用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實我諗咗好多個晚上
樓主: 艾麗莎mama
go

其實我諗咗好多個晚上   [複製鏈接]

艾麗莎mama 發表於 20-3-17 17:23
妳好!
請問妳意思是否如果發生喺妳身上,就算最後有YW CKY APS,妳都唔會㨂YW,點解呢?可以分享一下嗎? ...

1.我個人認為唔想煩升中,已有cky, 根本不用揀yw, 而且cky英語環比yw好。

2.yw升中想跳船要成績top個批或運動方面好好,咁讀APS或其他一線小學一樣,而且更加無後顧之憂。

3.有機會讀12年男校,呢樣亦係考慮因素。

以上係我個人選擇及分享,希望你囝囝無論去邊間小學都享受校園生活。

gracelam 發表於 20-3-17 20:54

1.我個人認為唔想煩升中,已有cky, 根本不用揀yw, 而且cky ...
CKY學費也比英華貴一大截。如果APS vs YW, 我覺得YW 更加抵讀。除非仔一心想入DBS,咁APS有優勢。

b3410 發表於 20-3-17 21:11
CKY學費也比英華貴一大截。如果APS vs YW, 我覺得YW 更加抵讀。除非仔一心想入DBS,咁APS有優勢。
...

我估樓主學費唔係最主要考慮因素,如果唔係就唔會瞓唔著,一心等埋yw result,開post問定yw vs aps
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

CKY IB 成績上升中, 如不考慮學費, 英語水平會比YW 好。

YW, 學费同成績, 性價比好高。

龍校不同擔心升中問題。

等埋 YW 出結果先, 不用想太多。

明白樓主心情,我也遇到相同問題。
其實都係IB同傳統既選擇,不論個間係APS定YW,不如試下當明日就係deadline,左手拿CKY,右手拿APS,用5分鐘決定點樣忍痛都要揀一間,睇下自己最終會留低邊間,咁可能大既會知邊傾向那一邊,加油

Iamchinchinchin 發表於 20-3-18 09:20
明白樓主心情,我也遇到相同問題。
其實都係IB同傳統既選擇,不論個間係APS定YW,不如試下當明日就係deadli ...

我揀蔡繼有, 始終有中學support,個心會安樂啲

CKY ,SMC  ( st. Margaret Co ?) 英語水平 好 SMC .....不過 DSE 成績 ????可能好
CKY IB 成績 一般, 有滿分(45) 1 個, 平均分3拾幾 ...做左好耐 IB ...
YW  DSE成績 同一般中上直資差不多..
YW小學完成, 成績好升YW 又得, 報下神校( DSE /IB)又得 , 想讀 IB 報下顏保又得....報下其他校 GCSE (匯基東開)  又得
要看看小朋友是什麼類型...及非常想讀IB ...
想快快樂樂 CKY , 想進取要想想, 始終6 年小學 , 6 年中學有很多變數

IB 好依靠個人能力, 學校資源..
我見過2 個同學仔 係D  考 41 , 係S  考 43 , 係非常非常勤力

ywtsang 發表於 20-3-18 09:55
CKY ,SMC  ( st. Margaret Co ?) 英語水平 好 SMC .....不過 DSE 成績 ????可能好
CKY IB 成績 一般, 有滿 ...

其實IB成績平均分有40或以上的學校寥寥可數,去年應只有spcc和DBS同GAIS有;cky去年平均分是37.73,有48.91%的考生獲40分以上。我不會用「一般」去形容此成績。

不是說哪間學校更好,只想提供factual information予樓主參考。

回覆 艾麗莎mama 的帖子

請問小朋友是那間幼稚園?

lambeanmama 發表於 20-3-18 16:05

just FYI

avg = 38.98
40 or above = 52.17%

醒目開學勳章 貢獻勳章

我只想講:樓主你有無打算跟功課?
cky~ 無得跟,唔駛點理
aps/yw~一定要跟!
恐龍家

993rs 發表於 20-3-18 16:56
just FYI

avg = 38.98

Thx for your update! (emoji)(emoji)

回覆樓主:

樓主有冇細跟尾?有的話CKY較大機會收返sibling

小曳人 發表於 20-3-18 17:10
我只想講:樓主你有無打算跟功課?
cky~ 無得跟,唔駛點理
aps/yw~一定要跟! ...

我係FTM,所以會有時間幫小朋友跟功課的。

Ann201403 發表於 20-3-18 18:59
樓主有冇細跟尾?有的話CKY較大機會收返sibling

冇,所以四月後所有結果知道哂後先再諗,但自己聽完大家分享後,其實都心中有數^_^

993rs 發表於 20-3-18 16:56
just FYI

avg = 38.98

Thanks

艾麗莎mama 發表於 20-3-18 21:22
冇,所以四月後所有結果知道哂後先再諗,但自己聽完大家分享後,其實都心中有數^_^
...

想小朋友開開心心,錢不是問題,唔催谷就CKY。 想傳統又抵讀就英華。

簽名被屏蔽

如果不論金錢,我會選cky,原因是IB同男女校,亦無YW咁大壓力,但計埋學費,我會選YW,12年cky學費會貴超過一百萬,留番來中學或大學去外國讀書,又或參加游學團(夠環游世界了)性價比更高,相信將來YW入大學率會超過八成,讀伊兩間最後升讀既大學可能一樣,兩間學校都是好學校,兩者之間既高低唔是决定因素,最後成功要睇埋家庭影响及小朋友能力.
至於APS,學費越來越貴,又要爭排名升中,加埋補習既錢唔會少過cky, 無龍始終是問題,雖然升中成績好,但辛苦壓力大,寧願選cky取易舍難.

睇完大多數意見 :
有錢:cky
無錢:yw

‹ 上一主題|下一主題