用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小學用中文教數學升英中可以銜接嗎?
樓主: Yfyh
go

小學用中文教數學升英中可以銜接嗎?   [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-3-15 18:38
不過,"難"取高分嘅中文科,相對上會出現"易"達到3級或以上成績,即多人達標。這點應該比英文科易取高分 ...

我唔認同中文拎3比英文容易,英文考核問題通常比較直接,相對容易,中文問題則太刁鑽,考答题技巧,最明顯早前層有人以 DSE 卷問題問番原作者都唔識答,刁鑽程度可想而知。
個人覺得DSE 中文考核並非全是考學生中文能力,有時考试成绩唔理想嘅學生查實中文能力未必差。

JJDBB 發表於 20-3-16 20:13
英文真是吾難,中文升上F4已經覺得好難,數學反而覺得拎四一定吾難,最緊要明白同操,而英文抽象但感覺易 ...

同意,英文考核通常比較直接,只要平時多用多説就唔會太難,數學則要睇天份,肯操下DSE要拎2-3全冇難度,咁多科中文算是最難,考題刁鑽亦須技巧,作文亦要小心只要一離题作得幾好都無用

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 20-3-16 19:22
回覆 YmOra 的帖子

全港咁睇嘅話,咁 19 年中文攞 2 嘅 % 係高過英文,亦即係多人因為中文而大學夢泡湯。
睇番2019 result,英文攞3 or above而中文2 or below 有39xx人,相反中文攞3 or above而英文2 or below 有63xx人,多人因為英文唔達標而無咗3322喎

bobbob 發表於 20-3-17 00:38
睇番2019 result,英文攞3 or above而中文2 or below 有39xx人,相反中文攞3 or above而英文2 or below 有6 ...

人數兩個唔一樣?所以係應該係百分比?

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 20-3-17 00:40
人數兩個唔一樣?所以係應該係百分比?
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat19_3.pdf

p.14

講緊2科都考嘅日校生,分母一樣,百分比唔會唔同

bobbob 發表於 20-3-17 00:55
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat19_3.pdf

p.1 ...

喔,我係睇第 5 份,你睇第 3 份

不過呢,我一直係講 Band 1 生肥中文容易過肥英文,唔係講緊全港。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 20-3-17 01:05
喔,我係睇第 5 份,你睇第 3 份

不過呢,我一直係講 Band 1 生肥中文容易過肥英文,唔係講緊全港。
你睇嘅係單獨一科嘅result,我講緊係2科之間嘅correlation, 邊度有講band 1生嘅dse成績?

bobbob 發表於 20-3-17 01:17
你睇嘅係單獨一科嘅result,我講緊係2科之間嘅correlation, 邊度有講band 1生嘅dse成績? ...

我之前係講緊 Band 1 生,然後 YmOra 講開全港,咁我先講句全港獨立一科咁計。

可惜係冇可能知道全港 Band 1 校走勢是否一樣。

1998Ruby1998 發表於 20-3-16 20:24
咪就係由 U 變合格   ,作文攞埋 5。

中文科DSE , 作文和說話幫唔幫到大分?

1998Ruby1998 發表於 20-3-16 19:22

全港咁睇嘅話,咁 19 年中文攞 2 嘅 % 係高過英文,亦即係多人因為中文而大學夢泡湯。

取分難,係 5-5** 之爭嘅問題,同攞 U-4 冇關。

對 Band 1 生而言,中文攞 3 背後要花嘅功夫,肯定多過英文攞 3。

參考資料:DSE2019
www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat19_5.pdf

其節錄::日校考生
   5** 5*+  5+   4+  3+    2+   1+   U
中文:1.1%--4.2%--10.6%--30.8%--58.1%--87.3%--97.2%--2.8%
英文:1.0%--3.9%-- 9.7%--27.5%--53.8%--79.0%--92.0%--8.0%

你其中描述中文攞2嘅%係高過英文,這點是的。
但,個人認為應該睇埋1和U之%才可以更清楚入大學夢成泡湯的是中文還是英文。

從上表得知:::
   3+    2+   1+   U
中文:58.1%--87.3%--97.2%--2.8%
英文:53.8%--79.0%--92.0%--8.0%

換言知::::
   3+     2    1   U
中文:58.1%--29.2%-- 9.9%--2.8%
英文:53.8%--25.2%--13.0%--8.0%

