用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小學用中文教數學升英中可以銜接嗎?
樓主: Yfyh
go

小學用中文教數學升英中可以銜接嗎?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-3-13 19:31
係鬼咩!阿女話協和同學會好勁呀,咪又係中小

所以唔需要太擔心中小英小問題,中小都好多叻人, 中英是但跛一科都好麻煩。

little_yolky 發表於 20-3-13 19:33
數學難呀!真係天生既

數感,方向感天生。 將勤補拙唔係唔得,但好極都唔夠嗰班天生數感好。

kirstyau 發表於 20-3-13 17:11
中文先最難。英文只要從小培養閱讀興趣 ,多睇多聽英文節目(YouTube,電視,電影……),加說話練習。中小 ...

讚成,中文是最難,數學英文解題無難度,上中學首先記下生字,然後問題是要計多些。反而中文閱讀理解真是不易理解,究竟要什麼答案先滿意,作文又要有深度,文言文又要記……淨中文頭都大。.

洋蔥頭媽咪    發表於 20-3-14 21:27

kirstyau 發表於 20-3-13 17:11
中文先最難。英文只要從小培養閱讀興趣 ,多睇多聽英文節目(YouTube,電視,電影……),加說話練習。中小 ...

係呀....中文科阿女係小學時,雖然唔係級最top,但都算見得下人,我地小學中文水平都唔低,但一去到中學,阿女最無信心嘅係中文科,有一次做功課做到話覺得自己好似從來未學過中文咁..... 隻隻字都識,但一拼埋,就唔知問緊乜

JJDBB 發表於 20-3-13 20:00
讚成,中文是最難,數學英文解題無難度,上中學首先記下生字,然後問題是要計多些。反而中文閱讀理解真是 ...

作文.... 一唔小心就離題
例如:《疫症下的街上》
一寫咗商場少人行,就離題扣分

gigayan 發表於 20-3-13 20:17
係呀....中文科阿女係小學時,雖然唔係級最top,但都算見得下人,我地小學中文水平都唔低,但一去到中學, ...
係呢~閱讀理解仲死……唔係唔明篇野講乜,係唔明问題问乜……

洋蔥頭媽咪    發表於 20-3-14 21:28

gigayan 發表於 20-3-13 20:17
係呀....中文科阿女係小學時,雖然唔係級最top,但都算見得下人,我地小學中文水平都唔低,但一去到中學, ...

我女小學最差個科是中文,呈分拎左一次B已經覺得無乜信心,升初中系好些,點知高中第一個學跌到好低,現在佢話好吾喜歡中文,反而數學keep住差吾多位置,有時升有時跌,但都升跌三級內,無咩所謂爭分数只是幾分,我問佢,佢話数可以計可以問,但中文系人講左都吾明,現在唯有佢自己撞破自己

Yanamami 發表於 20-3-13 20:24
係呢~閱讀理解仲死……唔係唔明篇野講乜,係唔明问題问乜……

ABCD 個答案差唔多,要你寫作者當時想法..... 我女話:作者自己都未必知自己當時想法

JJDBB 發表於 20-3-13 20:27
我女小學最差個科是中文,呈分拎左一次B已經覺得無乜信心,升初中系好些,點知高中第一個學跌到好低,現在 ...

我女話.... 中文DSE 坐3望4算了

gigayan 發表於 20-3-13 20:28
ABCD 個答案差唔多,要你寫作者當時想法..... 我女話:作者自己都未必知自己當時想法
...
我女仲衰,会話:我实在唔觉得个作者當時係禁諗囉,你話乜都得啦……

gigayan 發表於 20-3-13 20:29
無可能啦!你女个大師姐小学時中文从非試过-次A过,中学都系D呀C呀之间,都啱啱加剛剛有3,無人可以差过佢(果时仲係無範文)~

gigayan 發表於 20-3-13 20:29

我女都系話3已經好好,你話佢信心跌到新低

Yanamami 發表於 20-3-13 20:38
我女仲衰,会話:我实在唔觉得个作者當時係禁諗囉,你話乜都得啦…… ...

我女都講過類似說話

Yanamami 發表於 20-3-13 20:41
無可能啦!你女个大師姐小学時中文从非試过-次A过,中学都系D呀C呀之间,都啱啱加剛剛有3,無人可以差过佢( ...

唉~希望啦,嚟緊考試希望佢成績好少少,有返d信心.... 今年無咗mid term佢唔太知自己定位,都無信心會愈來愈好

JJDBB 發表於 20-3-13 21:16

但無可否認,佢地宜家中文科真係深咗,我中一時答嘅問題都無咁深

JJDBB 發表於 20-3-13 21:16

我女直情話中文攞3唔會瘀 攞到4你執到
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-3-13 21:31
我女直情話中文攞3唔會瘀  攞到4你執到

但是其他佢都開始無信心,我暫時都吾敢問佢,佢還要系這個假期(延假)都是得過且過去過日子!

gigayan 發表於 20-3-13 21:21
但無可否認,佢地宜家中文科真係深咗,我中一時答嘅問題都無咁深
...

真是深來無寧兩何!

Yanamami    發表於 20-3-13 21:43

JJDBB 發表於 20-3-13 21:33
但是其他佢都開始無信心,我暫時都吾敢問佢,佢還要系這個假期(延假)都是得過且過去過日子!
...

我女7科暫時最冇信心係Bio, 想drop

洋蔥頭媽咪    發表於 20-3-14 21:30
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題