用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 大家的資優兒思想成熟嗎?
樓主: sunnymama2
go

大家的資優兒思想成熟嗎?

LeeCC 發表於 20-3-10 14:02
非常同意,讓他發展自己的興趣,家長會有驚喜

家長需要做的是按能力提供資源和給予空間,對他們的創作抱 ...

多謝你,獲益良多。

planetearth 發表於 20-3-10 10:35
男仔大概12,13歲開竅, 資優與否都差不多. 我仔系咁, 好多朋友D仔都系咁,但有部份人好早好成熟好乖. 有些初 ...

多謝你,願意分享育兒經驗,對初小的家長好有用。

無論小朋友將來會否開竅,佢都係每個媽媽的寶。

LeeCC 發表於 20-3-9 17:42
由一年級開始,曾有幾個老師問我仔係咪資優,我話唔知呀,sen老師話,唔緊要,評唔評估無咩所謂,我地都會 ...

我個小朋友同你個仔一樣,今次停課,仲學得快過返學。
今次停課,先發現佢理解力超快,學所有野都係教一次就識同明。未停課之前,佢因為人際相處問題,我成日同佢講極都唔明,話佢豬咁蠢。咁啱見停課得閒,帶佢去做測試,先知係資優。
平時返學,上堂就俾老師投訴專注力不足,小息放學就同同學仔相處有問題,真係俾老師投訴到喊
反而停課之後,由朝到晚都係睇書自學,而家做緊高2年級嘅作業,同一年級嘅野,佢話一早識曬,boring
認真要諗下,開學之後要點樣安排佢發展

都敏俊C 發表於 20-3-13 02:46

我個小朋友同你個仔一樣,今次停課,仲學得快過返學。

我無俾佢高年級的作業,只係鼓勵佢去嘗試新的科目和課題,因為九月升中,將會有好多新科目,佢網上學習和睇有關的課外書都睇得津津有味。

我問佢明唔明,需唔需要我解下,佢就堅持自己睇,無需要我教,我也讓他自由發揮,因為我覺得今日唔明得曬,遲早會明的,讓他自己摸索吧

LeeCC 發表於 20-3-13 07:03
我無俾佢高年級的作業,只係鼓勵佢去嘗試新的科目和課題,因為九月升中,將會有好多新科目,佢網上學習和 ...
在家自學一定比上堂學得快。我仔在學校上堂就係好多同同學相處的問題比學校投訴。相處對資優生來說是很重要的學習。
仔可以自動自覺溫書就好了。

sillydad 發表於 20-3-13 09:48
在家自學一定比上堂學得快。我仔在學校上堂就係好多同同學相處的問題比學校投訴。相處對資優生來說是很重要 ...

我無俾佢做評估,所以唔知係咪定義中的資優兒,但如老師所講,評唔評估無所謂,最緊要系我地按他的學習能力,興趣和特質去教

佢最初引起老師注意是他的認字能力,我記得一年級第一次中文默書後,老師同我講,佢好叻,佢係咪資優兒?

你地小朋友睇書是否會同一時間睇10本8本,打開曬睇,跳下呢本,跳下個本,呢堆書有部分系有關係,有部分完全無關的,有些睇過,有些新的,一段時間後,就話,睇曬呢10本書,又逐D執另外一set,又係跳來睇

中途問佢某本書講咩,佢都話睇緊,唔知,但睇完成set,佢會講佢睇到D咩,連我以為系無關的書,原來當中有關係,可能系科普書解釋了小說某情節的理論

LeeCC 發表於 20-3-13 10:26
你地小朋友睇書是否會同一時間睇10本8本,打開曬睇,跳下呢本,跳下個本,呢堆書有部分系有關係,有部分完 ...
我覺得連繫不同範疇的知識的能力是資優小朋友的特質。佢地會同時做緊幾樣野, 睇緊幾本書。

sillydad 發表於 20-3-13 10:32
我覺得連繫不同範疇的知識的能力是資優小朋友的特質。佢地會同時做緊幾樣野, 睇緊幾本書。 ...

佢經常同時做幾樣野,俾人感覺樣樣做一半放系度

書又係,擺到周圍都係,本本都係打開

停課日子,長時間在家,佢開左幾樣野的頭,樣樣都話做緊睇緊,唔俾我地執,唔俾掂

LeeCC 發表於 20-3-13 10:26
你地小朋友睇書是否會同一時間睇10本8本,打開曬睇,跳下呢本,跳下個本,呢堆書有部分系有關係,有部分完 ...
我仔咁睇書,我整日鬧佢亂來。

b3410 發表於 20-3-13 12:24
我仔咁睇書,我整日鬧佢亂來。

原來系正常

sillydad 發表於 20-3-13 10:32
我覺得連繫不同範疇的知識的能力是資優小朋友的特質。佢地會同時做緊幾樣野, 睇緊幾本書。 ...