舉例解說:取2之百分比計算
中文2=29.2%=87.3%—58.1%
英文2=25.2%=79.0%—53.8%

即,中文取2嘅百分比為29.2%比英文的25.2%為"多"。
但,中文取1嘅百分比為 9.9%比英文的13.0%為"少"。
及,中文取U嘅百分比為 2.8%比英文的 8.0%為"少"。

個人認為,入大學夢成泡湯的應該計算埋1和U之百分比。
合計2和1和U之百分比為:
中文=41.9%=29.2%+ 9.9%+2.8%
英文=46.2%=25.2%+13.0%+8.0%
即,英文取(2或以下)成績比中文科""多""。
很大機會是中文"難"取高分但"易"達標;
很大機會是英文"易"取高分但"難"達標。

加上,
中文考生人數為:45875人
英文考生人數為:46909人
由於,中文考生比英文考生"少1034人",
即是,需重讀又只考英文科不需要重考中文科嘅有機會是1034人。
重讀生中有機會是中文已經達標只欠英文未達標而需重讀1年。
這亦反映着上年度學生中文科"易"達標。

另外,5或以上的表現如下:
   5**  5*  5
中文:1.1%--3.1%--6.4%
英文:1.0%--2.9%--5.8%

同樣地,取(5)或(5*)或(5**)的百分比都係中文科人數佔"多"。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-3-17 00:03
我唔認同中文拎3比英文容易,英文考核問題通常比較直接,相對容易,中文問題則太刁鑽,考答题技巧,最明顯 ...

我剛剛整理完D數據,請給我點意見。thx.thx

其實,我都覺中文比英文難,而且中文有死亡之卷之稱嘛!

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 20-3-17 01:19
我之前係講緊 Band 1 生,然後 YmOra 講開全港,咁我先講句全港獨立一科咁計。

可惜係冇可能知道全港 Ban ...
即係只憑level 2比例就斷定學生banding?好似好無根據喎。
banding我唔知,但睇數字因英文唔達標而冇得入大學嘅人數比中文唔達標嘅多,雖然我無話中文易考過英文,我仔話齋 correlation is not causation

bobbob 發表於 20-3-17 10:17
即係只憑level 2比例就斷定學生banding?好似好無根據喎。
banding我唔知,但睇數字因英文唔達標而冇得入大 ...

我冇話單憑 level 2 判斷學生 banding,兩件事分開 wor!

gigayan 發表於 20-3-17 10:01
中文科DSE , 作文和說話幫唔幫到大分?

作文佔 24%,說話 14%。卷一 24%, 卷三 18%,SBA 20%。

卷一好多題目兩份閱讀理解,卷三要聆聽又要寫作文,SBA 要閱讀報告又學習表現,唯獨作文一條大題目,寫 1000 字左右,冇其他野。所以如果作文做得好,基本上已經贏左一半。

呢個係補習社個導師講 “搞唔掂卷一就搞卷二”

1998Ruby1998 發表於 20-3-17 14:18
作文佔 24%,說話 14%。卷一 24%, 卷三 18%,SBA 20%。

卷一好多題目兩份閱讀理解,卷三要聆聽又要寫作文 ...

阿女閱讀理解可能仲好過作文少少.....

gigayan 發表於 20-3-17 14:44
阿女閱讀理解可能仲好過作文少少.....

咁已經好好,起碼卷一搞得掂,訓練埋作文就可以保 4。

女女宜家應該已經有文體偏向,揀一種專門練,有冇人幫手改都有,老師肯俾意見當然最好。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 20-3-17 14:11
我冇話單憑 level 2 判斷學生 banding,兩件事分開 wor!
取分難,係 5-5** 之爭嘅問題,同攞 U-4 冇關。
對 Band 1 生而言,中文攞 3 背後要花嘅功夫,肯定多過英文攞 3。

即係第1句唔係解釋緊第3句,只係你嘅perception

而第1句嘅論證都有啲問題,中英文嘅level 2%表現唔可以證實『多人因為中文而大學夢泡湯』,因為有大部份人本來連英文都唔達標,中文達唔達標對佢哋嘅『大學夢』都無影響

bobbob 發表於 20-3-17 15:18
即係第1句唔係解釋緊第3句,只係你嘅perception

而第1句嘅論證都有啲問題,中英文嘅level 2% ...

呢類嘅説法,即係話美國大學籃球嘅運動員 入樽成功率 係高過 美國一般大學生,咁囉~~~

1998Ruby1998 發表於 20-3-17 14:48
咁已經好好,起碼卷一搞得掂,訓練埋作文就可以保 4。  

女女宜家應該已經有文體偏向,揀一種專門 ...

係相對地好少少

‹ 上一主題|下一主題