用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Convent/港同/女英華
樓主: meimei小朋友
go

Convent/港同/女英華  

kirstyau 發表於 20-3-18 15:02
甘我信個幾年會少左中西區女仔“自行”唔首選YWG, 唔係人人鍾意SSP地點及校舍,港島又不乏其他女校選擇, ...

我同意係會少咗港島區嘅~~~

mcl203 發表於 20-3-18 14:47
始終有人相信中西區女生因搬去深水埗呢幾年無揀YWGS,但又講唔出可以去本區邊間中學~~~
...
我覺得搬去深水埗,真係少咗中西區女仔揀。不過多咗附近同學揀。依家調轉。中西區整體成績應該好過深水埗,所以雖然報的人數差不多,不過可能統一派位階段收的B1同學可能成績會好一些。自行應該分別不大,全港同學報。

b3410 發表於 20-3-18 15:04
我覺得搬去深水埗,真係少咗中西區女仔揀。不過多咗附近同學揀。依家調轉。中西區整體成績應該好過深水埗, ...

YWGS統一有無位俾SSP?有,都係幾個吧~~~

1998Ruby1998 發表於 20-3-18 14:56
乜吖?我係講緊無條件全接收小學部,DSE 都贏曬班爭崩頭先入到嘅學校

無條件全接收,好奇想知是否過程都係無條件呢?~~~

mcl203 發表於 20-3-18 15:15
無條件全接收,好奇想知是否過程都係無條件呢?~~~

咁要問下校長喇  

不過就算唔係 “無條件”,我諗佢個條件都係全科合格掛?唔係嘅話用呢啲字眼又搬龍門,應該 EK 好多媽媽會嘈,就好似德望搬龍門一樣,都好多媽媽呻。唔見 DG 影咁應該都係 “無條件”

回覆 mcl203 的帖子

咁日本無條件投降,都要派人上密蘇里艦簽降書。

簽降書都係程序,算唔算無條件?

karllambb 發表於 20-3-16 11:48
個人喜好排:

港同=英華女>>>spcs

可講出原因嗎?

IloveJJ 發表於 20-3-16 20:12
港同與英華女/SPCS好唔同:

新派vs傳統

十分認同,大女讀英華女,真係十分喜歡!港同也十分好!
所以各有好處,視乎囡囡喜歡那類型學校?可以問下她自己的意見

meimei小朋友 發表於 20-3-18 18:05
回覆 jc2009 的帖子

論成績和名氣,SPC 應三間中最好。不過有些家長不喜歡SPC學生過份自信或在競爭性環境 ...
這也是我喜歡英華女的原因,夠平實同學間互助互愛

vnng 發表於 20-3-18 22:51
這也是我喜歡英華女的原因,夠平實同學間互助互愛
我都好中意英華女呀, d女仔好乖...
我都希望阿囡入到

有冇人已經有SP S同港同嘅Offer?

回覆樓主:

好奇一問:SPCS中六前出國(看似主要是英國),是成績中上的、成績不好的、中文跟不上的,還是其他?
SPCS收外來生,主要看英文,定係中加英呢?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3276743&extra=&highlight=聖保祿&page=8

搵到這個post, 不知內容是否屬實, 大家有冇朋友小朋友讀緊SPCS可以分享多啲實際情況?

Paul Convent >港同>女英華
返工日日見Paul Convent 學生都好有禮貌,英文好,獨立,見好多都能文能武,修女學校都比較嚴,學生都乖。
港同男女校,不過老師真係好有愛心,好佩服由疫情初初已停課不停學。

candymay 發表於 20-6-9 03:15
Paul Convent >港同>女英華
返工日日見Paul Convent 學生都好有禮貌,英文好,獨立,見好多都能文能武,修 ...

Convent女好有禮貌除街上見,有冇在其他地方見呀?有冇看過他們的日常活動呀?白鴿眼,冇耐性,冇包容 ⋯⋯
坦白說,同其他香港學生冇分別