用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 由當初唔識講嘢到依家成為小學雞之感想 ...
go

[聽/語障] 由當初唔識講嘢到依家成為小學雞之感想

疫情下停課,連家長日都取消咗。早2日終於收到班主任電話聯絡,同我講下仔仔上學期嘅成績! 聽完老師嘅comment, 感覺到仔仔大個仔啦,見到佢每日開開心心番學放學,基本上功課都跟到,我之前一路比較擔心嘅社交問題,都似乎唔係太大問題,至少老師冇特別向我投訴啦!
回想起當初由1歲幾唔識講嘢,迷茫又唔知聽邊個講先啱。番健康院唔pass, 又等半年,唔pass,又等半年。最後真係等唔切,自己搵私人言語治療,後來仲有上埋職業治療... 雖然真係貴... 但見到佢一路進步,真係要時時刻刻提醒自己唔好放棄! 小朋友錢易賺就係咁嘅道理... 遇到好嘅治療師係好好彩,亦要感激c6支持,全家總動員幫仔仔訓練! 仲有,好錫仔仔嘅幼稚園老師們! 當年學咗嘅技巧,依家都可以用喺妹妹身上 (雖然妹妹講嘢超叻)。
各位同路sis, 千祈唔好放棄,要堅持相信小朋友有無限潛能!

可以Pm一下我邊間的私人治療好嗎?

wingsbb 發表於 20-3-15 16:40
疫情下停課,連家長日都取消咗。早2日終於收到班主任電話聯絡,同我講下仔仔上學期嘅成績! 聽完老師嘅comme ...

超認同呀
唔好放棄