用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC VS 九宣?
樓主: abcabc123456
go

SMC VS 九宣? [複製鏈接]

73662710 發表於 20-7-24 22:44
在smc, 都很忙,如果家長對小朋友有要求,其實都好辛苦!
不過就真係開心啲!

其實SMC家長羣我覺得是相對低調的。他們分享自己經验,但其實佢地小朋友已在oxbridge讀緊而冇人知。

如果是另外果幾間,用家已在share自己學校已升1b, 又多少多少去了那top u, 等等

所以,你會見到,學校同家長個style都幾match. 默默耕耘,自信,少受別人影响。這幾点奇實很重要,咁先可一致的培養小朋友,唔受短暫性的trend影响,找出自己的interest, strength,從而可盡量發輝自己。

xubin2008 發表於 21-4-10 09:27
回覆 sunwoo1982 的帖子

樓主你好,其實真係睇小朋友是否開心讀書,我之前一定覺得宣小更好但而家唔係咁睇 ...

多謝你的意見!其實先生同我已經決定95%會讀SMC了!

只要你哋明白我係好意就好啦~

xubin2008 發表於 21-4-10 09:27

樓主你好,其實真係睇小朋友是否開心讀書,我之前一定覺得宣小更好但而家唔係咁睇 ...

其實 就算係1條龍學校,都有1部份都係成績唔好(全部1條龍都有這個問題), 但如果直升中學部,起碼知道自己小朋友 同邊一班人玩。
其實係一家四口子

twhkleung 發表於 21-4-10 09:28
其實SMC家長羣我覺得是相對低調的。他們分享自己經验,但其實佢地小朋友已在oxbridge讀緊而冇人知。

如果 ...

有自己小朋友的校刋 真係要keep 啦!
其實係一家四口子

回覆樓主:

Deleted.

jennylady 發表於 21-4-9 20:20
我都係客觀睇中學成績
我明求學不是求分數
讀其他學校不是保證入到大學,但比例上係睇到
之前聽簡介會先知入大學既%
印象中有7成人入大學,咁樣係少嗎?定我記錯?
但好記得入3大既係4成,

我未留意其他中學,唔知4成算唔算好呢?.

ho_yan2406 發表於 21-4-12 00:01
之前聽簡介會先知入大學既%
印象中有7成人入大學,咁樣係少嗎?定我記錯?
但好記得入3大既係4成,

唔敢講話好,但話差就應講唔過去,ok咁啦!

‹ 上一主題|下一主題