用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 2020/2021 王錦輝中一offer揮手區
樓主: epseps
go

2020/2021 王錦輝中一offer揮手區

cma02563 發表於 20-3-22 16:55
你好,我仔也有王錦輝offer, 他屬b1,我們會暫時take offer, 本身油尖旺區,應該夠band 1位,所以唔知搏唔搏 ...
我同你情況差不多,但本身本區b1也應該不夠,所以也諗是否不搏,很難決定🤨

cma02563 發表於 20-3-22 16:55
你好,我仔也有王錦輝offer, 他屬b1,我們會暫時take offer, 本身油尖旺區,應該夠band 1位,所以唔知搏唔搏 ...

Band 1 油尖旺就不用現在就放棄唔搏大抽獎. 王錦輝在大抽獎後還有位的,到時抽獎抽唔到理想學校,到時才叩王也可以. 油尖旺就一定搏大抽獎.

echoprimera 發表於 20-4-3 17:21
Band 1 油尖旺就不用現在就放棄唔搏大抽獎. 王錦輝在大抽獎後還有位的,到時抽獎抽唔到理想學校,到時才叩 ...

1000個人申請唔係就收35個外來生咩?點解仲有得叩門位?候補都好多人了吧?

只有一線直資先出現爭崩頭現象. 王不算是一缐直資, 如果學生本身係band 1 ,用家心態王一定排在津中band 1C及band 2 A之後. 事實上也有一些王小學生向外發展的.

echoprimera 發表於 20-4-4 14:58
只有一線直資先出現爭崩頭現象. 王不算是一缐直資, 如果學生本身係band 1 ,用家心態王一定排在津中band 1C ...

你系用家?小朋友讀中學沒啊?王小學4個班,中學5個班,所以先有外來生收35人,按照呢個數字,王走嘅學生系非常少吧?就好似培僑書院聽簡介會話只有有學生走先會有學位,估計數字系10+個左右,所以王開多一班,收35個我收覺得已經好少了。而且申請表都有千份,都算好多人爭吧?津校B1C同B2A有一半學生入QS100大學?40%三大率?103個考DSE有48個入三大?牛津大學、倫敦帝國等世界名校咁多人入?只係討論,因為我都係睇校網D資料了解咋,我冇睇到B2A嘅津校有咁高入U率,可以話被我聽邊間嗎?

小兒是舊生, 數年前係第一round 入王錦輝中學的. 本身是九龍城區band 2 . 放榜後,他不少派位派得唔理想的同學都可以考到福中、 顏寶玲及王錦輝. 反而津中band 1 C 以上在叩門階段難考入. 至于考慮是否第一round 就接受王的offer , 就要視乎本身係邊個校網、該網band 1 位是否足夠.

我仔仔係中西區Band1B,早前已take 了王錦輝offer。
現在等明天自1、2放榜,當然機會較微,他本身有
直屬中學,乙一填必入,但仔仔又不想,他校長說
以他成績,級14,現階段要保守,但我想他博一博
。我覺得WKF的語境好,DSE成績好,而且資源多,
但校長說仔仔如叩門,KC會收。真煩惱,請大家指教。

醒目開學勳章 王國長老

版主按:校區內禁止交易活動(2017年7月3日生效)
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

有自行成績了,最後決定放棄中西區既自行學位,最後都係揀王錦輝。

Data 發表於 20-4-7 22:42
有自行成績了,最後決定放棄中西區既自行學位,最後都係揀王錦輝。

我地都係啊,九月份做同學仔啦。我地係囡囡。唔知到時係點分班呢?小一D家長話今年WKF小一7500人爭150個位,都好多人爭啊,比培僑書院仲多好多啊。停課期間學校資源好充足,比佢知道嘅直資、津校同私校都好好多啊。囡囡係較活潑學生,我地都覺得WKF會好適合佢,佢自己都經常上網了解學校,都好期待。

donnywin 發表於 20-4-7 23:00
我地都係啊,九月份做同學仔啦。我地係囡囡。唔知到時係點分班呢?小一D家長話今年WKF小一7500人爭150個位 ...

我地都係囡囡,Pre S1既分班試唔知係咪要考?

Data 發表於 20-4-7 23:11
我地都係囡囡,Pre S1既分班試唔知係咪要考?

中一入學試肯定要考嘅啦,就系唔知點分班或者有冇分班

我們放棄自行要王錦輝,王比較適合我小朋友,語境好、校舍大又靚、活動教學、交通方便、王成績進步中,越嚟越好

男仔頭 發表於 20-4-7 23:24
我們放棄自行要王錦輝,王比較適合我小朋友,語境好、校舍大又靚、活動教學、交通方便、王成績進步中,越嚟 ...

赞同,交通真系好方便

S1就要第三語言嗎?大家會揀西班牙語、法語、德語定日語啊?

回覆 donnywin 的帖子

世界第3大語言是西班牙文,常用當然是日文喇

如果中一考唔到又好想入王,可考慮中途插班,學校每年不斷會有學生去外國讀書,係越高年級就剩越小同學,所以插班比較容易,到G12(中六)考DSE剩番未走的,其實都有一半人巳有外國大學OFFER,只係都會選擇考埋個DSE或GCE,其它的都一心諗入香港的大學的學生成績都是唔太差

donnywin 發表於 20-4-7 23:00
我地都係啊,九月份做同學仔啦。我地係囡囡。唔知到時係點分班呢?小一D家長話今年WKF小一7500人爭150個位 ...

今年實際並無7500人報WKF, 那個數字包括了login,但最後沒有報名嘅人數。

kimlam953 發表於 20-4-25 12:38
今年實際並無7500人報WKF, 那個數字包括了login,但最後沒有報名嘅人數。

喔,原來係咁,D小一家長講備我聽,我以為咁多人添。不過,我已經抽飛WKF了

唔好意思,想問問學校6月尾寄出新生須知,有冇夾附直接付款授權書?