用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 決定留英國的學生家長意見
樓主: hikozan
go

[英國] 決定留英國的學生家長意見   [複製鏈接]

samsam123321 發表於 20-3-17 23:29
下星期都封國,今次可能要揾中國大使館。

下星期UK封國???

hongkeikei 發表於 20-3-17 13:32
3000-4000講緊是£(emoji)?

係呀

hongkeikei 發表於 20-3-17 13:31
尋晚18號直航,是CX嗎?我早兩日放咗張26/3 CX 直航出嚟,尋晚一瞬間見到貴了兩倍15000 單程
...

佢講緊我呀,係19號直航,今日都有師妹買到20號直航6xx磅,真係中六合彩一樣

回覆樓主:

我女學校上星期有suspected case, 即時停課,要所有人星期四先可以覆課,都未到星期四,啱啱半夜又有urgent email, 住得遠嘅唔好返學,近嘅就轉day school, 唔接受boarding 服務,好彩我女星期四走炸,英國宜家好多變數,我校給你地參考

喧嘩 發表於 20-3-18 03:21
我女學校上星期有suspected case, 即時停課,要所有人星期四先可以覆課,都未到星期四,啱啱半夜又有urgent ...

其實很多變數,學校都不停出email 更新,一時正常上課,之後又話停課,到畢業都可以不用再返回大學,改on line 。昨晚呀仔和同學準備訂機票時,突然英國新聞出封機場,結果又停一停先。擔心到時回英國又困難,未能處理好英國的事情。

回覆樓主:

我兩個都会月尾返港,之後online 上堂考試,希望大嗰個会有畢業典禮,佢開始處理個人物品,細嘅回港前会把物品寄倉

回覆樓主:

英國呼籲國民未來30天如非必要唔好外遊,要封希望只封入,唔好封出

英國個邊同大學都好混亂。阿囡學校突然話停課,好似有疑似個案,但又無講點樣安排。學校太徧遠都吾想冒險返香港。唯有係宿舍避住先啦!再睇情況。

喧嘩 發表於 20-3-18 03:08
佢講緊我呀,係19號直航,今日都有師妹買到20號直航6xx磅,真係中六合彩一樣
...

你真係好好彩

回覆樓主:

我兩個不同大學,公布資訊有快有慢,亦有lecturer 話online exam, dept head 話未決定

ydoris 發表於 20-3-18 08:28
英國個邊同大學都好混亂。阿囡學校突然話停課,好似有疑似個案,但又無講點樣安排。學校太徧遠都吾想冒險返 ...

我仔間大學都算清晰,講明星期二起全部取消face to face lectures, 改為online teaching,之後考試的各種安排/改變幾日前已通知。同時勸喻所有學生盡快離開回home countries, 亦可提早退宿舍....等等。也列出不同情況學生應該怎樣做。

poonseelai 發表於 20-3-18 08:35
我兩個不同大學,公布資訊有快有慢,亦有lecturer 話online exam, dept head 話未決定
...

我女兒那間大學慢一拍資訊也不多。她是exchange student,港大已出email 叫佢哋返嚟,英國大學仍未有通知
我女兒昨天sent email問下一期宿舍費係咪唔使交(4-7月)還未覆

hongkeikei 發表於 20-3-18 08:48

我女兒那間大學慢一拍資訊也不多。她是exchange student ...

如果入學時簽了租約是到六月,就算住不住都要交的,反正已經預咗要支付。

回覆 hongkeikei 的帖子

俾出去既錢我真係吾介意,原先阿囡仲租多左幾星期等埋畢業典禮。而家問題係想知個畢業試點安排。尋日都仲返緊學做project。晏晝已話停課。到夜晚都吾知點樣。我地係香港既都無野可以做。如果返左香港又要返去考試就免啦!一陣封左吾出吾入仲煩。老實既家居隔離我都吾知點做?屋企仲有細路,又無地方。只有等!

noel2010 發表於 20-3-18 09:05
如果入學時簽了租約是到六月,就算住不住都要交的,反正已經預咗要支付。
...

應該唔使交。宿舍分兩期Spring and Summer terms付款。HKU那邊已和大學溝通過在疫情下Exchange studens可選擇summer term 繼續留低或轉回香港完成學分。
而且早前想提早一個月在6月退還宿舍,大學residence 回覆說要課程取消/放棄修讀才可以

醒目開學勳章

noel2010 發表於 20-3-18 07:53
其實很多變數,學校都不停出email 更新,一時正常上課,之後又話停課,到畢業都可以不用再返回大學,改on  ...

英國新聞出封機場?

請問幾時開始?

我女間大學,send了email 話校舍20號之後就close down...對留學生建議,呢幾日要想辦法離開英國...我女19號走。不過佢有朋友,要下星期先走到。咁係咪意味住,倫敦會有d措施生效?
聽講回港後,搞個手環都要兩個鐘,真係唔知去唔去接機..定等佢自己搭的士

ydoris 發表於 20-3-18 09:22
回覆 hongkeikei 的帖子

俾出去既錢我真係吾介意,原先阿囡仲租多左幾星期等埋畢業典禮。而家問題係想知個 ...

其實我哋原本都預咗俾多幾星期,女兒5月中已考試,打算6月初回來,但宿舍租期是到7月中(未簽約前曾要求租到6月中,但大學說讀兩季只有這種租約)

現在既然3月底離開,最主要還是4-6月的整個Summer Term 會取消exchange program 沒理由要付此季的宿費吧

wloi 發表於 20-3-18 09:40
我女間大學,send了email 話校舍20號之後就close down...對留學生建議,呢幾日要想辦法離開英國...我女19號 ...

家居隔離也要追蹤手環?

wloi 發表於 20-3-18 09:40
我女間大學,send了email 話校舍20號之後就close down...對留學生建議,呢幾日要想辦法離開英國...我女19號 ...

我仔間大學在London都好似催學生走。但補充咗一句話若沒有地方居住,大學宿舍仍會提供住宿。無話20/3 close down, 說大學仍維持開放。

不過可能將有封城措施,我兩個仔女要月尾先上機

‹ 上一主題|下一主題