用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有啲小學教師的道德價值令人好驚訝
樓主: Ecmama123
go

有啲小學教師的道德價值令人好驚訝

簽名被屏蔽

IloveJJ 發表於 20-3-19 09:34
我相信「律己以嚴,代人以寬」
自己先要尊重別人,但沒期望老師一定是道德比人高。
...

今時今日,太大期望只有更大失望,不如不予厚望,可能有大收穫。

李大人 發表於 20-3-15 16:27
老師太易入行,好多老師Band23中學出身

You are pretty ignorant to make a comment like that. Hope you are not a parent.

回覆 李大人 的帖子

咁既學歷做教師?教乜嘢
會唔會係第一次考5分,之後努力讀書,第一次考得好,再升讀大學,先做教師?

你話道德如何,唔容易睇到,亦比較難在入職時考核。但最低學歷水平要求,應該有吧!?

另一方面,也有老師三四十歲連拖都未拍過,對男女關係抱極之保守的態度,咁樣對學生又會吾會有吾好既影響哩?

IloveJJ 發表於 20-3-23 09:45
想得太多了!

孩子價值觀,應該從小在家裏灌輸,其他人是怎樣,根本無法控制。

說得太對了。教育小朋友,最重要是家長。

2jkidsfather    發表於 20-4-18 10:30

回覆 godofchef 的帖子

有d老師係講嘢特別尖酸刻薄,無同理心。好多年前,有個年長少少的朋友講起中學難忘回憶。佢係讀九龍一間教會學校,佢就讀時同級有個男生和女生在上學時走咗去後山談心,點知遇到壞人,女生被性侵,男生被打到頭破血流。佢話當時全校震驚,但當時有個老姑婆女老師,竟然將重點放係佢地中學生拍拖和曠課上面,猛鬧佢兩個,完全無同情和關愛。佢話呢件事令佢對學校失去所有歸屬感。

回覆 Ecmama123 的帖子

例如呢?有無實例可以分享下?

回覆樓主:

我的標準都無奈降低了,有道德的老師故然好,但在現今世代,只要佢地不搞到學生就已經要接受。

入不到其他大學才入教大不是新鮮事吧,這確實是現實的悲哀。

Charlie妹 發表於 20-3-23 22:35
我的標準都無奈降低了,有道德的老師故然好,但在現今世代,只要佢地不搞到學生就已經要接受。
...
大家肯定以往的老師道德操守比現在的好?我極之懷疑。

Jane1983 發表於 20-3-23 19:13
回覆 godofchef 的帖子

有d老師係講嘢特別尖酸刻薄,無同理心。好多年前,有個年長少少的朋友講起中學難忘 ...

點解會無其他老師制止佢

IloveJJ 發表於 20-3-23 09:45
想得太多了!

孩子價值觀,應該從小在家裏灌輸,其他人是怎樣,根本無法控制。

很同意,細路係自己的,自己生的,當然係自己最緊張,親手教,所以家庭教育好重要

咁其實又唔係話每個老師嘅師德都差噶,行行都會有做得無好嘅人,老師都唔會例外