用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 3 歲兒子情況
go

3 歲兒子情況

兒子半年前評估ASD, 現在k1,排o/e 位。近期因為在家工作所以在家教他,但感覺到非常氣餒。

教他配對連一條斜線,他都不做和專登亂連。認字和寫字更加不願意。

他對車,停車場等很執迷,一出街就不斷講車呀,停車場。自問自答。很想出街因為可以玩scooter , 玩單車或睇車。

語言大概表達到想要什麼,但非常多太空話。有些顏色只記得英文又唔記得中文。

已經有語言治療,上私家小組,幼兒導師。

你們有沒有差不多的情況?可以點做?好擔心他不能上主流。

謝謝......

Evachan^_^ 發表於 20-3-12 16:45
兒子半年前評估ASD, 現在k1,排o/e 位。近期因為在家工作所以在家教他,但感覺到非常氣餒。

教他配對連一 ...

我小朋友也和你一樣!

ivertam 發表於 20-3-13 08:33
我小朋友也和你一樣!

咁你宜家點教佢呀?

Evachan^_^ 發表於 20-3-13 08:39
咁你宜家點教佢呀?

很難教,他都不聽,他想要的做的要即刻滿足,不是就大吵大鬧,起歡扒地上玩,平時出去和在家都很吵,叫他细聲點也冇用,學校又常常投訴,他睡覺了才回服平靜,一天動過不停,叫他座定1-2分鐘也做不到,做功課又不做,但他是識做,就是不做,我也不知道應該怎樣教!

建議多聽治療師和幼兒導師意見,這段時間在家多做家居訓練
小手肌問題,可以與他多玩小手肌活動,如夾夾、蓋印等,加強前三指力度和空間感,有需要時也要找找職業治療師幫忙

加油

先做多些線條練習,如直、橫線
如他喜歡車,可叫他用筆畫線,你用車行過他的線作路

同時,也可鼓勵他完成練習後,可帶他外出玩一陣scooter 或玩單車作獎勵

言語方面,當他說了英文,建議可幫他加上中文,讓他知道

希望小小意見能幫上忙啦

小兒都係三歲K1, 自傾及專注不足
英文尚且可以每日閱讀和做功課
中文就完全放棄了, 同以上媽媽一樣, 只用廣東話同佢做家居練習, 畫線條, 剪紙填色等
教配對方面, 我教都很勞氣, 但正如妳所講, 其實佢地識做的, 只係玩野。我因為返工, 配對或學校功課放低佢自己做, 工人姐姐睇住, 我回家對答案, 結果又做到。工人竟然說仔仔Smart, 她教了少少, 就自己做。
我諗一來冇媽咪在身邊, 冇得懶。
二來工人用英文教, 是他們興趣。
妳可以試下放手唔教佢, 做完同佢一齊review或用英文教他做。
放假只想他有少許時間持續學習, 不敢迫太得緊, 怕他失去學習興趣。

謝謝妳們的回覆和分享!

我覺得佢可能係識,不過成日玩野唔做。隻腳永遠係郁來郁去....已經有俾獎勵(如餅仔)但都唔得。

小菜豆你點教剪紙和填色?我個仔就係亂剪和亂填....

咁如果用英文教,但學校用中文。咁之後點算好呢?......

小菜豆你點教剪紙和填色?我個仔就係亂剪和亂填

最初我都係任佢亂剪,
我仔2019年11月已經開始到校服務,
帶佢去做職業治療果陣治療師俾白紙佢任剪, 治療師都係話俾佢練下手指肌就夠。
後來放假剪紙材料由到校導師e-mail俾我。主要印d正方格同斜線跟住剪, 其實佢協調唔到, 我拿住紙, 佢拿剪刀, 我轉動紙方向俾佢剪, 佢而家有意識唔好剪爛d線。

填色最初都係買填色薄亂填, 後來佢開始識講"唔好出界",冇幾耐就真係唔填出界, 由用一隻色填, 而家識配搭唔同顏色。不過填色係佢興趣, 假期已經消秏咗一盒顏色筆同大量填色薄。亂填都唔緊要啦, 當俾佢練揸筆, 以前用權頭, 而家識用手指夾筆填色了.

咁如果用英文教,但學校用中文。咁之後點算好呢?
原則上用中文教, 不過講講下被佢帶咗去英文。
治療師有講過, 就算用英文講完, 都要至少用中文重複一次。
不過我懶冇做到。
放假小朋友癡多咗媽咪, 唔想媽咪返工, 佢玩野果陣我就要挾佢, 唔聽話媽咪返工, 佢就專心返。
獎勵唔得, 就搵野要挾佢地啦。加油!

多謝你既分享!等我明天試下!你個仔好叻呀!
你個仔有沒有勁鐘意望車同玩車,如果有,你有冇stop 佢?

