用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中基2020
樓主: sumchanma
go

中基2020  

sandylaw617 發表於 20-3-12 16:41
回覆 cheukkiki 的帖子

是否住東區?

不是住東區呀!

cheukkiki 發表於 20-3-12 17:14
應該係B1b

Thx , 咁你哋會唔會交留位費啊?

MuiMuiQQ 發表於 20-3-13 10:10
Thx , 咁你哋會唔會交留位費啊?

不會了,自行唔得會搏大抽獎!

cheukkiki 發表於 20-3-13 10:36

都係嘅,1b 生,每一區都會有好多選擇

MuiMuiQQ 發表於 20-3-13 10:45
都係嘅,1b 生,每一區都會有好多選擇

希望啦,但自行都不抱太大期望!而家太多太叻嘅學生,唔夠人爭!

cheukkiki 發表於 20-3-13 10:49
希望啦,但自行都不抱太大期望!而家太多太叻嘅學生,唔夠人爭!

請問你係邊區?
自行有冇搏高一級?

MuiMuiQQ 發表於 20-3-13 10:50
請問你係邊區?
自行有冇搏高一級?

中西區,有搏 band one 頭學校,所以打定輸數!

cheukkiki 發表於 20-3-13 11:52
中西區,有搏 band one 頭學校,所以打定輸數!

中西區1b 生,強

cheukkiki 發表於 20-3-13 10:36
同意! 東區大抽獎唔差!

HK-EAST-PAPA 發表於 20-3-13 12:32
同意! 東區大抽獎唔差!
如果是東區band 1男仔,好似唔夠band 1 位啊! 中西區就好似夠?
所以東區band 1男仔可能會被派去band 2 校? 今屆出生率又高

horizon08 發表於 20-3-13 12:39
如果是東區band 1男仔,好似唔夠band 1 位啊! 中西區就好似夠?
所以東區band 1男仔可能會被派去band 2 校?  ...

雖然係舊料, 但我相信分別不大, 東區升 band 1 機率排行第三, 僅次 灣仔同中西區.

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3723487&extra=&page=1

回覆樓主:

只可以說百貨賣百客 有人鍾情於直資中學也有人喜歡官津中學 大抽獎則涉及 機會率和彩數 最緊要弄清楚遊戲規則 知道最大風險和回報 就可以了

我嗰東區Band 1B女為何寧願交學費讀中基都唔讀本區英中,除咗之前提過近屋企外,其實主要因為我覺得中基係一間增值嘅中學。大家睇返佢嘅校務報告可以睇到佢收嘅學生在Pre S1既中英數考試平均分只係60幾分,可想而知佢收嘅學生並非好叻.但係6年後佢既學生在DSE考試中可以有約7成人攞到3322,另外有三成幾嘅人入到三大,所以我覺得佢係值得讀嘅。

happy+ 發表於 20-3-11 13:16
本星期五下午1點前要去註冊,否則自動放棄。
小朋友係1b生

請問你今日係咪已經去咗註冊了?

其實會唔會收到call嘅人都有唔同嘅deadline註冊時間呢?因為我個朋友係明午一點前要去註冊

lily233242 發表於 20-3-13 20:56
請問你今日係咪已經去咗註冊了?

其實會唔會收到call嘅人都有唔同嘅deadline註冊時間呢?因為我個朋友係 ...

昨天已經去了註冊。你朋友明天下午一時前,因為佢應該係星期四收到offer的。

happy+ 發表於 20-3-13 20:22
我嗰東區Band 1B女為何寧願交學費讀中基都唔讀本區英中,除咗之前提過近屋企外,其實主要因為我覺得中基係 ...

Agree, 係疫情下, 你就會發現直資同津校既分別。 每個人鐘意既學校都唔同, 但我舊年, 因為本區冇心儀學校, 所以, 我一心係考直資, 因為直資學校資源多好多。
而中基係我好心儀既學校, 我覺得佢係絕對有潛力可以再Top D.
幾個朋友仔女, 讀緊中基, 都話非常好。

hkitty09 發表於 20-3-13 23:02
Agree, 係疫情下, 你就會發現直資同津校既分別。 每個人鐘意既學校都唔同, 但我舊年, 因為本區冇心儀學 ...

資源當然多D,印象中外籍老師好像有6、7個,對嗎?而官津相信只有一兩個而己。

happy+ 發表於 20-3-13 23:17
資源當然多D,印象中外籍老師好像有6、7個,對嗎?而官津相信只有一兩個而己。
...

政府學校係相對小D資源, 同埋外藉老師多數都係一、兩個。
恭喜你小朋友入左中基, Enjoy!

hkitty09 發表於 20-3-13 23:23
政府學校係相對小D資源, 同埋外藉老師多數都係一、兩個。
恭喜你小朋友入左中基, Enjoy!

請問中基外籍老師會有幾個?

回覆 HK-EAST-PAPA 的帖子

謝謝!
但東區男同女派到band 1位的%好似不同,女好似比男好?