用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF 保母車退款
go

[中學] ESF 保母車退款

請問各位 ESF 家長, 你哋幫襯嘅保母車公司有冇退款呢?

kw_kung 發表於 20-3-8 14:06
請問各位 ESF 家長, 你哋幫襯嘅保母車公司有冇退款呢?

阿仔間ESF 中學間校車公司,對已繳校車費,主動二月+三月每月退番25%落學生三月份校車費戶口,用來作2020/21校車費減免。

未交二月至六月份校車費,賬單會作調整,二月三月各減25%。

Activehealth 發表於 20-3-8 15:20
阿仔間ESF 中學間校車公司,對已繳校車費,主動二月+三月每月退番25%落學生三月份校車費戶口,用來作2020/ ...
唔好意思!請問係咪 2-3月都要俾 75% 車費?
我哋嗰間係楊美莉旅運,上年12月頭已收今年 1-3月錢,冇主動退,早兩日我哋打去問,佢知我哋唔會再搭之後好堅決話只可退 30 %,我哋唔同意,但佢哋堅決唔肯退回全數。

kw_kung 發表於 20-3-8 15:50
我哋嗰間係楊美莉旅運,上年12月頭已收今年 1-3月錢,冇主動退 ...

退就人情,唔退就合約,no big deal

kw_kung 發表於 20-3-8 15:50
我哋嗰間係楊美莉旅運,上年12月頭已收今年 1-3月錢,冇主動退 ...

我地校車費未開學之前已經一早俾咗,一次交全年,所以退款留返出年用,如出年唔搭學年尾出支票退款。

有啲人逐期俾,二月、三月交75%(扣25%)。

peter1 發表於 20-3-8 16:00
退就人情,唔退就合約,no big deal

同意,無諗住亦唔贊成校巴公司應該退全數。

有合約講明要交足 10 個月?

kw_kung 發表於 20-3-8 16:12

但合約有寫明如果要取消唔搭,要最少一整個月之前通知。

請問樓主有無通知過校車公司二、三月唔搭校巴?

kw_kung 發表於 20-3-8 16:12

先查下份合約,如有勝算,你可以搵律師告佢

回覆 Activehealth 的帖子

冇呀!唔該曬!

回覆 peter1 的帖子

Thanks !

(delete)

我唔記得有冇規定,一向冇理,有時一個月返幾日都照俾,以前有啲家長見返得少會停嗰個月唔搭唔俾錢,年年加價我哋都冇理,有啲家長會講價,所以同點上落有啲人平過我哋㗎,早兩年由於考公開試只需返到4月,5-6月我哋都照俾錢,不過見而家停咁耐課咪問佢哋囉。

Activehealth 發表於 20-3-8 16:38
但合約有寫明如果要取消唔搭,要最少一整個月之前通知。

請問樓主有無通知過校車公司二、三月唔搭校巴?
請問你哋係咪都係幫襯楊美莉?

kw_kung 發表於 20-3-8 19:45
請問你哋係咪都係幫襯楊美莉?

唔係,係冠忠巴士,學校PTA 搵冠忠負責校巴。

回覆 Activehealth 的帖子

Thanks !

人地揸車都要食飯,有家庭...

我對於楊美莉一向的service 也不滿意,校車姨姨沒耐性常黑面,回程也常常delay!

JBI1604 發表於 20-3-18 13:46
我對於楊美莉一向的service 也不滿意,校車姨姨沒耐性常黑面,回程也常常delay!
...

係㗎!之前個司機好惡好無禮貌(我哋冇保母跟車), 今年換咗個司機, 通過一次電話似乎幾好, 但年紀好大, 18年佢哋嗰單觀塘失控撞壆個司機都 74 歲。
學期開之前講明喺邊度上落, 但之後又會改而冇商量嘅餘地。有年明明講好喺我屋苑前上落, 第一日返見架車停喺前面隔離屋苑唔駛過嚟, 跟住我哋跑過去, 個司機話以後都係咁, 於是我打俾個老闆娘, 終於肯停我屋苑, 但之後個司機就話鬼我個女, 仲對佢好惡添。

阿女幼稚園嗰陣搭冠忠, 司機揸得好快, 好危險, 好多時喺外邊條線停車上落, 就算埋邊條線仍有車駛過都唔理。有次架車無端端改停喺後面街隔兩個屋苑, 我見到就即刻跑過去, 我未跑到去個保母就已經不停催阿女自己快啲跑過馬路(冇交通燈)嚟我度, 離曬譜!

其實就算佢哋幾差都冇計, 冇辦法搵到第二間代替, 我試過喺學校附近直接問啲停泊咗嘅保母車, 個個都話唔接, 有啲仲好冇禮貌趕我走添。啲老闆好巴閉㗎, 又有錢, 揸靚車, 住靚樓, 生意唔驚冇人幫襯, 好似有曬預定嘅範圍冇人能夠同佢哋爭, 有曬據點劃好曬地盤咁。

其實學校轉介佢哋俾家長, 又限定係佢哋認可嘅保母車至可駛入接載學生, 然後就話所有嘢都唔關佢哋事, 有咩問題家長自行同保母車公司傾, 咁即係無論幾差都冇監管, 亦不協助, 好不負責囉!

Google下冠忠老闆 .....