用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 明年全港大學生都申请留班,校內有無資源? ...
樓主: Mikeyuen
go

明年全港大學生都申请留班,校內有無資源?  

洋蔥頭媽咪 發表於 20-3-11 18:49
有㗎,之前就聽過網上话有人本科唔合格,讀極都畢唔到業
呢個問題好耐之前我都同啲仔討論,佢哋話 ...

我之前就係諗點都會有人試過不能响四年內畢業,但又認為無理由有人願意交足全費之下多讀一年書架?!應該點都會四年完成學位架?!

YmOra 發表於 20-3-12 01:42
我之前就係諗點都會有人試過不能响四年內畢業,但又認為無理由有人願意交足全費之下多讀一年書架?!應該 ...

我仔話係衰邊科下年就重修邊科,同中/小學不同,非全年度所有嘢,所以估計係要自費。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-3-12 07:43
我仔話係衰邊科下年就重修邊科,同中/小學不同,非全年度所有嘢,所以估計係要自費。
...

哦!明白晒!有道理,只重修和邀費不合格的科目好合理。thx.thx

樓主代表全港大學生?我冇聽過有人想留班。

Chole 發表於 20-3-12 14:20
樓主代表全港大學生?我冇聽過有人想留班。

不是!我都畢業四十多年了。只不过就多方面推論一下。原來後多家長都很介意子女留班。不去分析現實。

醒目開學勳章 王國長老

Mikeyuen 發表於 20-3-12 19:49
不是!我都畢業四十多年了。只不过就多方面推論一下。原來後多家長都很介意子女留班。不去分析現實。
...

幾時有家長介意子女留班?
現實係學生自己唔想留班wor

一廂情願毫無根據推論下就當現實,我真係見識咩叫斷估無痛苦

停課禁耐,听最多小学生家長怕仔女学唔到野,听最多中学生家長(尤其高中)怕学校教唔切書,拖慢進度,但又真係無听过有大学家長担心过d乜野喎……禁大个人,話哂都近乎踏入社会,有问題点都要自己死掂佢,非常时期就非常对策。香港人值錢在乜野?靈活变通,馬死落地行囉~

October.    發表於 20-3-13 17:25
洋蔥頭媽咪    發表於 20-3-13 08:04

Mikeyuen 發表於 20-3-12 19:49
...

原來前輩已畢業四十幾年,失敬失敬!

你嘅題目已經不符現實,分析都冇乜意思!

至於家長介意與否,我冇資格代表全港家長,妄論家長不去分析現實,實在不敢苟同。

現實就係冇乜學生要求留班,樓主接受呢個現實嗎?

ANChan59    發表於 20-4-19 00:04

Yanamami 發表於 20-3-13 00:22
停課禁耐,听最多小学生家長怕仔女学唔到野,听最多中学生家長(尤其高中)怕学校教唔切書,拖慢進度,但又真 ...

是呀

Chole 發表於 20-3-13 00:37
原來前輩已畢業四十幾年,失敬失敬!

你嘅題目已經不符現實,分析都冇乜意思!

假如我是他的家長,我會勸他留班,但校方也有他的難點!
留級可
1.下一年學好些,成績好点
2.避起經濟低迷
3.洗脱下社運

如果有僱主,不分青紅皂白,不理學術能力,只要是与學運年份對號便不与聘請,這樣的老板,公司,不做也吧.

October.    發表於 20-3-13 17:26

樓主嘅題目係關心學校資源問題,而家都冇呢個問題,唔知有乜嘢好討論。

或者你嘅題目應該係:呼籲全港大學生都申請留班/ 留班嘅好處

咁唔公平喎,全港學生今年都冇乜返學,應該呼籲全部學生一齊留級喎,樓主有冇勸自己仔女留班?有冇呼籲啲親戚朋友?有人響應你嘅呼籲嗎?

IloveJJ 發表於 20-3-13 10:17
只有你想你仔女留吧?
我當學生時不想留班,現在當父母也不想仔女留班。
因為怕不合程度而想留班,只是逃避 ...

努力就可達標,未免太簡單化,有很多外界環境决定,上不足课,未完成實習及實驗课。哪可用努力解决?

Chole 發表於 20-3-13 15:04
樓主嘅題目係關心學校資源問題,而家都冇呢個問題,唔知有乜嘢好討論。

或者你嘅題目應該係:呼籲全港大學 ...

叫全港學生留班是滥用社會資源!

回覆樓主:

有明顯此屆畢業的大部份大學生是不靠班,只是一個虛名吧。記着是2020畢業班!

回覆樓主:

不夠班

回覆樓主:

2021-2023 畢業 都一樣,除非他們在畢業前補足學分。像中學生一般,又除非他們是天才,可跳班呀!