用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 決定留英國的學生家長意見
樓主: hikozan
go

[英國] 決定留英國的學生家長意見  

回覆 Taimum 的帖子

琴晚仔宿舍有小朋友發燒,學校都吾比帶,後來我搵SAMUEL幫手,結果比帶。。。。一日

回覆 過客 的帖子

agree.雖然我仔仔已在英國畢業無需擔心, 但經驗話我知在英國病了真係醫生都唔會點睇你, 請三思! !

ABNB,未book,準備除時起行。

sze_mark 發表於 20-3-16 10:22

琴晚仔宿舍有小朋友發燒,學校都吾比帶,後來我搵SAMUEL幫手,結果比帶。。。。一日:a ...

我仔學校個校長一早出咗信話可以戴口罩,學校亦會提供(數量唔知)。

大嗰個喺倫敦,學生陸續撤離宿舍,之前佢唔敢戴嘅,琴日已經開始戴啦,冇經歷SARS,當地人要啲時間去適應學習。

希望個小朋友快啲好返,你嘅仔仔一切平安。

回覆樓主:

我個女讀嗰間大學,同一個書院有人中咗,整個社區已經有10幾個個案,佢大學嗰度已經放緊復活節假,大學亦都宣佈左,勸喻學生立即離開大學校園區

回覆 Siuchoi 的帖子

外國人嘅衛生意識都幾差!

ydoris 發表於 20-3-15 20:45
阿囡大學未停課,因為最後一年要考畢業試。怕封關返吾到去。本來四月我過去,而家取消左。最失敗上星期先寄 ...
再寄口罩比女。

noel2010 發表於 20-3-16 03:14
剛剛呀仔話身邊的香港同學個個走唒,未走的都買咗機票。連final year 的同學都走。我希望我的選擇是正確的 ...

阿哥仍然覺得唔走好D,佢話坐長途機仲危險,我都希望我地選擇是正確!細佬話佢地Y13有幾個走,其他好多其他year走!我同佢講唔好理人啦!自己決定唔走就專心考埋個mock exam.

jj100c 發表於 20-3-16 07:23

我都有email 比我女學校校長,問突課怎樣安排boarder,仲有香港家長口罩問題。校長唔夠 ...
正確,其實復活節假後好大機會傳染,戴口罩自保係必需嘅!

sze_mark 發表於 20-3-16 10:22

琴晚仔宿舍有小朋友發燒,學校都吾比帶,後來我搵SAMUEL幫手,結果比帶。。。。一日:a ...
咁大件事!Year幾?無聽阿仔講,可能唔係佢boarding house,唔明咩唔比帶?

上星期寄個D都未到.聽日想寄抗疫用品,雨衣,口罩,手套,眼罩,仲有咩呢?另外增強抵抗力既有咩?維他命之類.去萬寧可以買咩呢?

TKSMOM 發表於 20-3-16 10:37

ABNB,未book,準備除時起行。
明白,你都要小心!

我女唔返香港 ,我都希望我地嘅決定係冇錯

回覆樓主:

雖然學校假期可住宿舍,但D英國同學好少帶口罩,怕互相宿舍傳染,另乘飛機更唔安,又要隔離,所以去homestay住住先

ydoris 發表於 20-3-16 13:13

上星期寄個D都未到.聽日想寄抗疫用品,雨衣,口罩,手套,眼罩,仲有咩呢?另外增強抵抗力既 ...
寄D感冒藥可以嗎? 我見到有其他group講話唔可以寄藥! 我兩個仔都有藥傍身, 每次返嚟香港都會幫佢補充食開嘅感冒藥!

Siuchoi 發表於 20-3-16 13:17

係呀決定咗就唔好諗啦!

Siuchoi 發表於 20-3-16 13:17

係呀!決定咗就唔好諗啦!

brother4 發表於 20-3-16 13:23
雖然學校假期可住宿舍,但D英國同學好少帶口罩,怕互相宿舍傳染,另乘飛機更唔安,又要隔離,所以去homest ...
係, 復活節假後如果有可以正常開課, 一定要戴口罩自保!

醒目開學勳章

Taimum 發表於 20-3-16 13:33
係, 復活節假後如果有可以正常開課, 一定要戴口罩自保!

決定咗留就全力以赴

好好鼓勵佢哋

可以捱過的

ydoris 發表於 20-3-16 13:13

上星期寄個D都未到.聽日想寄抗疫用品,雨衣,口罩,手套,眼罩,仲有咩呢?另外增強抵抗力既 ...
我今早再寄多一份經e-express ,順便問下郵局職員我上星期一寄嗰份現在去到邊,佢話仍然在香港機場等緊飛!