用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 決定留英國的學生家長意見
樓主: hikozan
go

[英國] 決定留英國的學生家長意見  

YongXin 發表於 20-3-16 13:35

決定咗留就全力以赴
我琴晚同大仔傾,我話我衡量兩樣嘢留低定返香港邊樣好處多邊樣壞處多, 最後我都係覺得留英國係好好多,但係我同大仔講我只係擔心你哋唔識得去防備, 佢尋晚原本仲要去教會幫彈結他, 我話可以不過你要戴口罩, 最後佢同教會啲朋友講,唔好意思我有啲唔舒服,,唔想傳染你哋,所以就推咗啦!

回覆 Taimum 的帖子

今朝上網睇,份件UPDATE到12號係香港.聖誕節前我都寄左消炎藥俾佢,佢本身都帶左氣管藥吸劑.仲有止痛退燒藥.感冒藥吾知係咩WOR?我係郵局見到人寄藥,謫請問濕紙巾可以寄嗎?康鈣C得掛?

ydoris 發表於 20-3-16 13:49

今朝上網睇,份件UPDATE到12號係香港.聖誕節前我都寄左消炎藥俾佢,佢本身都帶左氣管藥 ...
我覺得濕紙巾冇問題 ,我今朝寄嗰份係兩盒口罩、 兩支50ml搓手液,兩包好細好薄嘅消毒濕紙巾!

謝謝.

Year 8 好彩再夜D退左燒

回覆 Chole 的帖子

其實好多學校都正面既,我地有D吾好彩囉。。聽講小朋友已退燒。謝謝你。

sze_mark 發表於 20-3-16 14:10
回覆 Chole 的帖子

其實好多學校都正面既,我地有D吾好彩囉。。聽講小朋友已退燒。謝謝你。 ...
冇事就好啦!  呢兩星期大家都辛苦啦!

Taimum 發表於 20-3-16 14:01
我覺得濕紙巾冇問題 ,我今朝寄嗰份係兩盒口罩、 兩支50ml搓手液,兩包好細好薄嘅消毒濕紙巾! ...

液體可以寄的嗎?

問過郵局有酒精的不能寄

醒目開學勳章

Taimum 發表於 20-3-16 13:39
我琴晚同大仔傾,我話我衡量兩樣嘢留低定返香港邊樣好處多邊樣壞處多, 最後我都係覺得留英國係好好多,但 ...

不要去任何集會

自己提高警覺

BB.Mummy 發表於 20-3-15 17:56
千祈唔好咁諗,每個家庭個背景都唔一樣!

我都有同樣想法, 驚會害咗孩子,很擔心。
a :hammer: :yawn:

Taimum 發表於 20-3-16 14:01
我覺得濕紙巾冇問題 ,我今朝寄嗰份係兩盒口罩、 兩支50ml搓手液,兩包好細好薄嘅消毒濕紙巾! ...

搓手液和酒精濕紙巾都不可寄,我費事冇咗口罩,所以唔敢博。

Chole 發表於 20-3-16 14:13
冇事就好啦!  呢兩星期大家都辛苦啦!

大家都是同路人,起碼這裏一同打氣交換資訊。

hikozan 發表於 20-3-15 01:37
面對歐洲嚴峻的疫情, 但英國人民還未能做好防疫, 甚麼想法/原因讓你安心安排子女獨自留在英國呢?  ...

我之前有開過帖問應唔應該返港,綜合各方意見,再同我老公商量之後,到今日為止仍然決定暫時留英,我小朋友year 7,年紀比較細,防護意識吾高,所以暫時都喺一動不如一靜,本身一早已book機票Easter回港,機票仍然hold住吾郁佢先,學校距離London 大嘅2.5小時車程,算喺偏郊,Easter宿舍會開放,學校話就算英國宣佈停課,學校宿舍都會開放,擔心一定有,所以大家一齊加油(emoji)(emoji)

Taimum 發表於 20-3-16 13:36
我今早再寄多一份經e-express ,順便問下郵局職員我上星期一寄嗰份現在去到邊,佢話仍然在香港機場等緊飛! ...

我星期五寄Speed post, 今日到咗United Kingdom, “ Held by Customs”

.......

ydoris 發表於 20-3-16 13:13

上星期寄個D都未到.聽日想寄抗疫用品,雨衣,口罩,手套,眼罩,仲有咩呢?另外增強抵抗力既 ...

我肺科醫護朋友叫我買維他命C高濃度1000,萬寧有。我再加板藍根,感冒前飲有效。退燒止咳都寄D去。

我3月5日寄e-express, 14號收到了, 之前仲諗住月尾都可能收唔到

好開心係呢度睇到有同路人,之前一直都擔心阿囡繼續留英國,會唔會係錯誤決定,但我囡本身讀緊嘅大學無話停課,而佢自己都話選擇留返英國,我地作為父母嘅,唯有叫佢注重衛生同加強防疫意識,唔好出咁多街。

回覆 noel2010 的帖子

謝謝