用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 決定留英國的學生家長意見
樓主: hikozan
go

[英國] 決定留英國的學生家長意見   [複製鏈接]

angelaclaire 發表於 20-3-20 15:16
回覆 hikozan 的帖子

暑假已經決定左阿囡今年復活節假唔返香港,因為之後要考 A level,我哋當時訂哂機票 ...

Same here

angelaclaire 發表於 20-3-20 15:16

暑假已經決定左阿囡今年復活節假唔返香港,因為之後要考 A level,我哋當時訂哂機票 ...
我同意你意見!如果唔係學校停課宿舍要關,我都唔想我仔返香港!
一心諗住考埋個A-Level先返點,所以選擇留到最後,知連A-Level都冇得考⋯
不過全世界都抗疫中,希望快啲完!
大家都要加油努力!要正能量!

EIKO

Taimum 發表於 20-3-19 23:52
其實只可比3月17日前訂票,先可以full refund.

是的,所以 17/3 出這通告後買票, 更改和取消都要收取手續費。

每位家長有自己理由, 但不重要, 最重要是每個小朋友都平安/健康,可以完成學業.

相信每個家長都會以最安全的方法去為子女作最佳的安排, 你這個方法好好 , 大家同心抗疫。

我就用監護人公司 ,她們之前安排是在復活節包學校去處理學生,之後面對可能停課 ,而且Host family 都唔係太多願意安頓孩子咁長時間, 所以我們呢班家長都是安排子女回港。

每個家庭都有各自難處,也會為孩子作出合適安排 。 留英也好,返港也好,各自要小心。 由其已回港的 不應外出,好好待在家裡最少14天家居隔離,我和孩子隔離, 爸爸在外面暫住 ,幾天買餸回來放在門外 , 希望對社會影響得最少。

英子 發表於 20-3-20 15:38
我同意你意見!如果唔係學校停課宿舍要關,我都唔想我仔返香港!
一心諗住考埋個A-Level先返點,所以選擇留 ...
我一樣,細仔考Alevel和大仔大學final year,唔走都係想等多些公布,現在公布曬就安心,唔急要依兩日走,因為兩兄弟好多嘢要執拾,如果順利就28号飛,否則就改機票再遲啲先返香港!現在仲要等公布Alevel用咩成績報大學!

katrinafu 發表於 20-3-20 16:26
相信每個家長都會以最安全的方法去為子女作最佳的安排, 你這個方法好好 , 大家同心抗疫。
返來仲再安排!

Taimum 發表於 20-3-20 19:45
返來仲再安排!

每天的情況有變數,整整一星期了。現在最後連6月中的大學畢業典禮都延到疫情完結才進行,今個星期共收到大學四個電郵交代得清清楚楚的安排。期待了8年,沒有想到這一刻我要取消去英國的機票了。

回覆 Taimum 的帖子

sorry, 我今日先望到你msg, 唔係嘛, 17/3先free, online chat嗰個人無咁講過.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

noel2010 發表於 20-3-21 03:04
每天的情況有變數,整整一星期了。現在最後連6月中的大學畢業典禮都延到疫情完結才進行,今個星期共收到大 ...
我未取消7月機票,因為兩個嘅學校都未公布!

Crabtree 發表於 20-3-21 11:56
回覆 Taimum 的帖子

sorry, 我今日先望到你msg, 唔係嘛, 17/3先free, online chat嗰個人無咁講過. ...
係呀!我19号朝訂左張返香港要轉機兼早機,跟住夜晚見到另一張同日但直航兼下午機,立即先訂再取消舊個張,好彩我未按取消前睇下條款,怪怪地,就打去customer service問,等左1小時,佢話3月17号前可以任改期和取消,我如要取消要£300,最後好彩佢知我同日期有兩套,就話只可1次不收費用比我取消,真係嚇死,因為我每套係買兩張!

Taimum 發表於 20-3-21 12:34
我未取消7月機票,因為兩個嘅學校都未公布!

我都等到五月尾六月初才取消機票,或者看看會否改到期,我買咗旅遊保,如果出發前七日仍是紅色旅遊警告,保險都保損失的一半。

Taimum 發表於 20-3-21 12:50
係呀!我19号朝訂左張返香港要轉機兼早機,跟住夜晚見到另一張同日但直航兼下午機,立即先訂再取消舊個張, ...

你哋是買單程回來嗎?

Taimum 發表於 20-3-21 12:50
係呀!我19号朝訂左張返香港要轉機兼早機,跟住夜晚見到另一張同日但直航兼下午機,立即先訂再取消舊個張, ...

弊傢伙!我訂第一張係18/3,咪要扣手續費囉!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

noel2010 發表於 20-3-21 13:02
你哋是買單程回來嗎?
我買來回呀!回程先定7月1日!

Crabtree 發表於 20-3-21 14:03
弊傢伙!我訂第一張係18/3,咪要扣手續費囉!
你取消了第一張?打去customer service試下叫佢幫你free個charges!

katrinafu 發表於 20-3-20 16:19
是的,所以 17/3 出這通告後買票, 更改和取消都要收取手續費。

現在訂機票網站仍有9/3-20/4無限次更改機票的通告,是否17/3 號後取消先要收手續費,更改應該20/4都唔使收

hongkeikei 發表於 20-3-21 16:19
現在訂機票網站仍有9/3-20/4無限次更改機票的通告,是否17/3 號後取消先要收手續費,更改應該20/4都唔使收 ...

份通告是17/3 出的 , 通告之後購買的機票 取消和更改都要收手續費的 。除非再有更新的 那我就不知 。

17/3 前購買就會按照最新的通告執行, 最清楚是打上去Hotline 問, 因每套機票的terms 不同。

Taimum 發表於 20-3-21 15:55
你取消了第一張?打去customer service試下叫佢幫你free個charges!

Thx Taimum! 你打去等了幾耐?

Crabtree 發表於 20-3-21 16:55
Thx Taimum! 你打去等了幾耐?
差不多一小時, 照等啦!
‹ 上一主題|下一主題