用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 官中學校, 到而家只有一科online上堂, 有無人一樣? ...
樓主: kksushi
go

官中學校, 到而家只有一科online上堂, 有無人一樣? [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-3-22 22:36
依家乜都係假,最希望復活節前可以穩住疫情,唔好有社區感染。保住DSE班同學先,佢哋好可憐,一定要有強大 ...

今年DSE考生真係充滿挑戰

YmOra 發表於 20-3-22 08:19
我估要睇埋幾時可以復課,原本4月有機復課嘅話都仲有兩三個月教書。但,因昨晚教育局公佈"復課另行通知" ...

係囉,復課無期... 我都開始有壓力

今屆DSE真係好慘,心理壓力會好大,準備咗咁耐嘅DSE, 明明係今個星期就可以開始逐步解磅,誰知埋門一腳...

S-Kwok 發表於 20-3-23 11:10
係囉,復課無期... 我都開始有壓力

今屆DSE真係好慘,心理壓力會好大,準備咗咁耐嘅DSE, 明明係今個星期 ...

其實,應屆DSE學生要上嘅堂响上年年尾已經上晒或更早於中五完成,今年中六都只是回校操卷而矣!停課至今原定都係佢哋响屋企或自修室操卷搏刹期,估計實質學習影響唔大,反而延遲考DSE對佢哋嚟講可能有利DD添,有更多時間溫習自己較弱嘅科目,我反覺得今年競爭可能會大,因為多咗時間溫書多咗人表現佳。所以,萬一突然話"取消"DSE,反而不是學生想見到的事呢!

YmOra 發表於 20-3-23 11:49
其實,應屆DSE學生要上嘅堂响上年年尾已經上晒或更早於中五完成,今年中六都只是回校操卷而矣!停課至 ...

從來都冇諗過取消DSE。
可能我比較喜歡速戰速決,所以如果我係應屆考生,我會覺得壓力好大。

如你所講,我覺得今年中五學生最慘,本來今年就差唔多要教晒公開試嘅範圍,但依家要停課,唔排除有學校會準備不足,令教程跟原定會有差距。

中三都好慘,始終今年要揀科。

回覆 S-Kwok 的帖子

咁慶幸自己果個都未上到中三, ONLINE 上堂暫時見佢都OK, 再加埋私補, 總算KEEP到

S-Kwok 發表於 20-3-23 13:51
從來都冇諗過取消DSE。
可能我比較喜歡速戰速決,所以如果我係應屆考生,我會覺得壓力好大。

係呀!十分認同中五和中三係最慘,e+希望暑假疫情可以完全受控,但又話病毒有可能不受天氣熱影響而有所減退?!

睇吓邊間,我認識嗰間都係Band one學校,每星期一至五8am-12:45pm用Zoom上堂。
‹ 上一主題|下一主題