用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小學用中文教數學升英中可以銜接嗎?
樓主: Yfyh
go

小學用中文教數學升英中可以銜接嗎?   [複製鏈接]

gigayan 發表於 20-3-14 01:43
背影上年阿女學時,我上YouTube 搵返維他奶廣告俾佢睇,睇完感受深咗
...

⋯⋯維他奶嗎⋯⋯

little_yolky 發表於 20-3-14 01:32
擔心下科中文同新科目好過可能中史要擔心多D。C6次次見到阿女中史D分都黑面
...

阿女都係弱中西史,佢唔好歷史,所以低分我又唔會太大反應,只要唔低過mean我都收貨,反正第日都唔諗住選修,最緊要搵到興趣,有2,3科較強在手就ok了(唔計必收科)

gigayan 發表於 20-3-14 01:39
無錯,自問開頭真係和阿女都未諗過中文咁出事,高小連續幾年都係由全級教得最好嘅老師教授中文,點知一上 ...

咁⋯如果target高係難D既,好似我哋隨遇而安就日日都咁開心。

gigayan 發表於 20-3-14 01:26
文言文如熟讀某些字詞,其實唔難知道講乜,白話文可以寫緊月亮,其實講緊太陽......
...

因為我地小學冇乜教文言文,S1個時佢見到文言文已經好抗拒, 拿拿林幫佢搵個私補老師陪做文言文閱讀理解,半年過後先好D, 解決咗佢未做先驚。

little_yolky 發表於 20-3-14 01:47
⋯⋯維他奶嗎⋯⋯

https://youtu.be/nYLjBr4kfNk

我開俾佢睇,問佢熟唔熟悉呀?佢估到係背影

little_yolky 發表於 20-3-14 01:49
咁⋯如果target高係難D既,好似我哋隨遇而安就日日都咁開心。

唔係要定target,初中就算差咗,有心一定可以補救到,最起碼唔好驚咗先.....

「怯,就會輸一世」

kirstyau 發表於 20-3-14 01:52
因為我地小學冇乜教文言文,S1個時佢見到文言文已經好抗拒, 拿拿林幫佢搵個私補老師陪做文言文閱讀理解, ...

就係呢種情況,未做先驚..... 宜家白話文阿女都有呢種情況,究竟作者當時係咪呢種心態呢?究竟寫緊月亮係咪講緊太陽呢?A文和B文相同地方係講緊父愛還是整個家庭呢?

之後佢就會大嗌:媽呀,我好亂呀~~

kirstyau 發表於 20-3-14 01:52
因為我地小學冇乜教文言文,S1個時佢見到文言文已經好抗拒, 拿拿林幫佢搵個私補老師陪做文言文閱讀理解, ...

咁好彩我哋小學老師拉尾教過幾篇文言文。阿大唔抗拒,仲睇得好開心。反而散文佢唔太鍾意,可能對文字既感受力唔夠。

gigayan 發表於 20-3-14 02:10
唔係要定target,初中就算差咗,有心一定可以補救到,最起碼唔好驚咗先.....

「怯,就會輸一世 ...

呢樣啱,就好似阿大科數⋯⋯

little_yolky 發表於 20-3-14 01:32
擔心下科中文同新科目好過可能中史要擔心多D。C6次次見到阿女中史D分都黑面
...

初中來說,中西史靠背,如果花時間落去可以好高分,問題嘅形式轉了,一樣識答,我女對這兩科基本上一點興趣都沒有,見佢同可以取高分的同學真是靠背。升上高中可能會要有比較及分析題,就因女高中已經無再修,所以也不清楚高中。

Yfyh 發表於 20-3-13 00:41
請問過來人比意見⋯小學一直用中文教數學,升英中可以適應及銜接到嗎?
如果時光倒流,是否會選擇英文小學 ...

小學主要教導學生做數嘅準確度,似"算術"訓練多D。這類學習如轉為英文好快就可以適應到,一個銜接班或半個學期便能追上,而比較重要嘅數學概念响中學才出現,即無論中小或英小都係同時間接觸新嘢!所以可以不用擔心。

little_yolky 發表於 20-3-14 10:12
呢樣啱,就好似阿大科數⋯⋯

外判啦,真係會教些容易方法解決問題的方法和無咁易錯嘅方法。

gigayan 發表於 20-3-14 13:08
外判啦,真係會教些容易方法解決問題的方法和無咁易錯嘅方法。

以前補開間中學部唔掂呀!依家仲搵緊邊間好

little_yolky 發表於 20-3-14 01:01
我反而覺得中文大鑊D好彩阿女頂得住佢老師真係教得好呀
點解個個都覺得中文大鑊?其實睇返DSE成績,中英文LEVEL 3 既% 係差不多既。

kirstyau 發表於 20-3-13 19:51
數感,方向感天生。 將勤補拙唔係唔得,但好極都唔夠嗰班天生數感好。
...
同意,數學靠勤力點追都達唔到天生學感好既級數(100分與90分既差別)。

有一類人,雖然數感唔特出,但綜合能力出色,科科都會讀得好。

October. 發表於 20-3-14 13:42
點解個個都覺得中文大鑊?其實睇返DSE成績,中英文LEVEL 3 既% 係差不多既。
因為band1学校学生英文3既好少,中文既大把,呢度多係band1生家長討論,自然focus係科中文上。(反而英文3可多出现band2/3学校~)

little_yolky 發表於 20-3-14 13:35
以前補開間中學部唔掂呀!依家仲搵緊邊間好

阿女補超研,暫時OK跟到。

回覆 little_yolky 的帖子

我識一間,我係用家。一定忙,好多練習,不過好有效,個導師會 push 會督促完成練習。我打算到阿妹升中嗰陣介紹佢去。我推介過 yovin 大仔去,佢大仔都話 OK。你有興趣我可以私下畀資料你。
好難得有人拯救到我嘅數學,然後年年進步。

回覆 October. 的帖子

Band 1 中學中文科個 3 得來不易吖!係經歷無數次操卷先保到有 3。尤其中文科 7 字必定有星,但英文科 7 字肯定冇 5。
Band 1 學校英文大把人上堂唔聽書都輕鬆攞 4,對佢哋而言,攞 3 基本上係恥辱。中文攞 3 係值得慶祝。當我知道我中文合格,我開心到尖叫。
‹ 上一主題|下一主題