用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC定DGS?
樓主: 小乖豬
go

SPCC定DGS?  

Yanamami 發表於 20-3-10 21:02
Js的……禁通小学時去同学度常都係自己接送。我女去果个同学屋企,都係小学部升上中学的。 ...

所以佢先覺得咩家長都有,點解語氣咁串

interview 發表於 20-3-10 21:04
其實講呢啲怪獸家長,通常好多小學都有。但到咗中學有幾多機會見到其他家長啊
...

都係等攞成績表时係走廊见到点下头笑下禁咋……女升中後,EK上有位師姐mami, 从未見过亦唔認識,但每日係度send-个招呼俾我,风雨不改,係另类友誼吧~

b3410 發表於 20-3-10 20:43
明白,人夾人,小朋友自己的感覺最真實。恭喜揀到心水學校!

謝謝!我女係好好彩,否則不能在這裏跟大家討論 ☺️

b3410    發表於 20-3-11 08:12

回覆樓主:

講番d現實少少嘅問題

男女校係有一班好變態數理超級無敵勁嘅男仔,唔洗太用力d理科都爆分, 數係有人100分嘅
而f. 4 dse phy chem bio 班,  一班入面男仔亦比較多, 如果女生們 dse想揀phy chem bio,  要非常努力, 加多多嘅天份

02413124 發表於 20-3-10 21:06
所以佢先覺得咩家長都有,點解語氣咁串

呢d case應該只係個別情況, 十年唔逢一閏嘅

velma 發表於 20-3-10 22:59
呢d case應該只係個別情況, 十年唔逢一閏嘅

佢係對女小學時真係成日講好多好個別情況,上左中學就冇啦。不過佢提過有樣野好搞笑,即係阿媽交流都會互問下媽媽係未dg,不過可能佢唔好彩,成日遇到好多個別情況。

02413124 發表於 20-3-10 23:00

佢係對女小學時真係成日講好多好個別情況,上左中學就冇啦 ...

咁dgjs 多舊生女讀,問吓係咪校友都正常啊。我諗其他歷史悠久名校都會咁

interview 發表於 20-3-10 23:13
咁dgjs 多舊生女讀,問吓係咪校友都正常啊。我諗其他歷史悠久名校都會咁

...

如果正常語氣,佢唔會咁講,佢扮埋語氣表情,不過可能佢玻璃心

interview 發表於 20-3-10 21:04
其實講呢啲怪獸家長,通常好多小學都有。但到咗中學有幾多機會見到其他家長啊
...

仲有㗎~~~

你地知不知道兩間中學的學生平時多不多學生用英文傾計?

02413124 發表於 20-3-10 19:32
我朋友係dgs家長,聽佢講當然有正常同唔正常2類型家長,佢只好叫佢女唔好同唔正常既家姐既女玩

...
唔正常的通常都唔會invite 正常的去玩 n vice versa.  當然凡事都有例外

sfly97 發表於 20-3-11 08:03
英文-group, 广東話-group, 煲冬瓜都有-小group.

sfly97 發表於 20-3-11 08:03
記得之前Facebook xxxx secret 有人投訴,點解同學之間只講英文或國語!其實兩文三語都會有,不過討論學術問題,爭論等等通常最後都會變作英文。

其實我都有一個疑問,兩間學校應該都唔少同學會轉去國際學校。調轉,有冇國際學校的同學,轉入呢兩間學校呢?

b3410 發表於 20-3-11 08:17
記得之前Facebook xxxx secret 有人投訴,點解同學之間只講英文或國語!其實兩文三語都會有,不過討論學術 ...

你指 spcc?

Yanamami 發表於 20-3-11 08:16
英文-group, 广東話-group, 煲冬瓜都有-小group.

Thanks!

b3410 發表於 20-3-11 08:40
其實我都有一個疑問,兩間學校應該都唔少同學會轉去國際學校。調轉,有冇國際學校的同學,轉入呢兩間學校呢 ...

我諗好難,中文應該跟唔上

sfly97 發表於 20-3-11 09:31
Thanks!
上年学校门外被放TG, 大規模清潔後家長番学校收拾女係locker內既私人物品,順便再清潔-下,課室內唔多人,只有七、八个学生,全部广東話閒聊。有次女既同学黎我屋企煮野食,全組人有JS同学亦有外來生,全广東話交談。

Ooooo

小乖豬 發表於 20-3-11 10:02
回覆 velma 的帖子

這點絕對認同,亦想在此提醒家長及學生選校時留意這點,因為數理男仔強,正如你話齋, ...

倒番轉語文都係女仔強