用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問大家啲小朋友都會先回港嗎?請給予意見 ...
樓主: rainbowwall
go

[英國] 請問大家啲小朋友都會先回港嗎?請給予意見   [複製鏈接]

YongXin 發表於 20-3-14 01:22

咁既情況之下

我女也這樣說,昨晚宿舍一片混亂, D同學個個都執行李走佬咁 。 後來她有野問老師,老師也說, 你有問題電郵給我,我都要趕住返去執行李

TTEE1819 發表於 20-3-13 18:44
外人好難比意見你,因為每個學生的處境不同,但從幾方面你再諗諗先:

1. Easter holiday 你孩子學校係米 ...
可以pm我你是边間學校,我好想比建議我地學校!

SumSumBB 發表於 20-3-14 01:30
其實都有親戚住附近,不過還是想快啲見到阿仔,在咁的時勢,各城都有可能變為另一個武漢,見到阿仔平安在身 ...

認同呀 !

我女有一次喊住打比我 ,她說 我現在發燒,學校話很多人病,所以要我立即叫監護人接我走,點算呀 ,學校趕我走⋯嗚嗚嗚 !  那時聽到我心都up哂 。 學校因太多人不可帶她去GP , 只給了基本退燒藥 她離校 , 後來監護人幫她去買藥, 燒了幾天都未退 , 後來安排了上門醫生診症 。

Taimum 發表於 20-3-14 01:41
可以pm我你是边間學校,我好想比建議我地學校!

唔好意思,我盡量唔透露孩子讀邊間學校的。我認同我孩子學校處理得嚴謹一些,始終一間學校好多師生,有本地人,也有國際生,務求以人的健康行先。

lmhcoffee 發表於 20-3-14 01:00
芬蘭轉機係咪唔駛家居檢疫? 請問係咪計出發地?

政府好似未有詳細解釋。

Chole 發表於 20-3-14 01:53
政府好似未有詳細解釋。

謝謝,三更半夜,我剛剛執到17號CX返

katrinafu 發表於 20-3-13 19:44
甚麼是唔比等 ? 但我昨晚聽朋友講一有位要即Confirm 和出票 。

Agents too busy.  Sorry cannot answer your call.  Please call back later etc etc .  Then cut 線。

lmhcoffee 發表於 20-3-14 02:05

Wow!  Congrats!

lmhcoffee 發表於 20-3-14 02:05

Good news

TTEE1819 發表於 20-3-14 01:50
唔好意思,我盡量唔透露孩子讀邊間學校的。我認同我孩子學校處理得嚴謹一些,始終一間學校好多師生,有本 ...
明白,我地學校都係八成本地生兩成國際生,但係學校仍然堅持跟政府決定,2區回英冇病徵就唔需要隔離, 我準備email比校長,建議學生有權利戴口罩保護自己!

Chole 發表於 20-3-14 02:10
Wow!  Congrats!

多謝,而家可以去瞓覺

Chole 發表於 20-3-13 19:35
佢未夠16歲,要打電話去訂,但係今日Hotline直情唔俾等,直接收線。

請問你知唔知道可否照book成人?最多 ...
我今朝都係9點開始打電話,幾次入到去等左5分鐘左右就cut 左我線,打到9點半後又無自動cut 我線,等左半個鐘就有人接啦。

可以試Finn air

Taimum 發表於 20-3-14 02:25
明白,我地學校都係八成本地生兩成國際生,但係學校仍然堅持跟政府決定,2區回英冇病徵就唔需要隔離, 我準 ...

我仔大學出了電郵給學生,有學生中招,而且住大學宿舍,學校不考慮停課,所以香港和中國學生出入都會帶口罩。現在人心惶惶,真係不知Final year 是否仍留英國,一直期待六月畢業禮,亦不能預測。

noel2010 發表於 20-3-14 06:37
我仔大學出了電郵給學生,有學生中招,而且住大學宿舍,學校不考慮停課,所以香港和中國學生出入都會帶口 ...

我仔year 1今日大學(在倫敦)先有明確的email通知23/3開始停止所有on campus lectures, 4月底至5月底的考試改 online exam and assessment 形式。
言下之意 23/3後今學年可以離開唔使再返英國。
即刻上網買機票搵到26/3 CX直航。有兩星期俾佢執行李、搵寄倉、退宿舍...其實差不多。

如果London 唔係咁嚴重都未必會叫佢返嚟,而且宿舍最後一期11/4-20/6 的£2000未付款,要照交白蝕宿舍費

rainbowbb 發表於 20-3-14 04:12
可以試Finn air

請問Finn air是經芬蘭轉機,回港要家居強制檢疫嗎?即是自己在家隔離,屋企家人要一齊隔離嗎?

回覆樓主:

孩子同學知神根國家入境要隔離,今日回來,只買回頭機,不坐經濟位,不直航,轉機才飲才食才去廁所,要萬六…

因為CX 打唔通,唯有放棄張學生飛,直接網上買...同老公討論買單程定雙程,結果討論完 17號都無晒位,最後買到19號來回。呢幾日,叫佢留在家。

hongkeikei 發表於 20-3-14 07:38
我仔year 1今日大學(在倫敦)先有明確的email通知23/3開始停止所有on campus lectures, 4月底至5月底的考 ...

同我仔情況相若,想知道道,退了宿舍,仍需要交最後一期宿費嗎?

‹ 上一主題|下一主題