用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 決定留英國的學生家長意見
樓主: hikozan
go

[英國] 決定留英國的學生家長意見  

noel2010 發表於 20-3-16 16:49
大家都是同路人,起碼這裏一同打氣交換資訊。

我真係有 panic attack,心口痛。

啱啱亞女話存倉嗰度要遲一日deliver 箱俾佢,怕到最後根本冇箱用!因為最近訂親嘢都被人放飛機,做咗驚弓之鳥!

rainbowwall 發表於 20-3-16 16:54
我之前有開過帖問應唔應該返港,綜合各方意見,再同我老公商量之後,到今日為止仍然決定暫時留英,我小朋 ...

剛剛學校通知大學宿舍已有兩個學生中招,今日學校改on line 上課,我仔話身邊同學很多已走,所以有口罩物資比他。有想過去其他朋友屋企住或租酒店。學校不想公佈那區的宿舍影響學生,原本唔走已成定局,唉,現在又人心惶惶。

noel2010 發表於 20-3-16 21:54
剛剛學校通知大學宿舍已有兩個學生中招,今日學校改on line 上課,我仔話身邊同學很多已走,所以有口罩物 ...
same, all my child's flatmates have changed their mind and will go home for Easter (some in Europe and some in other parts of the UK).

samsam123321 發表於 20-3-16 20:24
如果英國封國唔比入咁點考試??
Same concern.That's why I prefer my daughter, year 13 student, to stay in UK.

sze_mark 發表於 20-3-16 14:08
回覆 Taimum 的帖子

Year 8 好彩再夜D退左燒
你仔回香港嗎?

回覆樓主:

乘飛機現十分高危,昨天有最少28名機場入境人士送院

我現在都好苦惱......本來亞女決定留英, 但佢見好多同學都走, 佢就昨晚話想回來......唉, 回來也是問題, 除了家居隔離要做好, 我怕到時返去英國唔係咁容易........但唔返又怕英國因疫症而動亂.......

Taimum 發表於 20-3-17 10:03
你仔回香港嗎?

28號先返,話今星期走左8 9成

brother4 發表於 20-3-17 10:15

我仔昨晚話英國新聞報28個香港學生感染回港,所以同機又高風險。他同學影機場環境,都超級人多。

Siuchoi 發表於 20-3-17 10:19
我現在都好苦惱......本來亞女決定留英, 但佢見好多同學都走, 佢就昨晚話想回來......唉, 回來也是問題, 除 ...

如果個女想返就返啦,點樣返返去到時大把人陪你解決

我現在都好苦惱......本來亞女決定留英, 但佢見好多同學都走, 佢就昨晚話想回來......唉, 回來也是問題, 除 ...

大家都苦惱在不同事項,反而我不怕家居隔離,我和老公可改home office 14天。

brother4 發表於 20-3-17 10:15
我見新聞無話系留學生窩,上救護車既有個外國男人,又有個媽媽手抱孩童,一日有甘多航班由歐美返港,淨系倫敦返香港都成2千人。

回覆 yuyueng 的帖子

https://m.mingpao.com/pns/要聞/article/20200317/s00001/1584383318893/如實報病徵-回港者困機場6小時-20人共處一室憂「無病變有病」-有稱「早知唔報」

difficult decision.  My children originally plan to stay in the UK.  The areas they are in only have a few positive cases, thus the risk of travelling on the train/plane seems higher.  If, however, universities change all teaching and the final exam to online, there is no point staying there.  

仔女開始有動搖!

sze_mark 發表於 20-3-17 10:21
28號先返,話今星期走左8 9成
用番原定張機票?我仔如果返,張機票要在瑞士轉機!

始終佢係現場, 感受到走難氣氛......心係不安的......眼見好多同學都走, 自己冇人陪, 明既.........
現在仲考慮緊....

如果唔返, 儲定糧食, 日用品, 自我封閉在宿舍內 (有獨立厨廁), 繼續on line 教學, 宿舍保安都安全的, 唔洗冒險同人逼走難坐飛机, 亦唔洗怕假如英國封城未能入境, 有足夠口罩...... 只怕地方會動亂?  搶劫?  英國會唔會变成咁?  

如果返香港, 路途上, 机場和飛機上人多擠逼, 感染風險高, 回港要隔離, 繼續時差地on line 教學, 問題是佢係international year 1 (課程由1月至8月) , 剛剛1月才開學, 讀了兩個月便回香港on line 學習, 感覺好兒戲, 之後既課程又點呢, 點考試點畢業呢......唔通延一年??

唉.......     

新的一套 上星期六晚買BA$65**

回覆樓主:

有政黨提議包機送番港學生回來,私心-定贊成

sze_mark 發表於 20-3-17 11:42

新的一套 上星期六晚買BA$65**
点出机場?如果學校提早停課!