用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小學用中文教數學升英中可以銜接嗎?
樓主: Yfyh
go

小學用中文教數學升英中可以銜接嗎?   [複製鏈接]

gracelam 發表於 20-3-13 21:39
我女7科暫時最冇信心係Bio, 想drop

我女最好嘅科是無補習嘅科,除中文同英文補之外,最差系中文。數就臨考試無去補,之後都未知佢想怎樣打算!鼓勵下佢先,然後叫你女想清楚!

Yfyh 發表於 20-3-13 00:41
請問過來人比意見⋯小學一直用中文教數學,升英中可以適應及銜接到嗎?
如果時光倒流,是否會選擇英文小學 ...

一定唔會喔,我自己升中都係中小上英數,當年老師仲唔會教定,都一D問題都無。我係二線小學咋。阿女無我叻,英文都無大問題。佢唔係英數問題,係數學問題

kirstyau 發表於 20-3-13 19:48
所以唔需要太擔心中小英小問題,中小都好多叻人, 中英是但跛一科都好麻煩。
...

我反而覺得中文大鑊D好彩阿女頂得住佢老師真係教得好呀

回覆 little_yolky 的帖子

中文不論係中文小學定英文小學,都係死穴。
好多人可以大聲講肯定英文有星,但好少人可以保證自己中文有星。

如果仔女仲讀緊小學,家長未必諗到中文有幾重要。到中學就知道瀨野,早知小學搞好啲。呢個係考完 DSE 嘅我講嘅。

gigayan 發表於 20-3-13 21:21
但無可否認,佢地宜家中文科真係深咗,我中一時答嘅問題都無咁深
...

我覺得文言文無深,係白話文既問題無聊咗。但依家既教法,係比我以前好咗,可能係老師問題。中史、世史我覺得淺咗。依家各科要求背誦內容少咗。

Yanamami 發表於 20-3-13 20:41
無可能啦!你女个大師姐小学時中文从非試过-次A过,中学都系D呀C呀之间,都啱啱加剛剛有3,無人可以差过佢( ...

大C姐曾經D過!!!

little_yolky 發表於 20-3-14 01:11
我覺得文言文無深,係白話文既問題無聊咗。但依家既教法,係比我以前好咗,可能係老師問題。中史、世史我 ...

阿女私補中文老師都話一路讀上去,白話文閱讀理解係難過文言文閱讀理解。

little_yolky 發表於 20-3-14 01:11
我覺得文言文無深,係白話文既問題無聊咗。但依家既教法,係比我以前好咗,可能係老師問題。中史、世史我 ...

課文嘅分析問題和對比題,唔似以前一睇就知答案,就算寫咗一大堆字作為分析,都未必拎足分。

kirstyau 發表於 20-3-14 01:19
阿女私補中文老師都話一路讀上去,白話文閱讀理解係難過文言文閱讀理解。
...

文言文如熟讀某些字詞,其實唔難知道講乜,白話文可以寫緊月亮,其實講緊太陽......

little_yolky 發表於 20-3-13 23:59
一定唔會喔,我自己升中都係中小上英數,當年老師仲唔會教定,都一D問題都無。我係二線小學咋。阿女無我叻 ...

我九線小學上英中,英數都無問題

所以英數真係唔使太擔心....

gigayan 發表於 20-3-14 01:24
課文嘅分析問題和對比題,唔似以前一睇就知答案,就算寫咗一大堆字作為分析,都未必拎足分。
...

所以內容要理解清楚,而且答題技巧要好。上堂好好,老師直接點出阿女死穴,希望佢理解到。

gigayan 發表於 20-3-14 01:29
我九線小學上英中,英數都無問題

所以英數真係唔使太擔心....

擔心下科中文同新科目好過可能中史要擔心多D。C6次次見到阿女中史D分都黑面

little_yolky 發表於 20-3-14 01:01
我反而覺得中文大鑊D好彩阿女頂得住佢老師真係教得好呀

如果將時間再分配好些,少一些人生道理科,應該中文嘅教學的收穫會更顯著

1998Ruby1998 發表於 20-3-14 01:06
回覆 little_yolky 的帖子

中文不論係中文小學定英文小學,都係死穴。

無錯,自問開頭真係和阿女都未諗過中文咁出事,高小連續幾年都係由全級教得最好嘅老師教授中文,點知一上中學,阿女嚇到腳軟......

gigayan 發表於 20-3-14 01:26
文言文如熟讀某些字詞,其實唔難知道講乜,白話文可以寫緊月亮,其實講緊太陽......
...

唔知點解,阿女睇睇埋埋咁多書,但係對文章既感受好薄弱。當年我讀背影,睇一次喊一次,佢一D感受都無。

little_yolky 發表於 20-3-14 01:15
大C姐曾經D過!!!
中文E都試过!¡

little_yolky 發表於 20-3-14 01:39
唔知點解,阿女睇睇埋埋咁多書,但係對文章既感受好薄弱。當年我讀背影,睇一次喊一次,佢一D感受都無。
...

背影上年阿女學時,我上YouTube 搵返維他奶廣告俾佢睇,睇完感受深咗

gigayan 發表於 20-3-14 01:26
...
Bingo!

Yanamami 發表於 20-3-14 01:43
Bingo!

阿女宜家有時都拎返小學嘅朗讀冊嚟睇,個6本確實係珍寶

Yanamami 發表於 20-3-14 01:42
中文E都試过!¡

吓?!
‹ 上一主題|下一主題