小朋友二年級時,有一次校長問我小朋友呢排睇咩書呀,我一臉尷尬,講左一堆書名,我話,佢好奇怪,同時間睇幾本書,唔會睇完有一本再一本。校長話,如果能力容許,買多些不同種類的書放系屋企,讓他隨手就有不同的書睇,也可以重複再睇,俾佢自己學習

LeeCC 發表於 20-3-13 13:05
小朋友二年級時,有一次校長問我小朋友呢排睇咩書呀,我一臉尷尬,講左一堆書名,我話,佢好奇怪,同時間 ...
那我細回囝特別奇怪.唔鍾意讀實体書.
從小至中六,未曾讀完過一本故事書.
讀書報告都係亂做.

LeeCC 發表於 20-3-13 10:54
佢經常同時做幾樣野,俾人感覺樣樣做一半放系度

書又係,擺到周圍都係,本本都係打開

我個仔都係咁,睇完呢本幾眼,就睇另一本幾眼。

佢主要睇資訊性的,琴晚佢先問我知唔知有d蟻對樹係好的(我只知啄木鳥醫生)。

佢又唔知睇咩野,教(迫)我整冰糖葫蘆,總之知好多我唔識的知識。

但佢只睇資訊性的,叫佢睇英文書就走佬

sunnymama2 發表於 20-3-15 10:39
我個仔都係咁,睇完呢本幾眼,就睇另一本幾眼。

佢主要睇資訊性的,琴晚佢先問我知唔知有d蟻對樹係好的( ...

如果佢睇資訊的範圍廣,都無所謂。我個興趣好狹窄,來來去去都係鐵路/飛機/世界大戰/武器/古代武士

最近開始進入Harry Potter的世界

LeeCC 發表於 20-3-13 13:00
原來系正常
有唔可以話正唔正常,只係習慣唔同。我女就一定一本一本好似食落肚咁睇書。仔就會幾種不同類型,中文英文一起睇,話費事拎來拎去。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我唔認同思想成熟同IQ有關
當然,佢地可能有過人分析能力,語言能力,批判性思考,但都係某d題材下表現過人,但待人接物上,絕對唔係成熟

我仔就13歲,仲會玩毛毛公仔,仲會嗲我架!我反而好珍惜呢份童真,就當佢只會係屋企低B,都係好事

另外,見大家討論超前學習
我嘅態度係:乜都可以學,但唔做課程練習!唔買補充練習!當然,响數學超前學習上,或多或少都要跟課程學,但唔需要大數練習

講個笑話:話說我尋日聽咗HKAGE同 青年科學院搞嘅COVID-19 zoom talk, 阿仔對生物無興趣, 所以唔聽加唔理我,到我自己聽完個talk,想講少少DNA virus 同RNA virus 嘅分別,同埋討論下個growth curve, 叫大仔聽,佢竟然係識哂!! 我都唔知佢識幾多野,只可以話係套百科書加"觀念"系列嘅功勞!

大家好好珍惜呢個特別home schooling 日子,做d平時無時間做嘅事,好好享受一下難得嘅自主學習空間!
恐龍家

小曳人 發表於 20-3-15 21:48
當然,佢地可能有過人分析能力,語言能力,批判性思考,但都係某d題材下表現過人 ...

好好珍惜這個自主學習的機會

學校的功課做完就放低,其餘時間讓他做想做的,睇他想睇的書或網站,學他想學的

當然,佢地可能有過人分析能力,語言能力,批判性思考,但都係某d題材下表現過人 ...
我仔都係在家上左HKAGE的COVID-19的講座, 這個係佢近來最有興趣的題目。我仔又係喜歡玩毛公仔。其實我覺得就係那種純真, 無雜念, 先至對學習新事物有幫助。

RNA virus vs DNA virus 電視曾訪問狗醫,
解釋病毒对狗隻可有影響,狗醫:咩門鎖和門匙不配,新病毒不能生存於狗隻上.
我聽見,真係笑死我.
正正RNA.不穩定,可变形,数量大,門匙可变.
最終,見到有弱感染.

嗰醫生不知是立場問題,還是知識?
定邏輯?