用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如果是澳洲citizens反回澳洲升學入學要求 ...
go

[澳紐] 如果是澳洲citizens反回澳洲升學入學要求 [複製鏈接]

想請問如果子女是澳洲citizen自幼在港讀書,現考慮回澳洲讀中學,是否和海外學生一樣要考AEAS?
   6    0    0    0

直接email 問下你嗰間學校

回覆樓主:

如果 CITIZEN 要考私校,就要考AEAS,公立學校唔使,只係計school zone ,但公立學校無得homestay ,boarding.

回覆 angeldumbo 的帖子

感謝回覆!如果選擇某些公立學校,是否需要參與考入學試和面試?

Depend on 小朋友英語課程,我小朋友自小讀國際學校,first language 係英文,學校話唔駛再考試,只睇學校成績及interview

回覆 hollymama 的帖子

請問AEAS是否必須在澳洲考,或可以在香港考?通常會哪一個月份考試?小朋友係citizen, 現時F.2,如果打算返澳洲讀Year 10, 應該幾時考AEAS?心目中target 嘅學校有Sydney 的 Presbyterian Ladies’ College 或 St. Andrew’s Cathedral School,難唔難入? 女仔有無其他學校可以提議考慮? 在香港讀Band 1 中學,成績中等,文科人,謝謝!

MimiMum 發表於 20-3-14 09:19

請問AEAS是否必須在澳洲考,或可以在香港考?通常會哪一個月份考試?小朋友係citize ...

AEAS 香港有得考,個個月都有,搵升學中心報

MimiMum 發表於 20-3-14 09:19

請問AEAS是否必須在澳洲考,或可以在香港考?通常會哪一個月份考試?小朋友係citize ...

我女去讀只用学校成績表,無考任何試,而家寄宿生。直接send email去学校申請的。

仲有两间係north shore的,叫Ravenwood同Pymble Ladies College。

https://www.ravenswood.nsw.edu.au/

https://www.pymblelc.nsw.edu.au/

謝謝你的資料!

回覆 Yanamami 的帖子

謝謝你的資料!忘記了你大女還是細女去澳洲讀書?讀Year 10? 用神校/Band 1學校成績所以不用考AEAS? 我本來無諗過亞囡咁早返去讀書,但依家香港嘅情況才要重新考慮,不過亞囡始終都係唔捨得香港啲同學(或者應該係我唔捨得佢),所以佢仍然想在香港完成中學,才去澳洲讀大學,不過聽講citizen 用香港公開試成績 (無論DSE 或 IB),都只可以跟澳洲local quota,而NSW省嘅大學又特別競爭大....仲係諗緊!好多謝你嘅資料,一直有睇你喺BK嘅回覆,好有用!你女女在澳洲讀書適應嗎?

MimiMum 發表於 20-3-14 21:26
回覆 Yanamami 的帖子

謝謝你的資料!忘記了你大女還是細女去澳洲讀書?讀Year 10? 用神校/Band 1學校成績 ...

大女係用DSE成績經local條隊入,佢自己一手一脚申請,所以我都唔知要搞d乜,似乎都有d複雜(因好似HK JUPAS禁,有好多deadlines要留意),今年Yr3了,在中五升中六果个summer考定ielts準備申請大学时用。

-样啦,上年八月尾见勢色唔对,急急忙同細女申請,本來-向亦諗住好似家姐禁考完DSE先去讀U, 但提前左走。唔係睇见呢个帖,我矇剩剩都唔知有个禁既試,学校只问我攞成績表,然後skype interview 咋。佢係果边亦適應得好好。我都唔捨得佢,但又心諗,如想佢係果边落地生根既話,早去亦係好事。

Citizen如讀public school不能homestay嗎?如父母不回流只可讀private school/catholic school?

arianne9999 發表於 20-3-14 23:29

Citizen如讀public school不能homestay嗎?如父母不回流只可讀private school/cath ...

Citizens 回流澳洲讀中學,當然可以homestay.

佢意思係public schools 無boarding, 又無咁嘅service 幫citizens 搵homestay, 要自己揾。

回覆 Activehealth 的帖子

Thanks! 我囡今年升小一,希望佢中學去Melbourne 讀書,如果到時居澳老人家身體不方便照顧的話可能會讀public 加homestay一段時間,再考慮考selective or private....

Yanamami 發表於 20-3-14 22:03
大女係用DSE成績經local條隊入,佢自己一手一脚申請,所以我都唔知要搞d乜,似乎都有d複雜(因好似HK JUPAS ...

請問用DSE成績報澳洲大學,學年可以銜接嗎?可否暑假插班或是遲半年開學呢?謝謝!

Gloriasogashiwa 發表於 20-3-16 07:35
請問用DSE成績報澳洲大學,學年可以銜接嗎?可否暑假插班或是遲半年開學呢?謝謝!
...

阿女果时係先接受CU offer, 係HK讀左-个学期再等二月去澳开学。因當時未知会唔会申請到澳洲心儀大学及学科,所以-定会先接受CU offer, 边讀边等澳洲果边confirm.

arianne9999 發表於 20-3-15 23:19
回覆 Activehealth 的帖子

Thanks! 我囡今年升小一,希望佢中學去Melbourne 讀書,如果到時居澳老人家身體 ...
申請讀public,係咪-定要父或母係當地住?唔可以用親戚報?好似address proof要求幾嚴……

Yanamami 發表於 20-3-16 09:49
阿女果时係先接受CU offer, 係HK讀左-个学期再等二月去澳开学。因當時未知会唔会申請到澳洲心儀大学及学 ...

感謝!我還有細仔升中學,如果不是等大仔考DSE,去年暑假全家已離開HK.

Yanamami 發表於 20-3-16 09:55
申請讀public,係咪-定要父或母係當地住?唔可以用親戚報?好似address proof要求幾嚴…… ...
我哋當地有物業,address proof 不是問題,公公婆婆每年番去住半年,citizen理應可以讀public,可能要先用公公婆婆做guardian? 其實我也不太清楚,不過我aim at selective more than private,想佢讀public 適應下環境year 9考 selective or 好的private/catholic schools....自己當年都係讀住public 考selective, 不過在Sydney...唔知Melbourne 有冇唔同

Activehealth 發表於 20-3-15 20:26

Citizens 回流澳洲讀中學,當然可以homestay.

請問如在南澳個邊讀中學,讀大學時可容易申請Melbourne,Sydney或Queensland大學嗎?
‹ 上一主題|下一主題