用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 決定留英國的學生家長意見
樓主: hikozan
go

[英國] 決定留英國的學生家長意見   [複製鏈接]

hikozan 發表於 20-3-15 01:37
面對歐洲嚴峻的疫情, 但英國人民還未能做好防疫, 甚麼想法/原因讓你安心安排子女獨自留在英國呢?  ...

因5月要考IGCSE他到時入唔到境或要隔離14日的話會影響考試,而且出倫敦機場搭飛機都仲高危,搏唔過,他留在監戶人家中問題不大,你想YouTube睇下蕭若元講都話搏唔過佢個女都唔返

Taimum 發表於 20-3-15 13:14
大仔大學畢業禮7月23日,細仔中學畢業禮7月3日,中間時間去希臘,現在最緊要6月細仔Alevel考試不要受影響! ...

我仔6月18日畢業典禮,已買了機票和入場觀禮。中學我們無參加畢業禮,所以期待他大學畢業禮。

Taimum 發表於 20-3-15 12:05
周边個個撲機票改機票返香港, 搞到自己好似好另類,會唔會害親兩個仔!

千祈唔好咁諗,每個家庭個背景都唔一樣!

noel2010 發表於 20-3-15 10:33
暫時呀仔留英,大學現冇停課,他的宿舍是自己獨立廚廁,他一早已經蓋板沖廁,他一向自己揸車出入購物,他 ...

恭喜你

bigeyemum 發表於 20-3-15 15:18
我囡都係唔返香港,佢話D香港同事仔陸續返香港,阿女仲要返學,佢都係照平時放假留在我朋友屋企,最擔心係 ...
我準備email校長學生有權選擇帶口罩保護自己,我們香港差不多100%帶口罩,我們不是有病,是預防和保護自己,帶口罩係有效和防止擴散!

BB.Mummy 發表於 20-3-15 17:56
千祈唔好咁諗,每個家庭個背景都唔一樣!
明白!

阿囡大學未停課,因為最後一年要考畢業試。怕封關返吾到去。本來四月我過去,而家取消左。最失敗上星期先寄左幾十個口罩咁少俾佢。因為網購個d無左影。佢住好遠倫敦,成三四個鐘車程,不如留低避開人群。注意清潔保護自己。7月才回來。盡量開解佢係我而家做到既野。

我仔都係要準備考試上大學想留低, 佢怕一返香港就考唔到試, 而且住果區人口比較不稠密, 坐車去倫敦再坐飛機可能仲大風險, 所以寜願留英. 雖然我係不安心, 但我諗都要視乎個別自身環境及條件因素而作決定,
呢幾日不斷有親朋關心呼籲叫仔返香港, 太多可能性我真係唔知點回應, 呢度搵到有同路人, 希望大家可以繼續分享更多.

回覆 noel2010 的帖子

恭喜哂, 希望到時夏天疫情緩和甚至完結, 畢業禮可如期舉行

Siuchoi 發表於 20-3-15 09:38
回覆 hikozan 的帖子

我阿女不會回香港, 佢間學校講明不會停課, 佢現在讀 international year 1, 慶幸學 ...

>>>> 不過在街上行走嘅時候, 啲英國人特登喺佢哋戴口罩嘅人附近咳, 仲向住佢哋吐痰

我仔都有同學有同樣的經驗, 咁樣戴口罩咪重危險?!  呢啲英國人真無品, 亦嚴重不尊重人權 !! 打人的就更加應該要拉佢哋去重新教導.

Taimum 發表於 20-3-15 12:05
周边個個撲機票改機票返香港, 搞到自己好似好另類,會唔會害親兩個仔!

剛剛呀仔話身邊的香港同學個個走唒,未走的都買咗機票。連final year 的同學都走。我希望我的選擇是正確的。

回覆樓主:

我兩個孩子都留英,大嗰個D歐洲同屋原本復活節唔返家鄉,但英國佛系抗疫下,同學D家長都叫佢地走,細嗰個D香港同學又係已經或準備回港。他們所在地區目前確診少過十宗,我都担心回来風險仲高,但佢地自己留英又担心。

回覆樓主:

近日香港確診個案差不多全是外國回港,咁多學生回来可能再增加確診人數。唉,留定唔留,唔知邊個先啱

回覆 Taimum 的帖子

我都有email 比我女學校校長,問突課怎樣安排boarder,仲有香港家長口罩問題。校長唔夠一個小時就回覆話批準學生戴口罩,若停課宿舍照開。復活節假會延長。我哋家長一定要主動聯絡學校了解。

醒目開學勳章

回覆樓主:

在網上看到以下分享, 祝願所有留英的學生身體健康!

jj100c 發表於 20-3-16 07:23
回覆 Taimum 的帖子

我都有email 比我女學校校長,問突課怎樣安排boarder,仲有香港家長口罩問題。校長唔夠 ...

我都想主動聯絡校長,但英文冇你哋咁好,都唔知點寫封信

兩個仔繼續留英國,因為大學冇停課。佢哋冇香港/大陸同學,口罩已經寄咗過去……
用唔用,佢哋自己決定。

poonseelai 發表於 20-3-16 07:14
近日香港確診個案差不多全是外國回港,咁多學生回来可能再增加確診人數。唉,留定唔留,唔知邊個先啱
...

我話女Easter留學校唔驚,因為本土生全部回家,學校會好安全。佢最擔心係Easter期間本地學生周圍去染左病後回校先大鑊,所以已決定回港。

回覆樓主:

呢個係好 critical moment, 雖然我選擇左跳船,但心中都忐忑,擔心,4月尾返唔返到去GCSE,考唔到試咁點呢,會唔會影響升6 Form呢~成績同比學校的印象又會有影響!回來途中又有感染風險,幾千樣野跳左出來。其實你們的小朋友唔返來可能比返香港更安全。希望大家的孩子都健康和平安。

caerion 發表於 20-3-16 08:58
呢個係好 critical moment, 雖然我選擇左跳船,但心中都忐忑,擔心,4月尾返唔返到去GCSE,考唔到試咁點呢, ...
我自己咁睇, 坐飛機係風險高, 但起碼香港醫療好過果邊 (針對此病), 最低限度會有得睇醫生先.  果邊佢有事時, 得自己一個會好徬徨, 人又病左, 冇人照顧好淒涼,  健康緊要, 成績其次

‹ 上一主題|下一主題