用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇人諗過9月英國開唔開到學!!!
樓主: Tracy221
go

[英國] 有冇人諗過9月英國開唔開到學!!!   [複製鏈接]

我仔原本9月上Y7, 我都係比左deposit, 但未買機票. HK都比左留位費,依家都唔知留港上F1好定照去英國好.....

longlokma 發表於 20-3-16 12:13
有擔心,所以香港千祈唔好申請退學住 ,最壞嘅情況係留香港讀多一年,都冇其他辦法了
...

最慘我個女本來是去讀year 12,九月英國開唔到學,咁我個女就直情留下在2021考DSE算了!浪費了我找學校的心機和蝕咗deposit!

helloba 發表於 20-3-17 13:49
最慘我個女本來是去讀year 12,九月英國開唔到學,咁我個女就直情留下在2021考DSE算了!浪費了我找學校的心 ...

唔好擔心住先,你甘快就斷定9月開唔到課,睇定d。

bbiloveu 發表於 20-3-17 11:53
已俾學校deposit, 買埋air ticket, guardian已搵, Airbnb book埋.

我都同你差不多
如果英國defer開學,deposit應該照樣defer,guardian fee我估都係掛,學生機票可以改日子,只係會冇咗我2公婆張機票錢,同埋book Airbnb 既錢。最怕學校又照正常開學,但我哋又唔敢過去,就當放棄deposit,咁就多錢喇

回覆樓主:

大家唔好太擔心,有擔心就正常,但過份擔心就出現情緒不穩。如果新的學生未能在9月赴英升學,我們有仔女在英國讀緊的,一樣有困難。大家同路,一齊冷靜面對。

回覆樓主:

已交留位費和book左機票的,咩都唔洗攪住,其他事如監護人年費的,暫時唔處理住,睇定情況先決定。香港中學的學位,記得唔需要太早申請退學。

Tracy221 發表於 20-3-16 11:54
我已經比晒deposit, 機票買埋, 遲下仲要香港學校申請退學, 都好煩惱下!

你唔夠我地讀緊果d煩啦,我地第三個term停唔停學都要俾錢,一樣係十幾萬,仲要胆心gcse, al 嘅考試點算,仲有,宜家嘅樸機位潮等等。
所以你已經好好架啦

回覆 喧嘩 的帖子

完全同意,同一命運,貴機票仲要下星期先有得返

醒目開學勳章

現在都未停課,九月開唔到學的機會不大吧!

我女北愛爾蘭間學校剛通知短期內應該會closed.而預備了一些教材透過email 給同學學習,還叫寄宿生可以就改機票提早回家或聯絡Guardian,估計停15個星期(emoji)

Schools in Scotland and Wales to close from Friday

https://www.bbc.com/news/uk-51928400

TTEE1819 發表於 20-3-17 13:57
大家唔好太擔心,有擔心就正常,但過份擔心就出現情緒不穩。如果新的學生未能在9月赴英升學,我們有仔女在 ...
一齊冷靜面對 <—- 好正面

我個女都係9月去英國,買曬機票,其實都有d擔心,不過除左等之外,真係無乜嘢做到

有小朋友係英國讀緊嘅家長,比我哋更多嘢煩,大家一齊做好本份,避免肺炎擴散,希望疫情快啲完

fion88    發表於 20-3-19 23:08

回覆樓主:

我都好煩,已經交了留位費

wwtsy 發表於 20-3-19 16:04

我都交左留位費, 其他機票,監護人同visa, 驗身全部未搞, 無心機搞, 好唔踏實。

wonwon5 發表於 20-3-19 17:10
我都交左留位費, 其他機票,監護人同visa, 驗身全部未搞, 無心機搞, 好唔踏實。
...

我同你一樣,其他都無心機有搞

wonwon5 發表於 20-3-19 17:10
...
我同你一樣, 交咗留位費!機票, 驗身, VISA咩都未攪 ... ...
都唔知點訂機票好, 諗住陪開學就訂3張機票, 而家咁 ... ... 都唔知點訂好 ~ 到時如果要隔離14日, 又要預多2個星期, 計計埋埋要攞成個月假先得, 邊有咁多假呀 ... ... 真係唔知點好

你會點部署呀?

或者有無高人可以指點下呀!

JazzStyle 發表於 20-3-20 20:52
我同你一樣, 交咗留位費!機票, 驗身, VISA咩都未攪 ... ...
都唔知點訂機票好, 諗住陪開學就訂3張機票, 而 ...
我覺得3個月後歐洲應該好啦!我細仔Y13, 大仔大學final year,我同老公都book左7月機票去參加兩個仔畢業禮, 跟住仲book埋機票去希臘,酒店機票全部已訂,所以我都唔理住,留待幾個月後再決定。

wwtsy 發表於 20-3-19 16:04
可以問學校或者agent, 可唔可以因為呢個疫情而取回留位費?

Taimum 發表於 20-3-20 21:10
可以問學校或者agent, 可唔可以因為呢個疫情而取回留位費?
其實大家都想9月開到學, 如果而家已問學校, 而佢真係即時退DEPOSIT的話都煩, 一陣真係開到學就變了冇位讀。 呢個MOMENT所有野變得太快,而家都未做到決定住, 唯有兩手準備, 英國那面不用比錢的野全部HOLD住先, 比了錢的野都唔理住, HK呢面學位要繼續KEEP,之後就係等。
‹ 上一主題|下一主題