用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 home learning
go

[小學] home learning

有冇在職媽媽好似我咁,除左叫細路每日準時zoom 下,得閒睇書,基本已半放棄home learning狀態? 我仔得Y2,佢冇本事自已handle homework,亦唔想放工后家宅不寧,導致長期欠交兼課程落後

搵吓同道中人分享下,等我冇咁內疚(emoji)(emoji)

回覆樓主:

我都係year 2, 我仲要呢段時間home office 。online learning google meeting 做足,數學功課都做足,我哋跟唔到果d係作poem , 要寫作果d.

我小朋友繼續零電視零打機,但狂閱讀,呢個月閱讀能力大躍進,咁我都叫做有d安慰

不過我學校係冇壓力俾家長的

kriskris55 發表於 20-3-9 22:36
有冇在職媽媽好似我咁,除左叫細路每日準時zoom 下,得閒睇書,基本已半放棄home learning狀態? 我仔得Y2, ...

你哋有沒有家長代表feedback比老師?相信不止你一個在職媽媽。

我們feedback 完老師都從善如流cut了一些workload, 功課盡量簡單讓小孩自己可以應付到(這點很重要)。

另外你地可考慮要求老師每星期五一次出晒下一星期要做的東西,讓家長可彈性安排,print定晒D worksheet, 比較複雜需要家長協助就可能擺星期六日做。

我都要上班,出門前揀些小孩自己應付到的brief左佢做左先(reading comprehension, maths worksheet, spelling etc)回來才做要講解的writing/integrated studies 那些。比較花時間的如美勞(optional)或要錄影的就星期六日做。

網上做的功課盡量等我回家才做。

現在教了的複課不會再教,尤其maths和writing你都要keep 住,盡量時間上就下和老師溝通一下吧。小朋友初初未慣,做做下慣了會愈做愈快,其實有些比佢自己做下做錯都不緊要,和老師溝通很重要,有時老師以為家長希望多些功課和活動,未必全部都是課程需要。

有冇在職媽媽好似我咁,除左叫細路每日準時zoom 下,得閒睇書,基本已半放棄home learning狀態? 我仔得Y2, ...

同你一樣,在職,小朋友lower primary。 係辛苦追進度,同埋啲tasks係慢慢build up, 有時也要透過zoom做sharing, presentation, discussion,唯有放工返黎一齊做,或週末做catch up。 非主科我放手比小朋友做。我自己要求係writing, maths, reading, 同unit enquiry 係 up to date 就算。 中文我先最近同佢開始catch up。

我仔Y1,成班家長無論在職定全職都叫苦連天!有d家長頭一個月完全跟唔到功課,都幾大壓力。經過同學校多次溝通,現在的功課分了essential 和 optional,essential 約3-4份,spelling果d小朋友可自己完成,weekend就做拍片手工等功課。老師主要靠網上教學保持教學進度,因為有不少interactive activity, 小朋友都唔會太抗拒上堂!雖然辛苦,但一班家長都會盡力配合老師教學,老師亦有個別打俾無乜上live lesson 嘅同學家長了解難處,建議佢哋睇番課堂錄影追回進度。
我哋嘅live lesson每日有三至四堂,每堂15分鐘前要上網攞code ,但係出席率有99%,我覺得一班家長都好厲害!

mandy_ng207 發表於 20-3-10 20:36
我仔Y1,成班家長無論在職定全職都叫苦連天!有d家長頭一個月完全跟唔到功課,都幾大壓力。經過同學校多次 ...

每日三四堂live lesson仲每日至少三四份功課,聽落好多如果係我地班白人家長實投訴。
係咁我定算比較懶,Y2係你一半workload, 不過我覺得好夠了,都要留些時間看書畫畫玩耍。

964000 發表於 20-3-10 21:50
每日三四堂live lesson仲每日至少三四份功課,聽落好多如果係我地班白人家長實投訴。
係咁我定 ...

係一星期3-4份功課先啱

mandy_ng207 發表於 20-3-10 21:55
係一星期3-4份功課先啱

噢,咁又不算多。

我絕對係呈放棄狀態。 本身係醫護,無home office之餘返工壓力已經超標。而家淨係收工後同阿女做工作紙,拍片,手工,live嗰啲全skip.

pinkmania 發表於 20-3-14 23:11
我絕對係呈放棄狀態。 本身係醫護,無home office之餘返工壓力已經超標。而家淨係收工後同阿女做工作紙, ...

遲D放Easter holiday,反正都不能外遊,用來再追番冇做那些。
我覺得maths,writing,integrated studies,language 呢D要盡量跟, 其他art呀活動個D得閒先做。
昨天和不同學校的家長傾起,原來間間學校,同一班都都有家長嫌太少功課亦有人嫌太多,有人嫌淺有人嫌深,看來老師都好難做。

964000 發表於 20-3-15 09:20
遲D放Easter holiday,反正都不能外遊,用來再追番冇做那些。
我覺得maths,writing,integrated studies ...

無錯,我都係focus 喺math,  phonics呢啲core野。

兒子Y2, PYP, homeschooling 令我非常沮咒,功課量中上但程度艱深,尤其是寫作和UOI, 題目有點虛無,做一份要很多很多時間。例如已經需要作故事了,但他沒有足夠的vocabularies power, 寫來寫去也是那些也苦了家長。Unit of Inquiry 的題目非常philosophical, 都不知從何開始?! 每天早上醒來便想起還有十幾廿份未做便覺得很痛苦!

JBI1604 發表於 20-3-18 13:36
兒子Y2, PYP, homeschooling 令我非常沮咒,功課量中上但程度艱深,尤其是寫作和UOI, 題目有點虛無,做一份 ...

感同身受,如一個excerise 係Q&A, 可以叫佢自己做我再check下。我最頭痛是UOI 同寫作,一定要大人講解...其實見到學校係home learning不停改善優化,每星期都有survey 問我地家長意見,覺得老師盡用簡易方法教小朋友,但可能pyp 課程,真係要一個大人lead 佢地班初小點做....
平日小朋友等到我地放工, 悶左成日, 剩係想我同佢玩下。家下六日盡追下功課.... 諗到可能要捱到暑期真係nightmare

我小孩Y2, 我都觉得大人同小孩都辛苦。但見到小孩喺好多方面有好大進步,尤其學習自主同獨立.已有部份功課可以由他自己跟,由解题,了解該功課有乜嘢tasks, 自己做自己交,有問题自己問老師。但當然部份功課係要等大人陪或lead住做

我建議一星期可以有一兩日請補習姐姐黎屋企幫忙清功課同溫習 如果唔係開學好吃力

ymmmyyyy 發表於 20-3-19 00:58
我建議一星期可以有一兩日請補習姐姐黎屋企幫忙清功課同溫習 如果唔係開學好吃力
...

呢樣野咪違反咗保持社交距離嘅原則……我就唔敢比補習老師入屋,普通話外補都停咗兩個月。

ZackMama    發表於 20-3-19 09:07

Can anyone share the experience of home learning in Harrow? How's the arrangement? My son has received 20/21 year 1 offer and I would like to know more. Thanks!

---