用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實我諗咗好多個晚上
樓主: 艾麗莎mama
go

其實我諗咗好多個晚上  

回覆樓主:

yw中學不吸引,我會選cky

回覆樓主:

https://www.ib-schools.com/page.asp?t=Global-Top-50

參考下全球IB誠績,平均分38.98係咩概念

真道IB上年平均成績都有38.2,外國人無華人咁注重學術成績,咁善于考試.
不過唔理咩考試模式,適合自己,又幫到自己入理想大學就得,家長有能力既又會多D出路.

Sing13 發表於 20-3-21 12:27
真道IB上年平均成績都有38.2,外國人無華人咁注重學術成績,咁善于考試.
不過唔理咩考試模式,適合自己,又 ...

真道只有叻個批才可考IB, CKY係全部人考IB, 所以平均分又不能直接比較

Ann201403 發表於 20-3-21 13:58

香港學生平均分比全球高

雖然今年香港的IB狀元比2018年少4名,但學生所得的總平均分為35.99分,相比全球平均分29.62分高出6.37分,比亞太區總平均分亦高出2.75分。

只要能夠取得香港平均成績既學校,都可以進入世界IB Top50.

你咁講也對,DB和SPCC也不是全部人考IB,但DSE誠績比真道好太多

回覆樓主:

我也是有這個問題,CKY vs YW 實太難取舍。APS 就已放

借位一問,TSL v.s. CKY 係咪都係CKY?

siubobo1507 發表於 20-3-21 19:52

選校, 好睇家長教育理念。
TSL vs CKY, 兩間好不同校。
TSL 直小。
CKY 私龍。
家長最好花小小時間去聽簡介會/開放日自己了解。
TSL 只有網上簡介。

egthm 發表於 20-3-21 15:54
我也是有這個問題,CKY vs YW 實太難取舍。APS 就已放

CKY 較平民本地私人國際校, 而 YW 是直资男校, 好睇家長理念及有冇 $。
努力的, 出路分別不大, 只是大家過程不同。

assado 發表於 20-3-21 22:30

CKY 較平民本地私人國際校, 而 YW 是直资男校, 好睇家長理念 ...

問了兒子很多次,佢都系仲意 CKY 。佢仲意男女校,因為覺得男仔好曳。不過12年學費都真系一個問題,人到中年遇到裁員失業,咁捱學費就好甘。

egthm 發表於 20-3-21 23:22
問了兒子很多次,佢都系仲意 CKY 。佢仲意男女校,因為覺得男仔好曳。不過12年學費都真系一個問題,人到中 ...

間間校都有曳同學, 不單男會曳, 女都吾一定乖, 小朋友在校都要學習同不同類型同學相處, 學習處理人際關係。

egthm 發表於 20-3-21 23:22
問了兒子很多次,佢都系仲意 CKY 。佢仲意男女校,因為覺得男仔好曳。不過12年學費都真系一個問題,人到中 ...

我仔一直也是目標要男女校,英小,活動教學;非常清楚自己要咩。12年學費當然不惹少;但如果為了將來不知會不會發生的中年危機而放棄一間自己同小朋友都心儀的學校,其實是很傻的;或者,我們成年人需要學習的,便是當遇到問題時,我們可以如何應變和解難。

其實無人比你更清楚自己嘅家庭狀況;也沒有說哪一間較好;不過,問心,如果取錄你兒子的是學費也不便宜的神級男女小學,你會有同樣的遲疑嗎?

lambeanmama 發表於 20-3-22 12:35
我仔一直也是目標要男女校,英小,活動教學;非常清楚自己要咩。12年學費當然不惹少;但如果為了將來不知 ...

那也是,現在神校直私也不平,有些都要6 到8 萬,跟 CKY 也差不多了。  

siubobo1507 發表於 20-3-21 19:52

都好難講,識人揀咗cky,讀咗又後悔未揀TSL

egthm 發表於 20-3-22 17:02
那也是,現在神校直私也不平,有些都要6 到8 萬,跟 CKY 也差不多了。  
...

男女神係學費減免好鬆手,即使讀到中途有咩事都唔洗怕。cky唔清楚

egthm 發表於 20-3-22 17:02
...

cky, 吾同年级, 學費吾一樣, 高中學學費, 多過$10K/月。

我意思其實是說,如果版友入讀男女神校而會義無反顧但入讀CKY卻又有「學費太貴」的遲疑,即是說他對cky有保留。有保留就別勉強。

另外,我相信如果考慮得讀CKY 的家庭,都不大可能在其他直資學校輕易獲得學費減免的機會啩,獎學金另計。

至於高年班CKY 越讀越貴也是一個事實;所以版友真係計好數才去馬。記得預budget 時要計學業總開支(即包埋預要補習條數)。任何一間都學校都適用。對比下,再考慮哪一間更適合小朋友和整體家庭。EK的家長,無幾多人接受到自己小朋友位處中下位置的。直升不直升的也會諗計去「學業進步」和「更上一層樓」。

樓住最後點簡呀?

CKY vs APS的話,CKY會更難考入。

傳統學校有更多比APS優。