用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC定DGS?
樓主: 小乖豬
go

SPCC定DGS?  

fatman69 發表於 20-3-8 17:12
如果樓主細女選DGS,以後開親SPCC vs DGS呢類帖,樓主就係最佳用家,會有客觀品評。
...

一直以為佢大女揀咗DG添!真係好犀利,兩姊妹都係任揀

b3410 發表於 20-3-8 21:33

可能因為之前見過 詳盡嘅 DG 攻略

goodmama2003 發表於 20-3-8 21:49
兩間收生喜好不同,兩間一齊收真係超級勁!

認識不少SPCC 的,都同時有 DGS  offer

小乖豬 發表於 20-3-7 23:53
大女讀緊SPCC, 今年二女手持DGS, SPCC等消息, 唔知邊間好?

咁你同你大女對 SPCC 有咩睇法?另外,你及你細女對 DGS 有咩睇法?家姐會唔會 recommend 阿妹讀 SPCC?定係叫阿妹千祈唔好來?

我識嗰個舊年 in 完後表明唔鍾意 DGS,所以收到 SPCC offer 之後好容易做決定。

b3410 發表於 20-3-8 21:33

而家睇得EK多,過後先識,
要入神中,先入神小。
樓主就早早明白呢個道理!
SPCC同男女D每年都比幾間神小包起左吾小位。見果知因,再生一個就知點舖排。

回覆 fatman69 的帖子

同意非常!特別是女D,除了運動的超級精英外,中一外生幾乎只來自幾間英小或神小或仁小!
我估計女D劉校長見埋其他"屋邨" 小學的級頭,只是想看看其他小六精英的程度。
最可笑的是,女D叫d叻女可申請中二插班,哈哈哈!等其他 Band 1A 中學 train 下d女,適應了中一英文授課才入吧!

fatman69 發表於 20-3-8 22:01
而家睇得EK多,過後先識,
要入神中,先入神小。
樓主就早早明白呢個道理!

有朋友3個仔女都係d系,記得佢講過想入邊間中學,就諗邊間小學,跟手就知應該讀邊間幼稚園

Dianamomo 發表於 20-3-8 22:24
回覆 fatman69 的帖子

同意非常!特別是女D,除了有運動的超級精英,中一外生幾乎只來自幾間英小或神小或 ...

人是有墮性的,考神中時就鬥志旺盛,落選後回歸官津後,十個有九個都不再考插班,一個理由「而家讀得好開心喎」就足夠!
SPCC/DGS等校年年级都有人走,你吾考吾試,永遠都吾會明白到這類學校的優點。

Yanamami 發表於 20-3-8 16:08
我只见我女日曰煲youtube, 超閒。

你女依家係 DG?

我女係豬油派,讀邊間我估也超忙

老實講兩間 S1 application process 相比真係天同地,一間只准入門口一米放 doc, staff 同 guards 都串過人,另一間成個過程 nice 同舒服好多。唔知大家有冇同感?

sfly97 發表於 20-3-8 23:25
你女依家係 DG?

我女係豬油派,讀邊間我估也超忙

点解成曰要置疑我女係咪讀紧?做野手腳快-定有著数係真~

回覆 sfly97 的帖子

那一間不只 staff 同 guard 不友善,高高層秘書更串!打電話來,說高高層有會開,要改時間 interview,態度不可一世。可能是見我們不是神小吧!

Dianamomo 發表於 20-3-8 23:39

那一間不只 staff 同 guard 不友善,高高層秘書更串!打電話來,說高高層有會開,要改 ...
結果有無改到?我女之前1st in, 我都有fax去改时间~

回覆 Yanamami 的帖子

不是我們要求改,是高高層要求改的。

Dianamomo 發表於 20-3-8 23:47

不是我們要求改,是高高層要求改的。
禁大概唔止你-个要改时间?-个时段都2nd in唔少学生……

點寸法?我上次唔記得帶信封他們都有提供

是的,識得一個其他學校的學生也改了時間。

interview 發表於 20-3-9 00:01

點寸法?我上次唔記得帶信封他們都有提供
禁啱?b3410話佢都試过忘記帶信封(定貼郵票?忘了……)