用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實我諗咗好多個晚上
樓主: 艾麗莎mama
go

其實我諗咗好多個晚上   [複製鏈接]

我小朋友同你小朋友嘅offer一樣,都係咁諗緊

pckpck 發表於 20-3-16 00:58
我小朋友同你小朋友嘅offer一樣,都係咁諗緊

妳好^_^
請問妳有頭緒未ar,我睇完其他家長回覆後,仔細再考慮都大概有咗方向..

艾麗莎mama 發表於 20-3-16 01:04
妳好^_^
請問妳有頭緒未ar,我睇完其他家長回覆後,仔細再考慮都大概有咗方向..
...
錢不是問題,會立即選cky
APS 我自己鍾意,因為成績好

但佢鍾意yw,男仔始終鍾意玩,多男仔,所以等埋yw offer

pckpck 發表於 20-3-16 01:11
錢不是問題,會立即選cky
APS 我自己鍾意,因為成績好

明白,好明確!
咁請問妳仔仔YW 3rd in咗未?

艾麗莎mama 發表於 20-3-16 01:24
明白,好明確!
咁請問妳仔仔YW 3rd in咗未?
未,希望學校計1&2 round分數,直接出結果算

pckpck 發表於 20-3-16 01:28
未,希望學校計1&2 round分數,直接出結果算

呢個機會好微,因為有部分已3rd in,所以有排等..

艾麗莎mama 發表於 20-3-16 00:56
明白妳點解咁講,因為DSE成績唔夠亮麗,雖然我未知YW收唔收我仔仔,但我睇好英華書院嚟緊DSE成績會一年比 ...

我都覺得英華收生一定唔會差,見成3round,d仔仔學術好強

明白妳點解咁講,因為DSE成績唔夠亮麗,雖然我未知YW收唔收我仔仔,但我睇好英華書院嚟緊DSE成績會一年比 ...
明白~睇下你諗唔諗住第日俾仔出国,可能條路有些少唔同。有人会諗,中小学悭番d錢,供佢出去讀大学。有人会諗早早接受如国際学校开放自由式教育(思維上訓練同填鴨式截然不同),而且IB係外国大学認受性比DSE好(當然,亦唔係人人適合IB)。不过無論如何,如楼上所言,龍校係不二之選。

艾麗莎mama 發表於 20-3-15 09:43
我仔仔有IB學校及傳統私小收咗,雖然知道好大分別,但真心覺得兩類型都好好,唔知點揀,好驚選錯..

如果揀 ...

我會選CKY,
英語語境自己很難提供,LS幾好都難免港式+第二語言,請NET都請不到咁多。
IB自小訓練非常好,不是加些活動教學整個專題研習咁簡單,學校Y1開始巳有系統訓練如何approach一個問題如何follow再加寫作論証reflect等訓練。
競爭心是天生,而且小學已太注重互相競爭你覺得真的好?
有華人的地方一定注重學業,CKY成績也好。
正常大部分學生都適合IB, 係高中會有些數理強的同學prefer考A level較有把握,那些會出國。

作為用家,我一直覺得 CKY vs local schools 唔駛太 15/16。

先放底中學部業績,CKY 起初唔係咁既成績,12年後係點冇人知。家長一定一定一定要先了解 IB。另外考慮幾個問題:
家長buy 唔 buy IB?

如果為今日業績、或者當係入 U short cut(千其唔好,我反而覺得 Hk Avg IB score 有通賬問題,影響日後入 U 既分數),12年中途有所改變,你地會點?

你想唔想小朋友系 IB 學習模式下成長?

唔少人擔心小朋友能力、適應問題,甚至 IB 專家都咁講。大方向上,我個人唔認同的。

人生總會有唔適應既時候,而CKY提供10年時間比小朋友適應。如果認為呢個 environment 好、對個人成長好,家長是否仍然在意「可能」DSE 考得高分d?

IB 又有幾獨特?要小朋友有特別既能力嗎?喂~ 我黎讀書、學習,學校宜家唔係請 marketing 而我係 engineering 出身咁喎。其實IB只係多左 research、presentation 既比例吧了。情況有d似 local school 入 local U 或overseas U。當年家長覺得有幾難適應?你又點知小朋友會更適應 DSE?

當然總會有人唔係讀書材料,local school 退路多、12年學費亦平好多。所以我會補句揀 IB 最好有後路,但諗多一步,DSE 條後路又好好咩?

所以在於適應問題上,我個人睇法係,邊條路都好,揀得就一齊衝。

IGCSE 3B3C就上 IB。我小朋友有排都未考,唔敢講實上到之類既說話。但可睇返客觀既已供佈成績,自己去理解升IB既情況。但我又補句,如果 IGCSE 都考唔到3B3C,擺系APS、YW,條路又會係點?

小小建議

1. 選龍校
2. 財務考慮 (12年+外國,最可惜是結果有力考名U因為無錢而不考)
3. 有語境 (雖然高中前留學可以彌補,除非對純正口音有偏執)
4. IB模式 (我偏向相信IB模式對思想較成熟的中學生有重大影響)
5. 課外活動 (不只是個人和家庭的投入,強校是全力支援/鞭策,對學生影響很大)

CKY,YW,SMC都是非常好的選擇。要三選一應該是父母自己的取向。

回覆樓主:

我仔仔也有APS, CKY offer, YW third in, 如果只有APS和CKY, 我會選擇CKY, 但不是因為我不喜歡傳統,而是CKY有龍中,但APS沒有。不過如果YW 和 CKY, 我應該會選擇YW。最後我們沒有選擇以上學校,因為有更適合的offer, 希望你也選到最適合仔仔的學校,all the best.

pckpck 發表於 20-3-16 02:32
我都覺得英華收生一定唔會差,見成3round,d仔仔學術好強

964000 發表於 20-3-16 10:13
我會選CKY,
英語語境自己很難提供,LS幾好都難免港式+第二語言,請NET都請不到咁多。
IB自小訓練非常好, ...

Thanks for your sharing

雲翩翩 發表於 20-3-16 14:06
我仔仔也有APS, CKY offer, YW third in, 如果只有APS和CKY, 我會選擇CKY, 但不是因為我不喜歡傳統,而是CK ...

妳仔仔好叻,最後一定係有更好嘅學校取錄(emoji)(emoji)

nkd 發表於 20-3-16 11:33
小小建議

1. 選龍校

謝謝妳的建議^_^

我覺得有CKY和APS,基本上已經揀得~~~

CKY又冇話跳唔到船,我識人跳到去神校。
IB最大考慮會係財政,有錢人當然冇問題,我有錢我都投IB一票。

艾麗莎mama 發表於 20-3-15 22:22
我睇完各位嘅分享和資訊,現在正是有此諗法,等埋YW結果先,如果取錄先再掙扎過-_-
...

等埋YW result, 最後都係CKY及APS之選。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-3-17 16:28
等埋YW result, 最後都係CKY及APS之選。

妳好!
請問妳意思是否如果發生喺妳身上,就算最後有YW CKY APS,妳都唔會㨂YW,點解呢?可以分享一下嗎?
‹ 上一主題|下一主題