用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小學用中文教數學升英中可以銜接嗎?
樓主: Yfyh
go

小學用中文教數學升英中可以銜接嗎?  

YmOra 發表於 20-3-17 10:02
參考資料:DSE2019
www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseex ...

高分多咗,達標線會高咗 (英文)
高分無咁多,達標線會低咗 (中文)

可唔可以咁理解?

唉,DSE中文真係難過英文好多.....

gigayan 發表於 20-3-17 17:04
高分多咗,達標線會高咗 (英文)
高分無咁多,達標線會低咗 (中文)

個人認為,不是。
你講嘅"高分多咗",係反映試卷嘅"難易度"而表現出來的"數據多少",
而"達標線"高與低不是反映得分人數的分佈情況,
而是由考評局每年"定義"出來的"畫線位",
即只要學生達到某個分數則可以取到相對的成績。

例如:
以DSE2019為例::
英文87分取5**,38分為2級,3級達標為52分;
中文71分取5**,49分為2級,3級達標為53分。

所以,畫線位可以高可以低,這裏可以看見中英文之達標線"相約",
但達標線以上(即4級至5**級)的級數畫線位就不同了,
英文越拉越"闊",反映英文卷"易",考試局需要把畫線位調"高"。

再以DSE2019為例:
英文87分取5**,3級達標為52分,分數範圍35分;
中文71分取5**,3級達標為53分,分數範圍18分。

從英文嘅分數範圍35分比中文嘅18分為"闊",
可估算由(3級至5**級)範圍內學生"分佈",
中文比英文的"壓縮"程度大,1分2分差距形成容易進級;
英文比中文的"分散"程度大,1分2分差距仍留原位機會大,
所以,中文嘅(4級至5**級)人數分佈比英文"多",
你可與考試局成績統計之人數分佈一併參看,
會更加清晰。

參考資料:
DSE Cut Off
http://dse00.blogspot.com/p/core-cutoff.html
成績統計之人數分佈
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat19_5.pdf

1998Ruby1998 發表於 20-3-17 14:18
作文佔 24%,說話 14%。卷一 24%, 卷三 18%,SBA 20%。
卷一好多題目兩份閱讀理解,卷三要聆聽又要寫作文,SBA 要閱讀報告又學習表現,唯獨作文一條大題目,寫 1000 字左右,冇其他野。所以如果作文做得好,基本上已經贏左一半。
呢個係補習社個導師講 “搞唔掂卷一就搞卷二”

DSE 中文作文原來佔 24%, 話多唔多, 話少唔少.

唉! 阿女中文&中國文學自幼自習根基唔太差, 而初中呢3年我見佢中文作文文筆又係唔太差, 但唔知點解中學呢3年以來佢嘅中文作文經常性老師評語 "離題" , 因而令中文作文成績經常性徘徊來回合格與唔合格之間, 令佢 overall 中文成績唔太好, 真係令我及小女有點兒氣餒, 無奈.

今日DSE 開考中文, 希望今年考生中文能考出好成績

小時了了 發表於 20-5-4 09:22

唉! 阿女中文&中國文學自幼自習根基唔太差, 而初中呢3年我 ...

最大問題係作文離題好大機會得Level1,咁整體就好難翻身。

隨著累積DSE中文科嘅經驗,喺作文方面,考生應該比頭幾年掌握得好好多。

我個是全英小,英數,用中文奥數,開始不慣,尤其是中文同英文文字體意思相反,不過好快適應上手,平常間中也會做中數練習,看屬中英文數term 對照。我深相就算學慣中數,學英數也设問题。

回覆 小時了了 的帖子

今年卷一、卷二仲加到 28% 添。
呢個策略係大型補習社老師同我講,卷二最容易攞分,因為得一題。所以我之後就諗,我卷一廢,我操好多份卷,睇好多文言文又背詞解,都未必保障我攞到分。但作文一條題目,我又懶得背金句、例子,咁我就一定要操 fit 寫故事。咁寫故事對我黎講係開心、興趣,寫得好就一定又 6X 分。作文攞 6X 分肯定容易過卷一 6X 分。卷一攞到 5X 分我都偷笑。

咁所以我就放棄卷一搞卷二,結果係 work 嘅。

小時了了 發表於 20-5-4 09:22

唉! 阿女中文&中國文學自幼自習根基唔太差, 而初中呢3年我 ...

