用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 home learning
樓主: kriskris55
go

[小學] home learning [複製鏈接]

封關就最實際。 點解要俾外來萬幾個過境船員周街走? 點解要難為香港人?

可以開學,但唔可以面授,咪好似餐廳可以開舖,但唔可以堂食咁囉,搞到一鑊粥。

教育局可以安排好D,唸多D,考慮多D,唔使樣樣一刀切。

就開學,又準備停課不停學,人都癲的生活。家長,老師都辛苦,成效又唔係好。小朋友需要社交學習,唔係格住個mon上網講兩句,就可以學到野。 
我寧願繼續放暑假,小朋友做自己鍾意嘅嘢,到可以返學校授課先至追進度

HH_HH 發表於 20-8-14 17:02
就開學,又準備停課不停學,人都癲的生活。家長,老師都辛苦,成效又唔係好。小朋友需要社交學習,唔係格住 ...

唔開學都困難嘅,而家都唔知幾時先有得返學校,如果又停半年,完全唔返學好難追……
我仔學校都公布咗新一年安排,時間表比上年輕鬆,而且學校可以借出iPad同埋為有需要嘅家長提供個別IT支援。我覺得幾有心,老師已經盡咗力令小朋友喺網上都可以好好學習

-----+

我地開學了(Y3), 很驚喜學校今學期的網上學習改進了,先有提供訓練比小朋友自己login晒D網及處理上網,早午zoom完中間有時間自己independent做tasks (紙上,workbook), 老師強調唔識不要問家長,可即時在google classroom 問老師,現在小朋友巳差不多完全獨立完成學習,有番routine ,老師仲話放學後(我們本身都是番半天)告訴家長不用再做任何功課好好休息,呢樣超好!放工家長可以休息。
不過太細的小朋友仲要家長幫手,但相信大家學校的網上學習隨着時間也是越做越好,不過當然希望快D回復正常。

上個學期學校用Zoom同video授課, 家長要定時定候幫忙log in同各functions, 又要協助功課同幫手影相, 錄影, 上傳等. 二三月未適應真係好忙同大壓力.

今次老師一開學就教學生點用Zoom同Seesaw, e.g. screen sharing, annotation, breakout room, 影相, 錄影, 上傳, 打字, 畫畫. 我小朋友而家基本上已經學識, 相信一兩星期後我可以完全退下

Seesaw 係咪好多人用?

木子兔媽媽 發表於 20-8-26 20:32
我校低年級用

Harrow今年都開始用,可能上年交功課要用Google drive比較麻煩(我每晚都要幫我女將功課upload上去),今年就改左用seesaw,我女因為之前hkca plk都係用佢,所以功課方面已經上晒手唔洗我理,而家作每朝起身食完早餐就準備上堂,之後都唔洗我每堂提佢夠鐘上堂,識得自己set timer
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

我地低年班用see saw,
Y3開始用google classroom

Our son (Y3) uses Microsoft Teams for live lessons and Seesaw for asynchronous lessons for his school.

He has 7 lessons from 7:45 to 2:45 with a mid-morning break and lunch time every day, similar routine/structure as normal school timetable. Each lesson runs about 40-45 mins. Out of 7 lessons, normally 5 are live on Teams. If the lessons are not live, there will be videos and tasks on Seesaw.

Our son can do all live lessons by himself (he sets alarms with Alexa) but he likes to keep the tasks on Seesaw and the non-live lessons until we get home to do them together with him.

Live and non-live, he has roughly 6-7 tasks each day on Seesaw (live and non-live). We are trying to get him to at least watch all videos by himself first.

Seesaw makes things a lot easier as we can complete and submit most tasks with just an iPad. And we can keep track on the activities/tasks (rather than going through a bunch of school emails). We hope the school will continue using Seesaw for homework even "back to school".

We try to clear as many tasks as possible each evening or at least every week. If we accumulate too many tasks, we lose the will power and motivation to do anything. (That's what happened last school year...)

回覆 Melody.in.V 的帖子

家長同小朋友都要經過一啲時間一齊學習,然後家長放手小朋友自己嚟.對上一次home learning已經經歷過以上,所以今次開學都冇乜問題 但係小朋友真係好忙由朝忙到晚

總括嚟講家長嘅都係要協助小朋友盡快能夠獨立學習,所以今個疫情,積極啲睇就唔係話冇咗好多嘢,因為小朋友真係更加獨立同有責任感,尤其是如果家長要返工,佢自己真係要好夠定力同埋夠靈活變通

回覆 Saboc 的帖子

如果係Year 4 or above會容易好多. 我小朋友上年Year 1真係一定要家長跟.
幼稚園我建議直情唔好理任何online class or assignments. 我上年今年都冇俾小朋友上足所有online classes.

同上半年對比,學校係home learning十級進步,收集各家長意見,真心完善上堂流程,起碼對我作為雙職家長減輕很多家教工作。
我最感動開學第一天收到老師Email講,話如果家長要Hard working 陪住上堂或者好似老師咁教,即係佢做得唔到位,睇完真係好感動。

開學這大半個月,最大進步係老師點教學生自學,所有apps 一個一個教,盡量要求學生係break time做埋class work,也會有small group 睇個別程度,學生自己小組討論,我仔會每日自己online update daily/weekly job list。推行電子化,老師用不同apps 同 google form睇到學生程度,比上年不停upload 去seesaw更容易管理 。還有paperless,到今日我估print out 冇多過10 張,上學期真心困擾成日驚自己print漏,隔兩日又print 一大推。 現我只係查online job list, 再make sure 我仔當日完成class work就可以。

我細囡k2,我都覺得比上半年也優化不少,screen time 無可避免多左,仍可以接受,但家長陪睇就免不了,起碼我覺得比年頭輕鬆得多。

我都覺得學校online learning 進步得好多. 大女用Google classroom, 細仔用Seesaw. 功課to do list都唔難跟. 實時上堂有番schedule 同 routine. 已經有preassessment. 學校俾咗所有不能digital 的 material回家,paper work 同 artwork更似返學. Library都會resume. 實在太厲害了

木子兔媽媽 發表於 20-8-29 02:02
我都覺得學校online learning 進步得好多. 大女用Google classroom, 細仔用Seesaw. 功課to do list都唔難跟 ...

不同IS的家長都話今學期的on line teaching很有驚喜,看出學校們暑真的很用心做,老師都話他們整個暑假都冇停過,值得一讚。
‹ 上一主題|下一主題