你件物品咁快到UK? 我16/3用EMS寄出到今日都未到UK。都唔知趕唔得切27/3收到

summer14 發表於 20-3-23 22:51
你件物品咁快到UK? 我16/3用EMS寄出到今日都未到UK。都唔知趕唔得切27/3收到
...

咁耐都未到!

summer14 發表於 20-3-23 22:51
...
我寄e Express仲好笑,3月9日寄仲在香港,3月13日寄就到左英國!好混亂!

亮燈 發表於 20-3-23 22:53
咁耐都未到!

16/3之後都無任何update

Taimum 發表於 20-3-23 22:56
我寄e Express仲好笑,3月9日寄仲在香港,3月13日寄就到左英國!好混亂!

你用eExpress最後需要幾多日到小朋友手上?
我另外17/3用eExpress寄嘢比阿仔,都唔知幾時會收到

Taimum 發表於 20-3-23 22:56

我16/3 寄e Express ,份件應該仍在香港,仲係第一個程序。18/3 寄EMS ,23/3 呀仔已經收到了。

回覆 summer14 的帖子

我第一件係3月11日寄架,前晚仲係英國未派件呀。我寄空郵加掛號。估計要三星期。尋日阿囡當地同學,幫佢寄埋未攞既行李,我見機票酒店加埋都幾萬蚊,叫佢寄埋空郵啦,差吾多30kg。約2000蚊港紙。整理好晒住坐完疫監,就一天都光晒。錢,再賺過,而家個心平靜好多啦!

summer14 發表於 20-3-23 23:08
我另外17/3用eExpress寄嘢比阿仔,都唔知幾時會收到
...
仲未收到呀!昨日話在Heathrow!

summer14 發表於 20-3-23 23:08
...
你仔留英就唔怕,最多遲D收!

回覆樓主:

阿女28/3走,但啲物資寄EMS仲未收到

noel2010 發表於 20-3-24 07:37
我16/3 寄e Express ,份件應該仍在香港,仲係第一個程序。18/3 寄EMS ,23/3 呀仔已經收到了。
...
起初一心留英等公布考試消息,就平平地寄e Express!

summer14 發表於 20-3-24 09:38
阿女28/3走,但啲物資寄EMS仲未收到

我兩個仔都係28号飛。EMS好難講,應該快過e Express,我轉頭都去郵局問下,如果仲在香港就申請取回!但又怕28号飛唔飛到!依排好多嘢諗!

Taimum 發表於 20-3-24 09:41
我兩個仔都係28号飛。EMS好難講,應該快過e Express,我轉頭都去郵局問下,如果仲在香港就申請取回!但又 ...

我send咗嘢比郵政局跟.
佢哋未返到香港就日日都擔心

summer14 發表於 20-3-24 10:07
我send咗嘢比郵政局跟.
佢哋未返到香港就日日都擔心
剛剛見到有個post話英國48小時內封關!

尋日晏晝交表,今日已經可以攞返未去英國個件郵件啦!係英國個件唯有慢慢等啦!

ydoris 發表於 20-3-24 12:36

尋日晏晝交表,今日已經可以攞返未去英國個件郵件啦!係英國個件唯有慢慢等啦! ...
我今日都交左表,諗諗下點解唔試下叫職員幫我申請退郵費,跟住行返轉去問,佢話可以幫你喺張表度寫埋試下,不過唔知得唔得, 我即刻話咁我上次嗰件有冇得申請埋退款?佢話你已經攞咗份件就冇㗎喇!剛剛改到機票,可以早兩日26号飛,希望順利啦!

無得退郵費架佢話,其實人地做左咁多野,妳要人俾返錢,我就吾會叫佢退錢,攞返盒郵件算ok啦。

ydoris 發表於 20-3-24 15:12

無得退郵費架佢話,其實人地做左咁多野,妳要人俾返錢,我就吾會叫佢退錢,攞返盒郵件 ...
你又啱嘅!
‹ 上一主題|下一主題