用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校學費
go

[小學] 國際學校學費

Hello,想請教下 (emoji)(emoji)

我囝囝今年9月會入Victoria PN (寶翠園)我同太太我都諗緊升小的問題。

我哋原本諗住都係俾囝囝小學升官校,local school.

我哋諗諗下如果讀完Victoria kindergarten如果之後唔讀國際學校好似浪費左,同埋讀國際學校學英文會變得native, 將來要去外國升學都快啲適應。

我聽講話讀國際學校每年要一筆過交三、四十幾債卷做學費,同埋冇得退還(emoji)

想問下讀國際學校係咪間間都係要依個價錢?

有冇d係港島南、中西區係會平少少嘅 ??

希望大家可以指教下 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

國際學校最平約10萬一年,到平均約15萬
比較平的有Korean international school , ESF , PLK 天后果間 ,都是港島區

wingxsunny 發表於 20-3-16 13:37
國際學校最平約10萬一年,到平均約15萬
比較平的有Korean international school , ESF , PLK 天后果間 ,都 ...

Thank you !

咁想請問如果想讀ESF, 係應該讀返d有直屬嘅幼稚園好d?

Victoria 入ESF 係咪唔穩陣?

ivan321 發表於 20-3-16 12:47

我囝囝今年9月會入Victoria PN (寶翠園)我同太太我都諗緊升小的問題。

幾十萬那些叫debenture 通常一筆過可取回,
一年幾萬那種叫capital levy不能取回,
間間不同自己上校網check下。
港島比較經濟有KCIS,KIS, ESF, SingaporeIS
全部當然愈早入愈好(K1/reception year=K2),你等讀完幼稚園P1入會競爭大,入了基本差不多全龍上中學,另外PLK都經濟不過只有小學。

回覆樓主:

點為之浪費?Victoria唔少畢業生都係升讀本地名小的。國際學校係好,但你要認同佢的教學方向至得,唔係話費事浪費。畢竟讀K係3、4年,中小學係12年。

ivan321 發表於 20-3-16 12:47

睇下你哋教育理念及將來教育安排係點。依家咁細,慢慢觀察及了解本地及國際學校再作決定都未遲。

回覆 ivan321 的帖子

你喺網上面做多d資料蒐集先啦

英基佢而家改咗制,基本上如果你唔係幼稚園開始讀,中途插班,機會十分渺茫

Saboc 發表於 20-3-19 09:11

英基佢而家改咗制,基本上如果你唔係幼稚園開始讀,中途插班,機會十分渺茫 ...

Thanks

Jane1983 發表於 20-3-16 18:21
點為之浪費?Victoria唔少畢業生都係升讀本地名小的。國際學校係好,但你要認同佢的教學方向至得,唔係話費 ...

係呀,要比較清楚本地同國際學校的優劣

Osiana 發表於 20-3-19 03:54
睇下你哋教育理念及將來教育安排係點。依家咁細,慢慢觀察及了解本地及國際學校再作決定都未遲。 ...

多謝意見,我哋再慢慢觀察下囝囝嘅性格、興趣同表現先 (emoji)

回覆樓主:

如果本身小朋友讀寶翠園維記,你都是住西區,考ESF 機會都高,雖然現在是由ESF kindergarten 直上,但港島區得一間ESF kindergarten.. 但小學就有好多間係港島。。最重要你是否喜歡佢地既教學理念同模式