用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇人諗過9月英國開唔開到學!!!
go

[英國] 有冇人諗過9月英國開唔開到學!!!  

我已經比晒deposit, 機票買埋, 遲下仲要香港學校申請退學, 都好煩惱下!

Tracy221 發表於 20-3-16 11:54
我已經比晒deposit, 機票買埋, 遲下仲要香港學校申請退學, 都好煩惱下!
我覺得 9 月會開到學, 返而黎緊既復活節後第 3 個 Term 開唔到學.

有擔心,所以香港千祈唔好申請退學住 ,最壞嘅情況係留香港讀多一年,都冇其他辦法了

陸陸續續有英國大學決定改為網上教學。相信會有9月開課會有影響。隨著感染人數不停上升,英國遲早會封城封關封國。大家要做好準備。而且生活物資出現搶購及缺貨,歐洲食物供應卻不明朗。

過客 發表於 20-3-16 12:09
我覺得 9 月會開到學, 返而黎緊既復活節後第 3 個 Term 開唔到學.

Same , 所以安排返嚟,否則我覺得留喺小鎮學校亦安全。

Chole 發表於 20-3-16 12:29
Same , 所以安排返嚟,否則我覺得留喺小鎮學校亦安全。

小鎮開始唔安全,我怕不幸染病,會被接待家庭趕走,又或者接待家庭有人中招到時唔知點算,過一排可能停航,到時想返都返唔到,又或者唔知要住幾耐,所以我都系臨時決定,最衰我仔話等埋最後果個同學一齊20號返,我訂位時仲有19號機位,點知最後個同學話阿媽改左18號返,半日時間已經無曬位啦。

同你嘅情況一樣!
希望疫情早日完結!

yuyueng 發表於 20-3-16 13:37
小鎮開始唔安全,我怕不幸染病,會被接待家庭趕走,又或者接待家庭有人中招到時唔知點算,過一排可能停航, ...

因為學校開放俾 boarders 留低,但唔准visitors 入,所以我覺得安全少少。 只係boarders 之間太多人趕住走,影響到亞仔唔安樂,所以立即安排佢返。

[size=14.6667px]英國料新型冠狀病毒疫情將持續至明年春季 (商台)

16.03.2020 13:18

英國衛報的報道指,衛生部門預料,英國的新型冠狀病毒疫情,可能持續至明年春季,並導致全國多達八成人受感染。報道提到,公共衛生部日近期向國民保健署的高層人員進行閉門簡介,分析疫情對公共服務,包括醫療、警方及運輸等的影響,當中提到,若疫情持續,最終約790萬人需要入院接受治療,要求有關單位做好部署及應對。英國政府首席醫療顧問惠蒂早前曾表示,大批國民受感染只是最壞情況的估算,實際感染人數會較少。

當地的流行病學專家指,疫情將在六月底緩和,但十一月再度回升,情況好像季節性流感,並相信新型冠狀病毒會持續存在,隨着人體免疫力提升,病毒的破壞力將減低。

回覆樓主:

比咗deposit, 未買機票,agent 叫出咗visa才買

回覆 sumyee 的帖子

我比了學校DEPOSIT, 買了開學一家人去的機票。 找了GUARDIAN, 原先幾日後到期先比DEPOSIT, 應該HOLD住先。

longlokma 發表於 20-3-16 12:13
有擔心,所以香港千祈唔好申請退學住 ,最壞嘅情況係留香港讀多一年,都冇其他辦法了
...

我都係咁諗, 本來而家讀緊嘅學校要收留位費, 但係因為疫情冇返學所以學校未處理到, 前兩日同我老公傾過今年照交留位費, 如果下學年英國都係呢個情況,會遲一年先去英國讀書, 如果英國冇問題最多蝕幾千蚊

Rosan 發表於 20-3-16 15:40
我都係咁諗, 本來而家讀緊嘅學校要收留位費, 但係因為疫情冇返學所以學校未處理到, 前兩日同我老公傾過今 ...

如果遲一年過去讀,交左既deposit 係咪無左?或可保留一年?一個term 學費都好金喎!

我同你一樣,都唔知點?

PacoMum 發表於 20-3-16 18:19
如果遲一年過去讀,交左既deposit 係咪無左?或可保留一年?一個term 學費都好金喎!
...

正常應該會冇咗個deposit, 但係呢啲special case又好難講,到時叫agent同學校交涉下

回覆樓主:

same here, 交了1萬鎊deposit, 但未買機票未比退香港學校, 最差情況在香港讀多一年完成中三後去讀yr 10 (本來是今年完成中二去讀 yr 10)

我都係
所以煩

Me too, but the only thing that can be done is just wait and see ...

已俾學校deposit, 買埋air ticket, guardian已搵, Airbnb book埋.

bbiloveu 發表於 20-3-17 11:53
已俾學校deposit, 買埋air ticket, guardian已搵, Airbnb book埋.
我又係貪平, 買左機票!!!!!!!!