用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 決定留英國的學生家長意見
樓主: hikozan
go

[英國] 決定留英國的學生家長意見  

真喺攪到三魂吾見咗七魄琴晚原本選擇留低嘅同學,突然陸續選擇回港,我小朋友開始扭計要返香港,但航班full晒,所以都冇辦法,唯有等到月尾先返

Taimum 發表於 20-3-17 16:39
叫佢唔好三心兩意,唔好轉頭又話返,阿媽受晤到咁多壓力! 我都係決定等多少少時間,等政府學校公佈多啲資 ...
Agree, Wait and see!

阿仔又係見到越來越少人上堂, 心有動遙想返香港, 其實佢果區面積算大但報告出來只有十多個CASE,睇數字係相對較安全, 如果坐個幾個鐘去機場,途中仲要留倫敦轉車, 坐飛機十幾個鐘亦係大風險, 真係進退兩難.....

回覆 hikozan 的帖子

我女前晚都動搖.....本來佢堅持唔返來, 但見好多同學都走, 剛剛再call 佢, 話4月頭有机票可以走, 點知又話唔走了........玩死我......
不過都要再睇定d, 我唔多怕疫情, 我怕治安會差..........

細仔今日考埋最後一科Mock,睇下仲有無嘢,如果無,叫阿哥早D接佢走!我怕未停課,繼續要同好多day students接觸!我剛剛同阿哥傾電話,佢今日要返大學做埋份功課,佢話都唔想返去做,我話戴口罩米得囉!我喊住叫佢在室內要戴口罩呀😭

以前以為大城市好好,點知一爆發會咁麻煩

回覆 hikozan 的帖子

有朋友喺countryside讀書,仿如隔世咁好似唔知外面咩事咁

回覆 ee8289 的帖子

我仔都算鄉郊地區, 所以先同意比佢留英國, 不過官方確診數字遠不及現實, 幾鄉郊都唔可以疏忽

hikozan 發表於 20-3-17 17:44
阿仔又係見到越來越少人上堂, 心有動遙想返香港, 其實佢果區面積算大但報告出來只有十多個CASE,睇數字係相 ...

有冇coach 唔停 London直去 Heathrow?

回覆 lmhcoffee 的帖子

如果坐的士, 90幾公里會好貴

lau心 發表於 20-3-17 18:31
以前以為大城市好好,點知一爆發會咁麻煩
以什麼措施去對付疫情最有效就唔知, 但絶對唔會認同以民眾的生命去作棋子的方法.

醒目開學勳章

hikozan 發表於 20-3-17 21:45

無 如果坐的士, 90幾公里會好貴

大約千多元?

yuyueng 發表於 20-3-17 10:30
我見新聞無話系留學生窩,上救護車既有個外國男人,又有個媽媽手抱孩童,一日有甘多航班由歐美返港,淨系倫 ...

搭夜晚長途機,就算平日都會有啲人唔舒服,尤其是係唔習慣帶住個口罩10幾個鐘,吸入太多二氧化碳好多時有啲人會頭痛或者感覺呼吸困難,佢哋唔一定係中咗!所以記得提啲小朋友唔食嘢都要飲水,因為喉嚨乾可以引發喉嚨痛。

rainbowwall 發表於 20-3-17 16:52
真喺攪到三魂吾見咗七魄琴晚原本選擇留低嘅同學,突然陸續選擇回港,我小朋友開始扭計要返香港,但航 ...

del....

英國交通本身唔平。一次半次,貴少少算啦。

回覆 SumSumBB 的帖子

上網睇過係要千多元, 唔知邊間好, 有無公司可推介下?

醒目開學勳章

我仔學校去機場,假期前後會安排coach, 但現在個個不同日期去,都係坐的士,他前日去機場由學校安排的士,我唔知實際幾錢,不過非常時期,的士少接觸人群,幾多$都要俾!

hikozan 發表於 20-3-17 23:42
回覆 SumSumBB 的帖子

上網睇過係要千多元, 唔知邊間好, 有無公司可推介下?

唔知你喺邊區,好難介紹。你問吓學校,應該可以幫忙約車,或者google 你城市名 to Heathrow Airport,睇吓 local city 嘅的士公司

你個城市有冇National Express or Stagecoach to Heathrow?

SumSumBB 發表於 20-3-17 22:16
大約千多元?

我啱啱搭完uber , around 43miles £70