用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問大家啲小朋友都會先回港嗎?請給予意見 ...
樓主: rainbowwall
go

[英國] 請問大家啲小朋友都會先回港嗎?請給予意見  

萬三蚊都冇埋

Chole 發表於 20-3-13 20:47
萬三蚊都冇埋

萬三蚊仲貴過學生飛,我小朋友Easter張飛未cancel因為近排太多變數,但原本坐果班機就cancel咗

brother4 發表於 20-3-13 19:48
乘飛機現是高危,全程帶囗罩,盡量不吃不飲不去廁所,回去還有可能要隔離。。等番英國揾地方可能住番學校宿 ...

如果我小朋友自己飛回港,佢一定做吾到全程機戴口罩吾食吾去廁所

rainbowwall 發表於 20-3-13 18:14
我小朋友year 7,Easter學校可以留校,之前暫定一動不如一靜,所以同學校講咗Easter留校,但近日英國疫情感 ...

Year 8,復活節學校関門,四月才復活節假,如果香港未禁就返,如果香港禁左就留英去同學屋企玩。

cfs 發表於 20-3-13 21:16
Year 8,復活節學校関門,四月才復活節假,如果香港未禁就返,如果香港禁左就留英去同學屋企玩。
...

同學仔肯招呼三個星期甘好真喺正,但英國疫情持續擴散,留英到同學仔屋企JM吾擔心嗎?

rainbowwall 發表於 20-3-13 21:26
同學仔肯招呼三個星期甘好真喺正,但英國疫情持續擴散,留英到同學仔屋企JM吾擔心嗎?
...

復活節假期兩星期,本身可以去Home stay不過咁岩有同學叫去佢屋企玩,都可以丫。唔擔心嘅,生死有命,要遇上怎樣避也會遇上,坐飛機坐車....喺香港亦正常生活出入迫地鐵,出街食飯,邊有咁多擔心。就算困住佢全日在家,佢吾出街但父母都要返工要見客要生活,冇可能半年吾返工

cfs 發表於 20-3-13 21:34
復活節假期兩星期,本身可以去Home stay不過咁岩有同學叫去佢屋企玩,都可以丫。唔擔心嘅,生死有命,要遇 ...

欣賞JM你嘅樂天知命你都講得好啱,生死有命,既來之則安之,我老公暫時都主張小朋友吾返港,佢話世上冇100%肯定,搭長途機或返港後都有機會受到感染

rainbowwall 發表於 20-3-13 22:29
欣賞JM你嘅樂天知命你都講得好啱,生死有命,既來之則安之,我老公暫時都主張小朋友吾返港,佢話世 ...

正是,愛錫孩子每個父母都係,但係太擔心對事件冇幫助亦影響小朋友情緖思想。經歷過沙士,學習到既來之則安之。要來擋不住,加油!

回覆 Chole 的帖子

Finnair 幾好,可以上網買youth ticket, 飛行時間比直航耐少少,價錢$4000+

BATIKA 發表於 20-3-13 22:46
回覆 Chole 的帖子

Finnair 幾好,可以上網買youth ticket, 飛行時間比直航耐少少,價錢$4000+ ...

係呀!我諗住搵唔到直航就坐FINNAIR.  啱啱至搵到飛,一星期後返嚟!

實不相瞞,我冇乜AQ,呢兩日真係好難捱!

回覆樓主:

聽到啲家長周圍撲機票真係頭都大埋,冇直航有要轉機飛來飛去好危險架,睇情況下個禮拜應該開始停課,真係咁又唔掂咁又唔掂。

Chole 發表於 20-3-13 23:14
係呀!我諗住搵唔到直航就坐FINNAIR.  啱啱至搵到飛,一星期後返嚟!

實不相瞞,我冇乜AQ,呢兩日真係好 ...

芬蘭轉機係咪唔駛家居檢疫? 請問係咪計出發地?

醒目開學勳章

本來訂了機票兩星期後返,但實在等唔到,放棄了機票(business ),立即轉坐Finnair返,無直航了,最快Finnair

Belfastmummy 發表於 20-3-14 00:55
聽到啲家長周圍撲機票真係頭都大埋,冇直航有要轉機飛來飛去好危險架,睇情況下個禮拜應該開始停課,真係咁又 ...

為人父母真喺吾容易

SumSumBB 發表於 20-3-14 01:03
本來訂了機票兩星期後返,但實在等唔到,放棄了機票(business ),立即轉坐Finnair返,無直航了,最快Fin ...

JM你點解要咁急安排小朋友回港?依家轉機會吾會好高風險?

醒目開學勳章

回覆樓主:

阿仔學校的歐美同學昨天已經差唔多走晒,兩位香港同學分別今明走,另一同學放棄了差不多一萬元guidance homestay 費用都立即買機票走。阿仔見人走又想快啲返,我見到歐洲其他國家確診個案升得咁厲害就好驚!

醒目開學勳章

芬蘭轉機感覺較安全,機場細和簡單

醒目開學勳章

SumSumBB 發表於 20-3-14 01:15
阿仔學校的歐美同學昨天已經差唔多走晒,兩位香港同學分別今明走,另一同學放棄了差不多一萬元guidance hom ...

咁既情況之下

好難再叫細路留響嗰邊

佢見個個同學都走返香港

真係走難咁

除非真係有親戚響嗰邊接走佢照顧佢

醒目開學勳章

其實都有親戚住附近,不過還是想快啲見到阿仔,在咁的時勢,各城都有可能變為另一個武漢,見到阿仔平安在身邊就安心了!
阿仔在香港好少病,但上學期在校感冒好淒涼咁,一個人在health center 隔離,只食退燒藥,自然療法!

SumSumBB 發表於 20-3-14 01:30
其實都有親戚住附近,不過還是想快啲見到阿仔,在咁的時勢,各城都有可能變為另一個武漢,見到阿仔平安在身 ...

我小朋友學校暫時冇同學早走,我小朋友都試過喺學校吾舒服,喺連藥都冇比佢食,只叫佢飲多啲水同休息加休息