用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC定DGS?
樓主: 小乖豬
go

SPCC定DGS?  

02413124 發表於 20-3-30 18:05
回覆 pattoby 的帖子

我係想問架,但係我又會諗最後都係小朋友決定,所有冇問XD ...
最好係佢地自己喜歡,大个仔大个女,都要开始為自己將來生活上好多野去選擇同決定。

回覆 Yanamami 的帖子

對,可惜佢話2間都有優點缺點,我只好講冇完美的學校,點都要簡一間,你簡左唔可以後悔既讀,點都要自己承擔自己既決定,我做到既只係精神上支持你

sfly97 發表於 20-3-30 17:31

我女真係同我講佢無所謂.  我已經講明DGS 附近好多野食, SPCC 無架, 分分鐘要帶飯.  ...

今年學校 啱啱轉咗新供應商 ,  食堂啲飯都好好食, 可以在學校訂飯, 不過唔知間飯堂捱唔捱得過埋今年, 下年會唔會續約。

02413124 發表於 20-3-30 18:18

對,可惜佢話2間都有優點缺點,我只好講冇完美的學校,點都要簡一間,你簡左唔可以後悔 ...
每日都要做好多選擇,每件事都有opportunity cost, 唯有排好priority.

Yanamami 發表於 20-3-30 19:06
每日都要做好多選擇,每件事都有opportunity cost, 唯有排好priority.

對,學decision making都係人生必需要學

Sheep06 發表於 20-3-30 18:35
今年學校 啱啱轉咗新供應商 ,  食堂啲飯都好好食, 可以在學校訂飯, 不過唔知間飯堂捱唔捱得過埋今年, 下 ...
今次供應商質素好好,希望捱到

Sheep06 發表於 20-3-30 18:35
今年學校 啱啱轉咗新供應商 ,  食堂啲飯都好好食, 可以在學校訂飯, 不過唔知間飯堂捱唔捱得過埋今年, 下 ...

Yes, 阿女都話跟新供應商好好味。

另外,依家都有好多 apps order 食物。

chingyu 發表於 20-3-30 20:18
Yes, 阿女都話跟新供應商好好味。

另外,依家都有好多 apps order 食物。
原來係你話apps order 食物,food panda 果d?

回覆樓主:

yes,  聽聞佢地好鍾意food panda 叫南記, 而家喺spcc 揾食易好多

velma 發表於 20-3-30 21:11
yes,  聽聞佢地好鍾意food panda 叫南記, 而家喺spcc 揾食易好多

Paisano’s.... Pizza Hut.... KFC... 麥麥送...乜都有...
學校 和 纜車徑 cafe 佢哋都話好好味喎。

我見佢哋去一間餐廳食 sushi rolls, avocado rolls 好靚,
有次我想去先知道星期日唔開。

有啲人好忙,飯都唔得閒食。有啲人好得閒,可以去行山。
睇吓佢哋本身點樣安排時間,和安排自己的活動。

goodmama2003 發表於 20-3-30 23:06
hea的定義,於我是這樣,如果女有10成力,出得5成,就叫hea, 起碼7成以上就唔hea.

如果佢出盡力,衹拿到50 ...

我都係咁樣定義

goodmama2003    發表於 20-3-30 23:35

我hea 的定義,是上堂留心,番屋企就唔使花太多時間,平時不用花時間補習,可以有時間在其他興趣活動上,或看其他範疇嘅書。但考試前是需要温書,不是hea 到唔使温。

goodmama2003    發表於 20-3-30 23:41

goodmama2003 發表於 20-3-30 23:43
我個女最怕考試,一考試佢超級勤力,平時大懶蛇一條!

上到中學咁都搞得掂,一定好聰明,好記性

goodmama2003 發表於 20-3-30 23:43
我個女最怕考試,一考試佢超級勤力,平時大懶蛇一條!

平時懶唔緊要 , 考試會自動波, efficiency 同 effective 就得。

goodmama2003 發表於 20-3-30 23:49
邊有聰明呀,蠢到死,我都唔好意思講佢D衰嘢!

中學唔同小學,又多科,佢都搞得掂,真係唔容易,佢就係搞得掂所以先夠膽平時懶。話時話,spcc初中多唔多人補習?我識既中一,小五,小六都有補,係未真係好多人都補?(唔計你女咁醒個d )