用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問問in 名幼Pn既家長問題
go

想問問in 名幼Pn既家長問題 [複製鏈接]

想問問in 名幼Pn既家長,你地一般會帶小朋in幾多間幼稚園?
會全部都in名幼還是唔同level既幼稚園都會in?
有無全部in名幼既家長最後一個offer都收唔到?
多謝各位解答!
   2    0    0    1

pwmng 發表於 20-3-14 01:33
想問問in 名幼Pn既家長,你地一般會帶小朋in幾多間幼稚園?
...

今年名幼全部冇得in.
正常in 得名幼,都會報埋d 俾錢就一定收d 學校,e.g. york. 點都有大back up. 所以唔會一個offer 都冇。目標得名幼的家長,點會令自己冇offer, 冇書讀咩唔通。冇讀n, 點入到名幼k 呀。n 入唔到名幼,只會k 再博過。

potato38 發表於 20-3-14 02:11
今年名幼全部冇得in.
正常in 得名幼,都會報埋d 俾錢就一定收d 學校,e.g. york. 點都有大back up. 所以唔 ...

我小朋友應該係今年報,明年in 同入n班,所以先想了解下做定功課。有朋友話佢朋友in 10間都無offer, 所以先唔知要點報先比較安全一點。

pwmng 發表於 20-3-14 03:09
我小朋友應該係今年報,明年in 同入n班,所以先想了解下做定功課。有朋友話佢朋友in 10間都無offer, 所以 ...

你報york, zenith, 呢d 細b 只要俾錢都必收的校,就唔會10 間都冇offer. 何況名幼都得5 6 間,邊有10 間咁多呀。唔洗擔心。

...

其實,除佐名幼之外,仲有好多易入又唔差的幼稚園。(York,greenfield 同英藝除外)

名幼未必一定好,選擇適合的幼稚園,好重要。

回覆樓主:

英藝大埔分校唔差

...

2樓既谷友講得好啱,係一定要有backup,倘若考吾到最心儀既,至少都仲有backup那間比小朋友讀住先!

我小朋友考pn時,個些「名幼」都有考但考吾到,結果入返本區吾錯的私幼。小朋友也讀得好開心,亦學到吾錯的知識,黎緊8月(如可復課)佢就去某(名)幼稚園升K1.

若心有所屬,真係要下苦功去早早預備,當然吾係要谷小朋友,而係做家長既要用心少少去引導小朋友,不論係基本身教(例如要待人有禮,不怕陌生人)還是知識上(不是單靠幼稚園一方,在家也要抽時間同小朋友伴讀、讀下color cards, 學下生果、動物名等等)

加油!

回覆樓主:

你地講得好正確,其實我真係唔識分乜野係名幼。我一直以為你地講既york都歸類係名幼。其實邊幾間叫名幼?

有York這個大戶保底, 不可能一個offer 都沒

同埋正常來說, 金迦點都會call offer call到你

pwmng 發表於 20-3-14 14:18
你地講得好正確,其實我真係唔識分乜野係名幼。我一直以為你地講既york都歸類係名幼。其實邊幾間叫名幼?
...

其實名幼不外乎較多人討論/認識同報名,,我覺得york都係名幼,雖然有人會覺得佢係呼吸學校。有PN的名幼通常黎黎去去都係果幾間: SC, LH, Vic, KM, york, etc.

快樂火雞 發表於 20-3-14 17:19
有York這個大戶保底, 不可能一個offer 都沒

同埋正常來說, 金迦點都會call offer call到你 ...

金迦?

回覆 等待天使中 的帖子

九龍塘迦南,PN幾好.好過好多徒有虛名的名幼.

快樂火雞 發表於 20-3-15 10:30
回覆 等待天使中 的帖子

九龍塘迦南,PN幾好.好過好多徒有虛名的名幼.

可否分享多d有關迦南? 謝謝
‹ 上一主題|下一主題