用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 決定留英國的學生家長意見
樓主: hikozan
go

[英國] 決定留英國的學生家長意見  

小加子 發表於 20-3-17 12:14
CX 有加班呀,我d friends 每個鐘check 一次過去3日都有人book 到CX 直飛香港

同意,我琴日幫朋友睇,兩三個鐘頭不停咁試,搵到至少兩三次有23號及之前嘅直航,不過真係要快手,轉瞬即逝。我自己訂咗21號,唔改lu.

Trip.com 亦見過。

yuyueng 發表於 20-3-17 12:15
多得個政黨唔少,而家留學生比人鬧爆,講到佢地過街老鼠甘呀,返黎播疫仲要R政府包機。
...

R下就有,日本有和武漢有!重要好多高官子女在英國

小加子 發表於 20-3-17 12:25
湖北包返黎要去駿洋隔離呀,而且好耐之前已經計劃,如果去到政府包機英國返香港你要有心理準備細路好大可 ...

Del..

yuyueng 發表於 20-3-17 12:15
多得個政黨唔少,而家留學生比人鬧爆,講到佢地過街老鼠甘呀,返黎播疫仲要R政府包機。
...

咪就係,今朝好嬲!只能夠話大把人覺得留學嘅一係有錢一係政府俾錢,眾矢之的!

samsam123321 發表於 20-3-17 12:29
D細路underage, 隔離underage是否合法?父母要否一齊入住?父母唔肯入會點?

請問你喺邊度睇到話要去政府隔離營隔離㗎?

samsam123321 發表於 20-3-17 12:29
D細路underage, 隔離underage是否合法?父母要否一齊入住?父母唔肯入會點?

我唔知呀,總之靠自己好過等政府出手

brother4 發表於 20-3-17 12:29

Sorry ,我好不屑R着數嘅人。

Chole 發表於 20-3-17 12:31
請問你喺邊度睇到話要去政府隔離營隔離㗎?

del.....

回覆樓主:

我女本來都唔返,因為要考gcse, 但眼見個個走,如果心理質素唔好,點涯過之後孤零零嘅日子?我本身下星期五有張芬蘭航空,但佢今個星期取消晒所有機,我琴晚買左one way  cx直航,709  £,19號 0700到港

samsam123321 發表於 20-3-17 12:35
有d權威人放緊風,話家居隔離唔夠要入村。我想問父母唔肯簽名佢仲可唔可以強制入村先? ...

唔駛太恐慌。hk 根本無能力安排所有抵港人士入隔離營。

brother4 發表於 20-3-17 12:29

四阿哥,呢個時候唔太適合呢類幽默。
日本係隻遊輪,武漢嘅case 真係比例特別。

我相信安排到孩子去外國讀書,一定唔介意買機票。呢刻,包機嘅建議真係超多餘。去到全英斷所有客機升降先諗啦。

SIYip 發表於 20-3-17 12:20

絕對贊成。真係多得佢唔少。

咪系!跟本無人要求政府包機,幫手叫國泰再開加班機最實際,等家長自己上網買,大家都系想買到機票,唔系想坐免費機。

samsam123321 發表於 20-3-17 12:35
有d權威人放緊風,話家居隔離唔夠要入村。我想問父母唔肯簽名佢仲可唔可以強制入村先? ...

假設性嘅問題,我諗你要問返啲權威人士至得。

1. 根本香港唔會有足夠嘅隔離營,我唔會信呢啲咁嘅消息

2. 如果政府真係要咁做,就算需要去隔離營,我亦覺得冇乜大不了,到而家都冇聽到隔離營有互相感染嘅事出現 

其實法例上已經唔可以獨留個16歲以下兒童在單位內。

喧嘩 發表於 20-3-17 12:39
我女本來都唔返,因為要考gcse, 但眼見個個走,如果心理質素唔好,點涯過之後孤零零嘅日子?我本身下星期五 ...

尋晚仲買到18號直航機,真系超好運!

yuyueng 發表於 20-3-17 13:08

係19號,不過返到黎都係19號,我買完通知師妹,5分鐘後貴2000蚊,唔夠一個鐘已冇直航啦,轉機宜家平均3至4000單程

喧嘩 發表於 20-3-17 13:11
係19號,不過返到黎都係19號,我買完通知師妹,5分鐘後貴2000蚊,唔夠一個鐘已冇直航啦,轉機宜家平均3至4 ...

貴兩千都即係俾啦!  唔通真係坐等政府出手咩?  祝一切順利,平安歸家!

yuyueng 發表於 20-3-17 13:03
其實法例上已經唔可以獨留個16歲以下兒童在單位內。
del..

yuyueng 發表於 20-3-17 13:08

尋晚18號直航,是CX嗎?我早兩日放咗張26/3 CX 直航出嚟,尋晚一瞬間見到貴了兩倍15000 單程

喧嘩 發表於 20-3-17 13:11
係19號,不過返到黎都係19號,我買完通知師妹,5分鐘後貴2000蚊,唔夠一個鐘已冇直航啦,轉機宜家平均3至4 ...

3000-4000講緊是£(emoji)?