用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 大家的資優兒思想成熟嗎?
樓主: sunnymama2
go

大家的資優兒思想成熟嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

stillgood20 發表於 20-3-16 08:24
RNA virus vs DNA virus 電視曾訪問狗醫,
解釋病毒对狗隻可有影響,狗醫:咩門鎖和門匙不配,新病毒不能生存 ...
RNA 可變性太大,其實呢刻開唔到鎖,唔等於以後都開唔到我相信佢係想派定心丸,唔想d 狗主panic

恐龍家

小曳人 發表於 20-3-16 10:30
RNA 可變性太大,其實呢刻開唔到鎖,唔等於以後都開唔到我相信佢係想派定心丸,唔想d 狗主panic
係疫情, 很多專業人仕, 不同解畫.
背景不同.很唔可靠.

Back to logic.

睇数据.

見到不少是誤解,誤導.

小曳人 發表於 20-3-15 21:48
我唔認同思想成熟同IQ有關
當然,佢地可能有過人分析能力,語言能力,批判性思考,但都係某d題材下表現過人 ...
運動+疫情.我細囝要完成副學士第二年.
只上了不足2個月堂.

今年要學的,其實很多,
沒法上學, 只靠網上教授.
效果因人而異.

偶然會問亞囝.OK嗎?
佢話OK,那放心.

不過,佢d同學,我真係擔心.未必應負到,

sunnymama2 發表於 20-3-10 14:54
多謝你,願意分享育兒經驗,對初小的家長好有用。

無論小朋友將來會否開竅,佢都係每個媽媽的寶。
加油呀!

小曳人 發表於 20-3-15 21:48
我唔認同思想成熟同IQ有關
當然,佢地可能有過人分析能力,語言能力,批判性思考,但都係某d題材下表現過人 ...
我仔差唔多, 成日玩毛公仔, 都系好嗲. 而家會八邊個男仔鐘意邊個女仔, 邊個女仔鐘邊個男仔. 咁我地會問佢鐘意邊個女仔, 佢有時話比同學ship佢鐘意邊個女仔.  做父母對個仔真系好多幻想, 成套韓劇咁幻想.

小曳人    發表於 20-3-17 16:40

小曳人 發表於 20-3-16 10:30
寵物好似屋企人,其實病唔病都係一樣對待。有病就去醫,平日少D同其他寵物一起玩。

回覆 sunnymama2 的帖子

請問你係邊做評估?
我諗緊帶唔帶去評估(資優同ADHD),因為幼稚園的教育心理學家,社工同英文補習老師(本身教開小學)都提過我仔好可能係資優,但我又唔覺,只係覺得佢極坐唔定同周圍攪嘢.....佢而家升小一......我都好驚有老師打黎投訴.....

資優只係吸收事物快,轉數或反應快,唔代表成熟或勤力過人。

孩子資優,家長知憂!

資優孩子也是孩子,成長要時間要耐性,要撞板要糾正。

每個孩子有自己的喜惡,不傷害自己,不影響別人,隨緣吧!

學習方式五花百門,不理黑貓白貓,捉到老鼠就係好貓!創新⋯⋯⋯
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主:

我仔快12歲,成個大BB甘。呢2年高左重左好多,牛高長大,但唔想長大(emoji)

ANChan59 發表於 21-4-7 20:13
孩子資優,家長知憂!

資優孩子也是孩子,成長要時間要耐性,要撞板要糾正。

找到合適佢地最重要

sillydad 發表於 20-3-16 07:53
我仔都係在家上左HKAGE的COVID-19的講座, 這個係佢近來最有興趣的題目。我仔又係喜歡玩毛公仔。其實我覺得 ...

早2日同由細睇到佢大的社工姑娘傾揾學校,佢又係話純真冇雜念會幫到佢升中後學習。