用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 決定留英國的學生家長意見
go

[英國] 決定留英國的學生家長意見  

面對歐洲嚴峻的疫情, 但英國人民還未能做好防疫, 甚麼想法/原因讓你安心安排子女獨自留在英國呢?

hikozan 發表於 20-3-15 01:37
面對歐洲嚴峻的疫情, 但英國人民還未能做好防疫, 甚麼想法/原因讓你安心安排子女獨自留在英國呢?  ...
阿仔大學要照返學
其實唔安心

面對歐洲嚴峻的疫情, 但英國人民還未能做好防疫, 甚麼想法/原因讓你安心安排子女獨自留在英國呢?  ...

生死有命隨遇而安。
繼續上課直至復活節假期或英國停課才考慮情況返唔返香港,冷靜面對不作驚弓鳥亦是一個學習,經歷過沙士及近期的暴徒日子係你就躲不了的。

小菜豆    發表於 20-3-18 18:13
ysoching    發表於 20-3-18 12:17
esmehouse    發表於 20-3-17 10:17
hikozan    發表於 20-3-15 23:31

回覆 hikozan 的帖子

我阿女不會回香港, 佢間學校講明不會停課, 佢現在讀 international year 1, 慶幸學校裏面全是亞洲人,所以佢哋會帶口罩, 唔怕畀人歧視,  之前已在亞馬遜訂咗200個口罩畀佢, 貨源充足, 亦提醒佢, 要多洗手 ,少啲聚會 ,佢自己住獨立宿舍studio 房, 唔洗去公眾地方煮食, 暫時感覺安全的。
不過在街上行走嘅時候, 啲英國人特登喺佢哋戴口罩嘅人附近咳, 仲向住佢哋吐痰 ,阿女差啲中飛劍, 呢樣係我最擔心嘅

一動不如一靜。長途機有可能係播毒的温床,留校宿舍係最安全既地方,唯有提點女兒注意衛生及自身安全。

ysoching    發表於 20-3-18 12:18
esmehouse    發表於 20-3-17 10:19
hikozan    發表於 20-3-15 23:31

我兩個仔都留英國,因為要考Final year和Alevel,有提佢地人多地方帶口罩!

Taimum 發表於 20-3-15 10:12
我兩個仔都留英國,因為要考Final year和Alevel,有提佢地人多地方帶口罩!

暫時呀仔留英,大學現冇停課,他的宿舍是自己獨立廚廁,他一早已經蓋板沖廁,他一向自己揸車出入購物,他住個區已經搶物資,好彩他一早買備。

學校的畢業禮是六月,我們已買好機票去參加,八年留學生活,一直是好期待這一天。現在只可希望疫情快些完結。

hikozan    發表於 20-3-15 23:32

如果學校處於人口少既郊區,學校又開放,留係學校可能安全D,迫去機場搭長途機又來又回,感染機會都好高

ysoching    發表於 20-3-18 12:20

回覆樓主:

同上原因,現乘飛機高危,另孩子不想回港,好彩舊homestay話放假可去佢到住

noel2010 發表於 20-3-15 10:33
暫時呀仔留英,大學現冇停課,他的宿舍是自己獨立廚廁,他一早已經蓋板沖廁,他一向自己揸車出入購物,他 ...
我們大家都同年去英國,我都已安排7月1日飛!

brother4 發表於 20-3-15 11:36
同上原因,現乘飛機高危,另孩子不想回港,好彩舊homestay話放假可去佢到住
...
周边個個撲機票改機票返香港, 搞到自己好似好另類,會唔會害親兩個仔!

Taimum 發表於 20-3-15 12:03
我們大家都同年去英國,我都已安排7月1日飛!

我六月中飛兩個多星期,原本打算南下歐遊,現改了自駕北部,看來六月真係未知數。

noel2010 發表於 20-3-15 12:13
我六月中飛兩個多星期,原本打算南下歐遊,現改了自駕北部,看來六月真係未知數。
...
大仔大學畢業禮7月23日,細仔中學畢業禮7月3日,中間時間去希臘,現在最緊要6月細仔Alevel考試不要受影響!

Taimum 發表於 20-3-15 10:12

Same here!
我女兒要考GCE AL ,擔心她回港後不能回英國考試,因此計劃留在那裡。
我當然擔心,所以常在這裡看大家方享。而我多數會去英國倍她。

Taimum 發表於 20-3-15 12:05
周边個個撲機票改機票返香港, 搞到自己好似好另類,會唔會害親兩個仔!

各人情況不同,考量唔一樣,可以參考,不過不必太在意其他人做法。

Btw, 我知有大學已經取消七月畢業典禮。

TKSMOM 發表於 20-3-15 13:35
Same here!
我女兒要考GCE AL ,擔心她回港後不能回英國考試,因此計劃留在那裡。
我當然擔心,所以常在這 ...
你過去住边?

Taimum 發表於 20-3-15 12:05

有我陪你!

我女都係唔返香港, 呢兩日好多人問我個女返唔返, 我女一放假就去同學家住到學校完結假期

llmom 發表於 20-3-15 14:24
有我陪你!
要係依到先覺得舒服D!

hikozan    發表於 20-3-15 23:36

我囡都係唔返香港,佢話D香港同事仔陸續返香港,阿女仲要返學,佢都係照平時放假留在我朋友屋企,最擔心係返學校唔帶口罩!