用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同 or 聖馬可
go

港同 or 聖馬可

唔計交通及學費, which one is better?

回覆 PeterWong2012 的帖子

甘我個係東區校網...

回覆 chanmana 的帖子

如講DSE :

[size=1.25em]港同

PeterWong2012 發表於 20-3-16 12:05
呢區港同係和女拔、SPCC 去做比較架喎…

聖馬可?
點解會有人將港同吹捧到咁咯高度?

回覆 somuiQQ 的帖子

港同的確辦得好,它注重培養小朋友的創意和表達能力,而且DSE result 十分出色,家長的口碑又好。

醒目開學勳章 王國長老

PeterWong2012 發表於 20-3-16 12:05

聖馬可?

平衡時空?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3815949 Convent/港同/女英華

聖馬可?
絕對無得比,我女有朋友仔or小學同學入讀SPCC or DGS, 這些神校係真勁,非同小可!港同書院只是一間好好的學校,阿女讀得好開心

回覆 7788958 的帖子

1. 港同 VS 聖馬可

要睇樓主子弟喜好與能力,所以較難評論

2. 港同 VS DGS/SPCC

論DSE成績係有一定距離,但港同已很出色。再論音樂體育等等,各自校網資料與EK 大量PO已見分別,不必再多比較了。

同意港同領導層係有團火嘅。名校有競爭係好事。

回覆 ucw 的帖子

阿女東區band one B, outgoing and sociable, 中英文都很好, 佢不喜歡女校, 所以全部女校都無不會考慮, 自行除了報聖馬可外, 仲報了另一間東區band one 男女校, 因為阿女一定係band one, 所以如果自行唔得, 甘應該會放聖馬可第一位, 入到機會都大, 阿女見完港同後超喜歡, 如果港同收, 值得放棄抽東區D band one 英中like St. Marks 嗎?

chanmana 發表於 20-3-16 17:27
回覆 ucw 的帖子

阿女東區band one B, outgoing and sociable, 中英文都很好, 佢不喜歡女校, 所以全部女校 ...

如果經濟不是大問題,我個人覺得值得,而且小朋友又喜歡,佢會更加投入校園生活及學術上額外用功。

乜都抵晒。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

請問你女幾時港同third in的?如果有港同offer當然應該take啦。

我係港同用家, 港同真係一間非常好既學校, 教學模式做得非常好。 今次, 疫情下, 更加睇到學校既熱誠。
我仔番左大半年, 好鍾意佢唔係死讀書模式, 仲有係, 佢而家教好多生活上既野, 唔係死讀書。
我仔番左港同後, 主動左好多, 語言方便更加好左好多, 仲有好多課外活動。 呢D 都係睇到佢番左港同既轉變。
我仔番左半年, 超愛間學校

回覆 happy+ 的帖子

my girl had third-in on 29 Feb, still no news...

回覆 chanmana 的帖子

我未有機會見過港同畢業的,所以一手比較就做不了。
講成績,港同已與聖馬可最少打平。如果只計學業考慮,兩間以今日所知判斷,無大分別。
至於來日如何,就睇你認為邊間前景好啲。

論OLE,港同係相對多元化啲。聖馬可近年突出的應用是中文辯論。

管理層...對聖馬可現任沒太大了解,但應比前任好。港同喺友症下走先同行,或可代表管理層能力。

校風無了解,就不說了。

醒目開學勳章

ucw 發表於 20-3-16 22:37
管理層...對聖馬可現任沒太大了解,但應比前任好。
聖馬可前任校長去咗co ed,咁coed 咪唔得掂?

醒目開學勳章

meimei小朋友 發表於 20-3-16 23:36
回覆 ucw 的帖子

DSE 2019 成績聖馬可只show 4+成績,如果只係比較 港同和聖馬可2019 DSE 4+ 成績,港同好 ...
若論dse  4+,港島民生都比聖馬可好

醒目開學勳章

聖馬可?
講真有幾個拿著spcc or dgs offer會去港同?
幾年前有人聲稱係咁,但未經確認,始終把口人哋度,up乜都得