老師無解釋嗎?近來on-line,我聽到老師會講解長作文,會將好/唔好既作文攞出嚟同同學討論,離題會講解點離題,見有同學文筆唔錯,但作錯文體,即刻肥佬,好慘。

little_yolky 發表於 20-5-8 09:13
老師無解釋嗎?近來on-line,我聽到老師會講解長作文,會將好/唔好既作文攞出嚟同同學討論,離題會講解點 ...
我女寫的好的作文,就會離題。唔離題,有會好似八股文,勉強合格。

b3410 發表於 20-5-8 11:08
我女寫的好的作文,就會離題。唔離題,有會好似八股文,勉強合格。

呢樣一定要搞搞佢,離題死硬。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-3-14 21:45
答番樓主問題,我仔算半英小升英中,小學數學用英書,初小用中文教但高小已英書英教,所以升上英中的確比中 ...
我女中小, 小學數中文教, 小學時數一向前列,
小學補数都有做下英文數, 但上到中一無補習,
佢想試唔補習, 上學期QUIZ UT 唔合格 EXAM刚合格,
要面对現實, 去補數 下學期A
所以中小教數佢理解, 特變全英, 要時間適應

TwinWong 發表於 20-5-11 12:10
我女中小, 小學數中文教, 小學時數一向前列,
小學補数都有做下英文數, 但上到中一無補習,
佢想試唔補習,  ...
數學其實好考已有知識同思維能力,中/英文反而問題不太大,底子功及解難分析能力才是最重要,越高年級越見真章。

LingChiBaBa 發表於 20-5-4 12:21
最大問題係作文離題好大機會得Level1,咁整體就好難翻身。

隨著累積DSE中文科嘅經驗,喺作文方面,考生應 ...
認同,亦見到呢兩年中文卷明顯比早幾屆淺些,加上有範文,亦較以往容易掌握。

LingChiBaBa 發表於 20-5-4 12:21

隨著累積DSE中文科嘅經驗,喺作文方面,考生應 ...

前輩,有樣題外話想請教一番,每科嘅Cut-off分數是否已經包括SBA校本評核個分數呀?thx.thx

YmOra 發表於 20-5-11 20:59
前輩,有樣題外話想請教一番,每科嘅Cut-off分數是否已經包括SBA校本評核個分數呀?th ...
係呀,包括SBA分。

LingChiBaBa 發表於 20-5-11 21:25
係呀,包括SBA分。

謝謝你

LingChiBaBa 發表於 20-5-11 21:25
係呀,包括SBA分。

參考資料:
http://dse00.blogspot.com/p/sci-cutoff.html

例如:DSE2019
化學>>5級為77%>>如果SBA取20%>>即考試卷取分只要有(57%=77% - 20%)就可取5級成績

我的理解對嗎?thx.thx

YmOra 發表於 20-5-11 21:35
參考資料:
http://dse00.blogspot.com/p/sci-cutoff.html

1. 57%啱。不過要記得考試卷分滿分係80%
2. 留意SBA分係會按學校所有考生該屆DSE成績而調整。即係學校俾滿分唔等於有20%

LingChiBaBa 發表於 20-5-11 21:51
1. 57%啱。不過要記得考試卷分滿分係80%
2. 留意SBA分係會按學校所有考生該屆DSE成績而調整。即係學校俾滿 ...

謝謝你的資料,獲益良多呢!一定記住滿分為80%和SBA有調整。