用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Convent/港同/女英華
go

Convent/港同/女英華   [複製鏈接]

16    0    0    0

My order is 1st - 女英華 2nd - Convent3rd - 港同
P.S. i live in wanchai

meimei小朋友 發表於 20-3-16 10:45
雖然未有offer, 如果唔計學費和地點,請問大家如果排次序?謝謝意見
SPCS>>>港同>>>英華女。

僅僅考慮學費則:英華女>>>SPCS>>>港同。

僅僅考慮地點則:英華女===SPCS>>>港同(九龍返學)

考慮學費及地點:英華女>>>SPCS>>>港同(九龍返學)

雖然未有offer, 如果唔計學費和地點,請問大家如果排次序?謝謝意見

個人喜好排:

港同>英華女>spcs
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我會排 :SPCS>>> 英華女>>>港同

adrio    發表於 20-3-17 22:04

我係, 港同/英華女/SPCS

個人喜好排:

港同=英華女>>>spcs

just simply dislike spcs atmosphere

My choice:  SPCS, YWG, 港同

SPCS > YWGS > HKUGA

HKUGA>SPCS > YWGS

個人喜好排:

港同>英華女>spcs

利申:有港同offer, 自行揀左英華女, 冇報Convent

meimei小朋友 發表於 20-3-16 20:33
回覆 IloveJJ 的帖子

我都明白3間學校唔同。St Paul Covent 學生好似比較 aggressive,

SPCS School Report咪有囉, DSE/GCE/IAL 都有~~~

meimei小朋友    發表於 20-3-17 11:41

英: SPCS > 港同 > YWG
中: YWG > SPCS > 港同
數: 港同 > YWG > SPCS
通識: SPCS > 港同 > YWG

回覆 naicha 的帖子

I'll see the trend.

中文:SPCS, YWGS 過去5年都比 HKUGA 佳(以5率計)。YWGS 近年逐步上升。SPCS 維持穩定,HKUGA自2016年爆升後稍為回落。

英文:SPCS 大幅領先,HKUGA居次,YWGS又次之。SPCS及YWGS分別波動於70-80%(5率)及40-50%(5率)。HKUGA則於50-60%徘徊。

數學:HKUGA領先,YWGS及SPCS次之。三間學校表現自2016年起都回落。

LS:SPCS領先,HKUGA次之,YWGS又次之。SPCS及YWGS分別於40-50%及20-30%左右波動,HKUGA由2016年的34%升至2019年的43%。

有幾多同男女校/女校相關?唔識計。待高人解讀。

回覆 meimei小朋友 的帖子

Based on 個人觀察/經歷,幾個考慮點:

HKUGA

學校名聲的確在冒起,然2016-2019年公開詆表現平均較反覆,個別主科向下。是學校教學因素、大圍如此或其他因素? 可再觀察。
個別OLE冒起中,但視乎樓主女兒喜好/特長。Match 唔 match 要問返樓主了。

SPCS

香港第一間女校的最大隱憂,愚認為係管理層接班問題,以及如何補底更上一層。
管理層已在任多年,其實夠鐘交棒。但連學校發展計劃都承認有接班問題。下任會用乜嘢風格取向去管,難講。現時的作風是相當保守,可見諸去年社會衝突的處理手法及對學生參與聯校/課外活動的態度。這是否樓主/樓主女兒所願?
百年老店,學術成績居直資前列,然中文及數學如何提升水平則考學校功力。超過1/3學生中六前離校,故理解公開試高成績,應考慮這點,以及會否於此校讀足6年。
OLE 個別體育項目(田徑游泳、羽毛球乒乓球) 乃學界前列,是否樓主女兒所好就另一回事。

YWGS

最大考慮點當屬校舍工程完成後,會否提升生源水平。要待2020/21年先知。
其公開試往年成績亦可考慮這點。
OLE個別體育項目(籃排球) 乃學界前列,是否樓主女兒所好就另一回事。

回覆樓主:

要睇DSE中文成績,甚或各科,係咪應該將SPCS同呢啲英小GHS,MSS,MCS呢類中學去比,1.大家都係英小,2.女校,3.都係以自己子弟兵為主。同收唔少中小生嘅中學去比中文,甚或男女中學去比數科,又甚或無自己小學部嘅中學,已經係兩碼子嘅事,莫講甚麽放洋率,選校前係咪應留意吓人哋嘅傳統風格和學生路向呢~~~

‹ 上一主題|下一主題