用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 LHR-HKG 有機位
樓主: apricot
go

[英國] LHR-HKG 有機位   [複製鏈接]

kit2004 發表於 20-3-20 10:31
機票可改但冇晒機位,因為要這幾天走。學校最遲要學生星期日走,幸運買到星期日走  

我揾agent ...

我都係 直接都國泰買學生票,都可以改,仲改了2次,細囡今天下午到港。
點解改唔到?
其實係一家四口子

kit2004 發表於 20-3-20 10:31
機票可改但冇晒機位,因為要這幾天走。學校最遲要學生星期日走,幸運買到星期日走  

我揾agent ...

所以我唔中意經agent訂票,好無安全感,我覺得直接同航空公司訂咩都可以改,突然check到有位即轉,改票退票都方便d。

yuyueng 發表於 20-3-20 11:44
所以我唔中意經agent訂票,好無安全感,我覺得直接同航空公司訂咩都可以改,突然check到有位即轉,改票退票 ...

Agree!  不嬲都唔用agent ,不過今次打唔通電話訂BA under 16,迫於無奈用agent ,買完之後即刻 online 買大女嗰張,方便以後更改。

已經問清楚改期agent 要收手續費GBP30.  

醒目開學勳章

一家三口 發表於 20-3-20 11:20
我都係 直接都國泰買學生票,都可以改,仲改了2次,細囡今天下午到港。
點解改唔到?
...

agent訂要經回agent改,我前日先訂改這兩天,梗係冇位。改係有但轉兩次機成3x hrs先有。我當然唔會咁改。

我用agent電話易打,立即更放,免費,普通機票,所有terms and condition 跟足航空公司指引,所以比較打去航空公司,agent 快靚正.睇住又快

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 20-3-20 11:44
所以我唔中意經agent訂票,好無安全感,我覺得直接同航空公司訂咩都可以改,突然check到有位即轉,改票退票 ...

有辣有唔辣。我怕煩旅行同學生票都agent跟。旅行既突發打風改早一日訂酒店佢就好快幫我做到,唔使自己狂打電話。

不過經今次真係要自己訂番學生票

醒目開學勳章

cfs 發表於 20-3-20 13:07
我用agent電話易打,立即更放,免費,普通機票,所有terms and condition 跟足航空公司指引,所以比較打去 ...

有agent跟係快好多。自己煩少好多,不過要係上班時間。

kit2004 發表於 20-3-20 13:13
有agent跟係快好多。自己煩少好多,不過要係上班時間。

有手機,有急事可以聯絡。真係比打航公司慳時間,反正錢一樣,倒頭除外。不過各有特色,大家最緊要安全回家

醒目開學勳章

cfs 發表於 20-3-20 13:20
有手機,有急事可以聯絡。真係比打航公司慳時間,反正錢一樣,倒頭除外。不過各有特色,大家最緊要安全回 ...

半夜唔敢打 等到早上8點我即wts佢了。同自己試過揾機位,agent揾既航班日期同時間,我自己有睇過本身間航空公司都係冇。就算有係其他公司同貴好多。

kit2004 發表於 20-3-20 13:10
有辣有唔辣。我怕煩旅行同學生票都agent跟。旅行既突發打風改早一日訂酒店佢就好快幫我做到,唔使自己狂打 ...

我以前做過國泰地勤2年,所以我一直都覺得經agent訂票唔多可靠,當然坊間有好多agent不能一概而論!我都系訂16歲以下BA,上星期五都打左一個鐘訂20號。

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 20-3-20 13:46
我以前做過國泰地勤2年,所以我一直都覺得經agent訂票唔多可靠,當然坊間有好多agent不能一概而論!我都系 ...

其實人夾人,我未見過佢,係電話可以傾閒計 我之前都揾其他agent,就真係好麻麻。呢個我覺得ok. 好大原因佢話我爽話訂就訂,唔會問完一大餐冇影。而佢又做到野,試過香港打風停飛我架飛機,我已經online check in晒。佢都幫我改早一日飛,自己唔使狂打電話。早住一晚酒店近機場佢話事邊間,因我第日要拎車。

當然自己格過價先,如果差價幾百蚊我會揾佢訂自己唔使煩。如果差太多我都係自己訂。
‹ 上一主題|下一主題