回覆 Evachan^_^ 的帖子

你個仔有沒有勁鐘意望車同玩車,如果有,你有冇stop 佢?當然有啊!, 呢d係自閉傾向特癥呀!
屋企有幾百部玩具車, 但係唔會俾佢任玩。
全部俾我收埋佢拿唔到嘅地方。
留黎做終極獎勵和王牌, 應付佢失控情況, 平時任玩佢就唔珍惜了。
雖然佢地話就話自傾, 其實都古惑, 要留多d有利自己嘅資源對付佢地。

你有好多車呀⋯⋯咁你個仔都幾聽話...我覺得呀仔會勁扭計如果唔見哂d車車。

回覆 Evachan^_^ 的帖子

係佢面前梗係收唔到玩具車啦。趁夜晚瞓覺攞,佢揸住瞓果d都收曬。
而家間中俾一架車佢玩,佢又知我收埋唔俾我搵到。問佢車車收埋係邊就奸笑唔理我,大家鬥爭智鬥力。
工人初黎時,見識過佢被沒收玩具車有幾癲,都唔會私底下俾佢玩。驚搞佢唔掂。除咗積木,平時家中冇玩具放置俾佢任玩。
其實佢哋知只有媽咪會俾車,所以只會扭媽咪。
平時得佢同工人,冇媽咪冇玩具車冇零食冇電子產品,
冇野扭就乖乖地係屋企,食飯,讀書,純過鵪鶉。

媽咪你好勁,好有辨法呀!

Evachan^_^ 發表於 20-3-17 10:54
媽咪你好勁,好有辨法呀!

不是啦! 我都苦腦緊點教佢中文同數學...
不過我奉行3樣重點: 是我嬸嬸教我的, 其實都有D似<超級奶爸>的節目。
1. 小朋友是白紙一張, 大人給他們什麼他們就吸收什麼。
2. 平時一定要謝絕零食,電子產品,  呢兩樣只會引起小朋友扭計而冇益嘅野。
3. 不要無條件俾佢地喜歡嘅野, 要同佢地講條件, 當佢地做到妳要求才獎勵佢。
4. 不要被小朋友控制大人, 應該大人控制小朋友, 即是不要小朋友扭計時, 大人就即刻妥協滿足佢。

我好怕做情緒失控嘅家長, 又冇本事做虎媽, 唯為用物質限制的方法令佢地聽話。即是媽咪有好多佢想要嘅野, 但要媽咪滿意才俾你玩。

講得好啱!(emoji)(emoji)

咁你其實點教個仔英文呢?我試用書教但佢都係好快就走開.....有沒有特別的方法?

你個仔又有沒有太空話呢?如果有,你會點做呢?

Evachan^_^ 發表於 20-3-17 17:55
講得好啱!(emoji)(emoji)

咁你其實點教個仔英文呢?我試用書教但佢都係好快就走開.....有沒有特別的方法 ...

咁你其實點教個仔英文呢?我試用書教但佢都係好快就走開.....有沒有特別的方法?
最初我同個仔讀英文書佢都逃走。
但係工人又做到,個仔平日同工人你一句我一句講英文,
我問佢地講咩嘢,工人話佢背咗書裡面內容。
唯有學工人打開書教佢讀,我第一次都要show下糖糖氹佢一齊讀, 我讀一句叫佢跟住讀一句,有d長句子就分開讀,
雖然三歲唔識睇英文字,但係都讀到,
有時見到識嘅英文字母佢會主動指住this is “A”,
有時佢地見到書裡面嘅繪圖, 主動講番故事內容,搵番英文興趣。
而家最成功就係英文,每朝都持續到一日一本書。8本學校圖書一個禮拜循環咁讀。
而家放工返黎問佢"Have you reading today?"
佢就答: Today is Tuesday, "Brown bear brown bear what do you see"(書名)
其實未開始教Tuesday果d, 不過佢地用英文學習會吸收快過大人教, 英文程度出返晒黎。學英文方法個個小朋友不一樣, 不過英文係佢地興趣, 搵啱方法就會好順利。

你個仔又有沒有太空話呢?如果有,你會點做呢?
兩歲講得最多BB話,
而家少咗, 我講返佢以前嘅BB話俾佢聽, 佢都唔記得。

好厲害呀可以讀到出來!咁佢會不會入國際學校好d?

我都好想個仔可以咁叻.....

今日強行捉佢睇學校d書,都只是㚒硬我自己讀,唔知佢有冇聽入耳,叫佢跟讀又唔肯......

Evachan^_^ 發表於 20-3-19 13:37
好厲害呀可以讀到出來!咁佢會不會入國際學校好d?

我都好想個仔可以咁叻.....

俾D糖或新車引誘佢啦, 小朋友有動機就肯做架喇

英文叻係錯覺黎架!
佢係A仔包埋語言DELAY, 所以影響溝通以至社交。
即係佢學語文能力低, 中文從國際語言同小朋友黎講係好難學, 英文係好容易。
語言遲緩嘅小朋友咁啱接觸呢兩種語言, 就會揀咗英文黎溝通, 中文就自然更加逃避咗。
語言治療師話佢英文係啱佢3歲程度, 佢係英文環境有晒溝通醒目。
但換返中文就連兩歲小朋友都不如。
社工同語言治療師有見過小朋友 CASE係最後只能讀國際學校。
不過小兒而家3歲能力未定晒, 趁治療黃金期去訓練改善中文。

(真心我都貪英文有優勢, 所以將中文睇得冇咁重)

咁起碼都有一種語言講到吖... 叫做有個解決辦法。我覺得你個仔性格都是乖的,叫做易d教!(emoji)(emoji)