用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實我諗咗好多個晚上
go

其實我諗咗好多個晚上  

我仔仔有IB學校及傳統私小收咗,雖然知道好大分別,但真心覺得兩類型都好好,唔知點揀,好驚選錯..

如果揀IB,優點係教學上活啲,視野擴闊啲,英文說話能力亦比較強,但缺點係如果唔適合,好難中途跳船,隨非轉IS..

如果傳統受歡迎直私小學,重學術,也重體藝,相對小朋友會有競爭,可以滿足到男孩子愛挑戰嘅特質,但可能英語語境就冇咁強..

仔仔本身專注力強,受教,動靜特質都有,愛發問,但表達能力一般,同埋比較執著..
大家會有何分享,請賜教(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

你對傳統學校嘅憂慮都要睇邊一間傳統學校,唔可以一概而論~

其實我喜歡重學術考DSE嘅學校,亦喜歡行IB嘅學校,所以思維有啲亂..

如果你不介紹開學校名,大家可能會分享到更多。
不過,簡單來說,對IB存疑的,就真的不要勉強。因為,你可能入讀後也不斷反覆思量自己有無揀錯。到時跳又跳不走,你會好痛苦。

lambeanmama 發表於 20-3-15 11:57
不過,簡單來說,對IB存疑的,就真的不要勉強。因為,你可 ...

仔仔其實有幾間唔同特質嘅學校收咗,有三間就等緊見埋最後面試等結果..
CKY和APS是已取錄,等結果有YW KTS SMC,真道和音小已放位..
每一間都有優點,好難選擇,希望明白,真心驚揀錯..

lambeanmama 發表於 20-3-15 11:57
不過,簡單來說,對IB存疑的,就真的不要勉強。因為,你可 ...

妳道出咗我對IB嘅憂慮,驚唔適合嘅話好難跳船..但又覺得CKY是一間非常好嘅學校...

回覆樓主:

cky 只是 F5 & 6 是IBDP 課程。
如果 $ 吾係考慮問題, 我會選 cky.

回覆 艾麗莎mama 的帖子

除非你是不到黃河心不死類別,otherwise, 有龍揀龍

MrBeast 發表於 20-3-15 15:25
回覆 艾麗莎mama 的帖子

除非你是不到黃河心不死類別,otherwise, 有龍揀龍

...即係如果到最後好好彩,YW & SMC都收,可以喺CKY YW SMC入面㨂其中一間..

艾麗莎mama 發表於 20-3-15 15:29

...即係如果到最後好好彩,YW & SMC都收,可以喺CKY YW  ...

我個人意見是,未收到正式取錄的別想太多。因為結果不是掌控在自己手。
至於APS和CKY, 兩間都是好學校;真的很視乎家長看法。兩間都識人讀;可分享例子:

學生A在CKY讀12年。去年IB 42分畢業;已入讀心儀大學心儀科目。小時候,見佢返學唔知佢學左咩,父母唔識跟,也沒有跟;無補習。花很多時間看書和學音樂。初中開始忙碌;但仍堅持學鋼琴加小提琴。其中鋼琴達演奏級水平。考IB個兩年有補習,視彈琴為減壓良方。

學生B在APS完成學業,目前在港島男直中學部就讀。小學階段學業音樂從沒鬆懈;有非常穩固的基礎;音樂在小五時已有八級;很喜歡音樂。升中後仍要求父母安排學第三種樂器。很乖仔,有點靜,少少宅。

兩位學生結果暫時都是父母很安心的;但過程很不一樣。兩對父母都是雙職家長;爸爸也同樣經常出差。

對我來說,呈分有太多不能預計的因素,所以我同意有龍要龍;但前題是你要喜歡中學部。對中學部存疑的,不要勉強。我不贊成「嫁左先諗,唔鍾意再轉」;唔啱心水嘅就寧願同非龍小學「拍拖」先。

僅供參考。

艾麗莎mama 發表於 20-3-15 15:29

...即係如果到最後好好彩,YW & SMC都收,可以喺CKY YW  ...
先利申我不是太update, smc 我相信較易入你預at some pt 會有offer 但3間中我排第三,所以最後你可能要在cky yw 中掙扎一下

lambeanmama 發表於 20-3-15 16:40

妳兩位朋友嘅小朋友都好叻,資質本身都一定係好好,好多謝妳詳盡嘅分享。

回覆樓主:

APS 係冇 CKY 咁強英文,但都唔係弱,呢方面唔洗擔心。

對 IB 冇完全信心就唔好揀,用人不疑疑人不用,否則一路讀一路唔安心。

如果長遠有出國留學打算,IB係一個好選擇。由細個開始學的思考方式,學習方法更加適合將來大學的學習。DSE也有很多人出國留學,而且適應方面也不用擔心。不過小學,中學階段,有部分學習可能純粹為了考而學,為考而考。

同樣有以CKY, APS, SMC offer, 但簡咗CKY
錢唔係問題就簡CKY, 否則睇下英華收唔收

b3410 發表於 20-3-15 20:43
如果長遠有出國留學打算,IB係一個好選擇。由細個開始學的思考方式,學習方法更加適合將來大學的學習。DSE ...

有打算出國,唔揀IS都係唔想中文比較淺,想小朋友學好中文,所以就試吓考CKY,因為中文一定好過IS(只是本人感覺,無意冒犯IS嘅學生,請見諒),只係考到CKY後,驚亞仔讀唔掂,因為知S4要考IGCSE ,成績唔達標,唔可以考IB diploma ,只可以考IB Certificate..所以有啲15/16..

Ann201403 發表於 20-3-15 22:04
同樣有以CKY, APS, SMC offer, 但簡咗CKY
錢唔係問題就簡CKY, 否則睇下英華收唔收
...

我睇完各位嘅分享和資訊,現在正是有此諗法,等埋YW結果先,如果取錄先再掙扎過-_-

艾麗莎mama 發表於 20-3-15 22:19
有打算出國,唔揀IS都係唔想中文比較淺,想小朋友學好中文,所以就試吓考CKY,因為中文一定好過IS(只是本 ...
升中再轉去其他國際學校,全部有的考IB的學校。

艾麗莎mama 發表於 20-3-15 22:22
我睇完各位嘅分享和資訊,現在正是有此諗法,等埋YW結果先,如果取錄先再掙扎過-_-
...
YW中学部又唔係特别標青啫……

Yanamami 發表於 20-3-15 23:49
YW中学部又唔係特别標青啫……

明白妳點解咁講,因為DSE成績唔夠亮麗,雖然我未知YW收唔收我仔仔,但我睇好英華書院嚟緊DSE成績會一年比一年好,原因係今年考DSE嘅英華學生才是直資英小升上中學部嘅親生仔,雖然每年英小升上書院都有一小部份(Top嗰班)會升讀神校或到外地升學,但整體直資英小嘅學生,一定比津校上書院嘅學生質素有提升,所以DSE成績一定會有進步。